Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
For godt 10 år siden fik vi smart-phonen, og verden blev aldrig den samme igen. Senere fulgte smart-tv’et, der skulle gøre smartphonens job, blot på en større skærm – mere evolution end revolution i denne signaturs optik. Og nu er vi i fuld gang med det smarte hjem – skal vi holde stilen og kalde det smarthome?
Med et læs poetisk frihed kan man sige, at det smarte hjem begyndte med elektricitet, rindende vand og centralvarme, som overflødiggjorde masser af tjenende ånder hos overklassen og sparede os andre for en masse surt, manuelt arbejde.
Digitalalderens smarte hjem begynder med Wi-Fi
Idéen om elektronik i et smart hjem er heller ikke ligefrem ny. Elektronik- og installa-tionsbrancherne har i årtier haft visioner om at fylde boliger med rør og kabler til central forsyning af beboerne med telefoni, radio og fjernsyn samt efterhånden også data.
Vi danskere kan blære os af, at Bang & Olufsen tilbage i 1982 lancerede BeoLink-konceptet, som gjorde det muligt at bruge firmaets produkter i flere rum på én gang. Det var kun til audio og naturligvis analogt, men dengang var det så revolutionerende, at det ifølge flere af tidens hi-fi-guruer kunne have vendt op og ned på især det store amerikanske marked for multirum-underholdning.
[irp posts="3097588"]
Dette skete ikke, og det skyldtes især, at Bang & Olufsen ikke ville åbne BeoLink-platformen for andre mærker – og vice versa. En bekendt fik sig en øjenåbner, da han havde fået sin patricierlejlighed fyldt med B&O-produkter bundet sammen med BeoLink-kabling og stolt præsenterede herlighederne for sin teenagedatter. ”Cool nok, Daddy” sagde hun. ”Har du også et stik til den her?” – hendes iPod Touch. Det varede længe, før farmand slap af med sit BeoTic.
Forskellige standarder og styresystemer slipper vi næppe nogensinde for, men med Wi-Fi kan vi i det mindste komme af med stort set alle andre ledninger end strømkabler, og de er heldigvis effektivt standardiserede. Hvis blot det samme gjaldt for netstik, stikkontakter og disses placering, men det er en anden historie.
Helt ud i krogene
Når vi taler om trådløs opkobling af smarte enheder i et helt hjem, er det en selvfølge, at der ikke bør være hvide pletter på boligens Wi-Fi-dækningskort. Hvis man skal online med en smartphone, er det ikke uoverkommeligt at flytte sig til et sted, hvor signalet ikke er dårligt.
Det er noget andet med smarte stationære enheder som overvågningskameraer, større højttalere, elektriske pærer, diverse sensorer og – fortsæt selv listen. Her er signaludfald i bedste fald et irritationsmoment, i værste fald en sikkerhedsrisiko.
En vis idé om Wi-Fi-dækningen kan man få ud fra antallet af streger på smartphonens skærm, men der findes bedre værktøjer, som også er gratis.
Appen Wifi Analyzer, som kun er tilgængelig til Android, viser både signalstyrke og aktive kanaler på begge Wi-Fi-frekvensbånd – 2,4 og 5 GHz. Her på Alt om DATA bruger vi desuden appen Speedtest, der viser såvel ping-tid (forsinkelse) som bit-rater ved download og upload til internet-udbyderen.
Et nyt værktøj til kvalitetsmåling på Wi-Fi-netværk er appen 100% WiFi fra teleselskabet Fullrate. Denne app angiver båndbredden i procent forskellige steder i forhold til et referencepunkt ved routeren – deraf navnet. Det hele er på dansk, og man guides igennem processen med klare tekster og nyttige tips. 100% WiFi er gratis for alle og kan fås til både Android og iOS.
Hvis der stadig er huller i Wi-Fi-dækningskortet, peger pilen på en ny router eller et såkaldt mesh-system med to eller flere routere. Hvilken det skal være, kan vi også hjælpe med. I Alt om DATA eller på vores hjemmeside er der test af mange løsninger til priser fra mellemklassen og op – helt op!
Samspilsudfordringer
I en perfekt smarthome-verden ville man kunne købe en vilkårlig Wi-Fi-enhed og få den til at spille sammen med alt det andet smarte grej, man allerede har – eller overvejer at anskaffe. Sådan en vision ser godt ud på papir, men i praksis rimer den på Utopia, og så længe er der nok ingen af os, der har lyst til at vente.
Hvis man holder sig til ét enkelt mærke, gør man normalt ikke noget forkert. Men hvis et firma har haft produkter på markedet i nogen tid og har skiftet app undervejs, kan man ikke altid regne med, at den nyeste app kan tale med de ældste enheder – eller omvendt.
Et forsøg på at skabe lidt orden i dette Wi-Fi-kaos er Apple HomeKit, som er en softwareplatform, der skal få smarte enheder til at fungere sammen med iPhones, iPad og Apple Watch. Antallet af deltagende firmaer og produkter er indtil videre begrænset – især i Europa.
SmartThings er et lignende udspil fra Samsung. Denne platform har en vis udbredelse i USA, men på Samsungs egen danske hjemmeside giver en søgning kun ét produkt – en Wi-Fi-dongle.
Så har vi mere tiltro til IFTTT (IF This Then That), som skal gøre det muligt for enheder fra forskellige producenter at arbejde sammen. Hvis eksempelvis et overvågningskamera registrerer kropsvarme, kan det via en smart stikkontakt tænde lys, sende en sms om hændelsen, starte en videooptagelse og/eller lagre indholdet i skyen.
IFTTT kræver lidt indsigt i programmering, men der findes færdige miniprogrammer, som passer til en række forskellige enheder. Se vores efterfølgende artikel om emnet her.
Indtil videre skal smarthome-enheder styres med apps, men lige om hjørnet lurer stemmestyring. Her er de største internationale spillere Amazon Alexa, Google Assistant og Apple Siri, og de er også begyndt at rulle deres systemer ud på andre sprog end engelsk. Det varer dog nok lidt tid, før vi kan sige ”Hej Alexa! Lav en cappuccino, tænd for fjernsynet, kør gardinerne ned og send en sms til kontoret om, at jeg arbejder hjemme i dag”.
Kristen Poulsgaard, pensioneret fremskridtspolitiker, sagde engang, at dansk er for lille et sprogområde til at have sin egen ballet. Det var selvfølgelig noget vås, men vi står altså ikke øverst på listen, når teknologigiganterne skal lokalisere deres produkter.
Smarte Wi-Fi-gadgets
Sikkerhed er desværre altid et aktuelt emne, og overvågningskameraer er derfor en af de mest populære Wi-Fi-produkt-kategorier. Dem tester vi løbende – se bl.a. stortesten i Alt om DATA 2/2018.
Komfort kan man heller ikke få for meget af. Radiatortermostater har vi tidligere skrevet om i nummer 17/2017. Smart lys og intelligente stikkontakter ser vi nærmere på i denne test.
Endnu et oplagt Wi-Fi-emne er tryghed i form af sensorer, der registrerer potentielt farlige hændelser som bevægelse, røg, vand og kulilte. Vi ser på nogle spændende nyheder i denne kategori.