Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

5 millioner angreb på overvågningskameraer

I løbet af kun fem måneder har cybersikkerhedsselskabet Trend Micro blokeret 5 mio. forsøg på at hacke overvågningskameraer med internetadgang. “Hackerne går i højere og højere grad efter webcams, og sikkerheden i kameraerne er ofte katastrofal dårlig,” siger dansk sikkerhedsekspert.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Trend Micro har analyseret data fra 7000 anonyme webkameraer og kan på den baggrund konstatere, at branchen for webbaseret videoovervågning er udsat for massive mængder af cyberangreb – et problem, der bliver gjort meget lidt ved.

“Der er en stigende efterspørgsel efter webbaseret kameraovervågning. Det betyder, at vi ser et klart paradigmeskift, hvor virksomheder bevæger sig fra relativt lukkede netværk til mere forbundne og åbne netværk, som i høj grad er baseret på cloudteknologi. Det betyder samtidig, at producenter og brugere af overvågningskameraer med internetadgang fremover skal være langt mere opmærksomme på risikoen for at blive hacket via et webkamera,” siger Jesper Mikkelsen, cyber defense specialist hos Trend Micro.

Ingen minimumskrav til sikkerheden

Jesper Mikkelsen ser især et stort problem i, at der ikke findes nogen sikkerhedsstandarder for webcams. “Hackerne går i højere og højere grad efter webcams, og sikkerheden i kameraerne er ofte katastrofal dårlig. Der er nemlig som udgangspunkt ingen minimumskrav til sikkerheden i et webcam. Det betyder, at mange kameraer enten ingen sikkerhed eller meget ringe sikkerhed har,” siger Jesper Mikkelsen.

Trend Micros analyse viser, at 75 pct. af alle de blokerede cyberangreb var såkaldte “brute force”-forsøg på at logge ind. “Brute force” betyder, at hackerne simpelthen systematisk forsøger at gætte sig frem til det korrekte brugernavn og den korrekte adgangskode til webkameraet. “Lykkes det at finde frem til kodeord og adgangskode, kan hackerne med det samme få adgang til kameraet og desuden arbejder sig videre ind i virksomhedens netværk. Ofte er det bare et helt simpelt kodeord, hackerne skal gætte,” siger Jesper Mikkelsen.

Trend Micros analyse viser også, at der er en klar tendens til, at hackerne angriber de webbaserede overvågningskameraer med gængs malware, som fx varianter af Mirai, og at de går efter velkendte systemsvagheder.

Bedre sikkerhed kræver samarbejde

For at minimere sikkerhedsrisikoen, der er forbundet til webcams, er det nødvendigt, at alle parter begynder at arbejde bedre sammen.

“Der skal være mere fokus på sikkerhedsproblematikken i alle led i overvågningsbranchen. Det betyder konkret, at både producenterne af kameraerne, virksomheder, der sælger og installerer kameraerne og tilhørende cloudtjenester, samt slutbrugerne arbejder sammen om at forbedre sikkerheden. Derudover skal der også politisk fokus på sikkerhedsreglerne, så vi får et højere bundniveau for sikkerhed på webbaserede overvågningskameraer,” siger Jesper Mikkelsen.

Jesper Mikkelsen anbefaler, at man som slutbruger som minimum altid sørger for at ændre standardkodeordet på sine webcams. Er det ikke teknisk muligt, bør man vælge et andet kamera.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere