Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Fujifilm GFX100S: Blændende billedkvalitet i Fujifilms kompakte kraftværk

På ren billedkvalitet er der ikke meget, der kommer i nærheden af Fujis nye GFX100S, som endda også er imponerende kompakt og nærmest billigt for et mellemformatkamera. Det er dog ikke er en allrounder til alle formål.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De fleste af os tør næppe drømme om mere end et full-frame-kamera. Det er den type, der markerer toppen af det semiprofessionelle segment hos mange af de store kameraproducenter.

Der findes dog et niveau over. Et mellemformatkamera har en sensor, der er cirka 70 procent større end et full-frame. Kameraer med denne type sensor har dog hidtil været så store og så dyre, at de kun var inden for rækkevidde af topprofessionelle fotografer. Nu har Fujifilm imidlertid bragt medium format ned i en størrelse og en prisklasse, der kan konkurrere med de fineste full-frame-kameraer.

GFX100S er ikke, hvad man normalt vil betegne som en letvægter. Der findes kameraer, der er betydeligt mindre og lettere. Men for et kamera af denne kaliber er GFX100S imponerende kompakt.

Fujifilm GFX100S har et medgørligt format.

Den vejrbestandige magnesium-krop er ikke større end på mange full-frame-kameraer, og med et velformet greb ligger det rigtig godt i hånden.

Det er ikke et kamera, der bader i fysiske kontrolmuligheder, men disponeringen af hjul, knapper og joystick er godt afmålt, og sammen med et stort touch-display og en overskuelig menustruktur gør de betjeningen nem og intuitiv. Trods voldsomt avanceret fototeknik, er GFX100S således en leg at bruge.

En LCD-monitor på toppen gør det nemt at se de vigtigste oplysninger til enhver tid. En LCD-monitor på toppen gør det nemt at se den vigtigste info til enhver tid.

Perfekte portrætter

Kameraet er i stand til at skyde stillbilleder i op til 102 MP. I kombination med den store sensor tillader det en skarphed, dybde og detaljerigdom, vi sjældent har set mage til.

De kvaliteter, du forbinder med full-frame, gør sig langt henad vejen også gældende her, blot i endnu højere grad.

Stofligheden og måden forgrund adskiller sig fra baggrund er uforlignelig. Det har selvfølgelig også noget med objektiver at gøre. Vi testede med både 32-64, 63, 45-100 og 120 mm.

Vi testede Fujifilm GFX100S med disse fire objektiver.

De kan hver især noget forskelligt; den exceptionelle dybde er der dog uanset, hvilket du skyder med, men især 120 mm og 63 mm giver en fremragende bokeh.

Bladr i fremviseren herunder for at se eksempler fra de fire objektiver med maksimalt lukket og maksimalt åben blænde:

[su_slider source="media: 3151891,3151890,3151889,3151888,3151892,3151893,3151894,3151895" limit="8" width="1200" height="900" autoplay="0" speed="300"]

Til portrætter er det et fantastisk kamera, og her får man også glæde af en velfungerende eye detection-fokus.

Du får ligeledes adgang til de samme fine filmsimuleringer som i mange af Fujis øvrige kameraer. Et lille udvalg herunder:

Stærk stabilisering

Det er ikke ubetydelige kræfter, der gemmer sig i sådan et kamera. Med Fujis stærkeste processor kører det hele ret glat, men man kan mærke, at det virkelig knokler. Det er således ikke verdens hurtigste kamera. Efterfølgende billedbehandling kan også sætte din computer under pres, hvis du arbejder med raw-filer i højeste kvalitet.

Op til 400 megapixel: Ny teknologi giver ultraskarpe fotos

Hvis 102 MP ikke er nok, kan GFX100S skyde helt op til 400 MP. Det sker med den særlige Pixel Shift-funktion, der kombinerer 16 foto til ét knivskarpt billede. Det kræver et stativ eller et stabilt underlag, for kameraet skal stå helt stille, mens det skyder billederne.

Det tager et minuts tid. Derefter skal billederne flettes sammen i et særligt program på computeren. Så kan de åbnes som en almindelig, men kæmpestor raw-fil. Op til 2 GB kan de fylde; til gengæld kan man lave kæmpe print eller beskære ind på helt små detaljer.

Vi har lavet en lille video-demonstration, hvor du kan se, hvordan det foregår. Se den her:

https://www.youtube.com/watch?v=OFEwOSo4TEg

Du kan hente det 400 MP store billede her, så du selv kan dykke ned i detaljerne: Safaritur med Fuji

En billedhastighed på 5 fps er milevidt fra de fleste full-frame-konkurrenter. Til sport, legende børn eller levende objekter i svagt lys, er det ikke nødvendigvis det bedste. Autofokus er heller ikke altid den mest medgørlige.

ISO skal i vejret og du må leve med noget støj, hvis du skal gøre dig forhåbninger om nogenlunde rolige billeder af legende unger i svagt indendørs-lys. ISO skal i vejret og du må leve med noget støj, hvis du skal gøre dig forhåbninger om nogenlunde rolige billeder af legende unger i svagt indendørs-lys.
Stillestående billeder er dog intet problem under svagere lysforhold. End ikke når du skyder håndholdt. Stillestående billeder er dog intet problem under svagere lysforhold. End ikke når du skyder håndholdt.

Stærk billedstabilisering betyder dog, at du ofte kan skyde håndholdt med gode resultater. Stabiliseringen gavner også i video, hvor kameraet håndterer op til 10-bit 4K, 30 fps med lækker ro og flotte flydende fokusskift. Se et eksempel herunder:

https://youtu.be/Vc7_y_jlJiw

Farlig rival til full-frame

Det er ingen tvivl om at halvtreds tusind kroner er mange penge for at kamera. Fujifilm GFX100S er dog ikke dyrere end de dyreste full-frame-konkurrenter. Og her får du altså et kamera, der på flere punkter er overlegent. Det endda i et hus, der er forholdsvist kompakt og håndterligt. I det lys er prisen mere end okay. Så står du overfor at skulle købe kamera i denne klasse, er det derfor værd at overveje om ikke mellemformat er vejen at gå.

Dommen