Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Indtægterne fra skyen flytter fra Europa til USA

De europæiske skytjenester mister terræn. Tre store amerikanske selskaber erobrer de største bidder af markedet i vores verdensdel.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det står skidt til med de europæiske udbydere af datatjenester i skyen. De er ved at blive knust af amerikanerne.

En ny undersøgelse fra Synergy Research Group viser, at det europæiske cloudmarked siden begyndelsen af 2017 er mere end tredoblet, og at det nåede op på 5,9 milliarder euro (44 milliarder kroner) i tredje kvartal sidste år. I samme periode er omsætningen godt nok vokset hos de europæiske udbydere, men deres markedsandel er samtidig faldet fra 26 procent til under 16 procent.

Det er de tre store amerikanske udbydere Amazon, Microsoft og Google, der "stjæler" markedet fra de mindre, europæiske konkurrenter. De tre førende globale cloud-udbydere er vokset aggressivt og tegner sig nu for 66 procent af det regionale marked.

Europæerne er dværge

Blandt de europæiske cloud-udbydere er Deutsche Telekom førende. Selskabet har dog yderst beskedne 2 procent af det europæiske marked – efterfulgt af OVHcloud, Orange og en lang liste af nationale og regionale cloud- og hosting-specialister. De europæiske selskaber er med andre ord dværge sammenlignet med den amerikanske giganter.

Skymarkedet. Den europæiske marked vokser (blå søjler), men de europæiske udbydere af skytjenester mister markedsandele (den gule kurve). Kilde: Synergy Research Group.

Synergy Research Group anslår, at indtægterne fra den samlede europæiske cloudinfrastruktur i 2020 (inklusive IaaS, PaaS og hostede private cloudtjenester) vil være over 23 milliarder euro (171 milliarder kroner). Det er en stigning på 31 procent i forhold til 2019.

IaaS og PaaS-tjenester tegner sig ifølge Synergy Research Group for næsten 80 procent af markedet. Den højeste vækst ses i PaaS med database-, IoT- og analysetjenester.

Europæerne forsøger at vende lykken

”Europæiske cloud-udbydere forsøger at få mere fremgang på markedet ved at fokusere på kundesegmenter og gå efter ordrer, hvor der er strengere datasuverænitet og privatlivskrav. Dette har ført til Gaia-X-initiativet, som repræsenterer et forsøg på at vende lykken for den europæiske cloud-branche,” siger John Dinsdale, som er britisk chefanalytiker hos Synergy Research Group.

”Indsatsen er prisværdig, men problemet er, at det er lidt som Kong Knud, der forsøgte at stoppe tidevandet (den danske konge er en del af britisk skolelærdom, red.). De tre store amerikanske cloud-udbydere har nu 67 datacentre i kæmpeskala i Europa og yderligere over 150 lokale knudepunkter. I alt har deres europæiske kapitaludvikling i de sidste fire kvartaler udgjort 12 milliarder euro (89 milliarder kroner), en stigning på 20 procent fra de foregående fire kvartaler. Europæiske virksomheder står over for en kæmpe udfordring, hvis de ønsker at bryde ud af deres nichelignende positioner – mulighederne for indtægtsvækst er enorme, men (enorm) er også den finansiering og viljestyrke, som kræves for at kunne udnytte disse muligheder,” slår John Dinsdale fast.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere