Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hvordan tager jeg et screenshot på en Mac? – så nemt er det

At tage afbildning af skærmen – et screenshot – eller dele af den kan være lidt bøvlet på en Mac-computer, men når du først kender tricket, så er det supernemt.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er godt at vide, hvordan man ”affotograferer” skærmbilledet på en computer – altså hvordan man tager et screenshot, et skærmdump, et skærmskud, eller hvad du nu foretrækker at kalde det.

Måske skal du bruge et bestemt billede. Måske vil du illustrere et problem med computeren for andre eller gemme et udsnit af en hjemmeside.

Mens funktionen på en pc enten har sin egen tast (for eksempel markeret med ”PrtSc”) eller kan tilgås med samtidig tryk på for eksempel tasterne ctrl + PrtSc, så er det en ganske anden sag på en Mac-computer. Her er det ikke lige ved hånden. Heldigvis findes der tre nemme genveje, hvis du har en Mac, og dem viser vi dig her.

Tag screenshot af hele skærmen

Hvis du vil tage et screenshot med en Mac og sidder med et Apple-tastatur, skal du bruge tre taster:

Shift + Command (cmd) + 3

Cmd (på dansk ”Kommando”) kan også på tasten være angivet med symbolet ”⌘”. Tallet ”3” betyder her tasten med tallet ”3”.

Du vil nu se en miniature af skærmafbildningen. Klik på det for at redigere det i dit foretrukne billedredigeringsprogram. Du kan også vente, til afbildningen af din skærm vises på computerens skrivebord.

Tag screenshot af udsnit af skærmen

Andre gange har du måske kun behov for at tage en afbildning af en del din computerskærm. Her skal du i stedet bruge denne tastaturkombination:

Shift + Command (cmd) + 4

Træk derefter markøren (udformet som et kryds) hen over den del af skærmen, du vil tage en afbildning af. Du kan flytte udsnittet ved at trykke og holde mellemrumstasten nede, mens du trækker i markøren.

Er udsnittet ikke korrekt, eller fortryder du handlingen, skal du trykke på tasten Esc (Escape-tasten). Slip musen eller pegefeltet på tastaturet for at tage skærmafbildningen.

Ligesom før vises en miniature af skærmafbildningen.

Klip en del af en menu

I særlige tilfælde kan en menu eller et bestemt vindue være det eneste, du vil have en afbildning af. Her skal du bruge fire taster for at udføre kommandoen:

Shift + cmd + 4 + mellemrumstasten

Markøren skifter nu til et symbol, der ligner et kamera. Ligesom før skal du klikke på tasten Esc for at annullere afbildningen.

Klik på udsnittet for at tage skærmafbildningen. Skal skyggen af billedet udelades, holder du tasten Alt (Alternativ) nede imens.

Udsnittet gemmes som standard på computerens skrivebord.