Af Palle Vibe, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Flere og flere nettjenester tilbyder i dag virtuelle assistenter, der kan rådgive og hjælpe sine brugere med mange forskellige opgaver og gøremål. Det kan være at gennemlæse mails, arrangere møder, foretage billetreservationer og meget andet. Ikke mindst populære messenger-apps som WeChat, WhatsApp og Facebook Messenger, der samlet er blevet downloadet millioner gange, har sat fokus på de virtuelle assistenters personlighed.
Stemmesyntese til virtuelle assistenter
Samtidig udvikler kunstig intelligens (AI) og sprogforståelse sig med stormskridt, og det gælder også stemmesyntese. I takt med at de nyeste virtuelle assistenter kan klare mere og mere, er forventningerne til, at de både forstår menneskelig udtryksform og ikke mindst selv kan svare “menneskeligt” tilbage, øget tilsvarende.
I dag ligger der ikke bare timers møjsommeligt programmeringsarbejde bag de store it-firmaers bedste og mest troværdige digitale avatarer med kunstig intelligens som eksempelvis Siri fra Apple, Alexa fra Amazon og Cortana fra Microsoft, men i lige så høj grad adskillige overvejelser om deres stemmeføring, svarform og karakter.
Eksempelvis måtte designerne bag den kendte sekretær-app fra firmaet x. ai, der lader dig maile frem og tilbage med rigtige direktionssekretærer, tage stilling til, om deres mandlige og kvindelige “kontorassistant” Andrew og Amy skulle bruge emojis eller tiltale brugerne ved deres fornavn.
Nye jobs til forfattere og kunstnere
Det har skabt et helt nyt jobmarked for kunstnere, komikere, digtere og forfattere, skuespillere og andre artister og kreative folk, der nu hyres til at sammenstrikke de virtuelle assistenters baggrund.
"Vi er nødt til at udvikle en hel livshistorie for at skabe troværdige avatarer, også selv om vi i realiteten aldrig bruger historien."
Ordene kommer fra Robyn Ewing, der er tidligere Hollywood-manuskriptforfatter med mastergrad fra film-og forfatterskolen i Iowa, men nu er ansat af i firmaet iDAvatars. Her arbejder hun sammen med et hold programmører om at udvikle en helt ny virtuel assistent med fiktiv personlighed og kunstig intelligens.
Sophie er en virtuel assistent
Denne nye avatar hedder Sophie og er en virtuel sygeplejerske, som for eksempel blidt tilspørger dig, om du har husket at tage din medicin, og hvordan du i øvrigt har det i dag? Hun spørger også medfølende og kompetent ind til, om du plages af smerter eller andet ubehag, og hun svarer både med sans for humor og har overskud til at lære patienterne at kende frem for omvendt. Svarene på spørgsmålene sender ”hun” videre til en uddannet læge.
”Spørgsmålet er hver gang, om den virtuelle assistent, du skal forsøge at personificere, skal virke progressiv, arbejdsom og energisk, eller om der snarere er behov for en empatisk og rolig karaktertype?” har Robyn Ewing forklaret i et interview. ”Udfordringen er at få din virtuelle assistent til at samtale så naturligt og utvungent, at du som bruger hverken lægger mærke til eller tænker over, om du taler med et softwareprogram eller en levende person.”
Empatiske og realistiske virtuelle assistenter
De store it-giganter arbejder de med professionelle skuespillere og skribenter om at tilføje deres avatarer karakter og personlighed. Amazons Alexa har eksempelvis fået tilføjet små eftertænksomme “hmm’er” og “øh er”, når hun skal svare på spørgsmål, og Apples virtuelle assistant Siri er notorisk kendt for sine små muntre bemærkninger.
Som en ren gimmick kan hun yderligere imitere en trommerytme med munden.
Men situationen er mere vanskelig end som så. Studier har nemlig vist, at bliver den virtuelle assistent for ”menneskelig”, kan det vække antipati frem for empati blandt brugerne. Eksempelvis fremkalder robotter, der er forsøgt gjort menneskelige, ofte ubehag og afstand frem for positive og venlige følelser.
Ifølge flere eksperter på området er det en del af den menneskelige natur, der også yderligere får folk til at tro, at når de store it-firmaer præsenterer intelligente programmer, kan brugerne bede om alt og sige alt til dem. Eksempelvis inkluderer teamet bag Cortana fra Microsoft derfor både en digter, en romanforfatter og en manuskriptforfatter.
Teamet mødes hver morgen for at diskutere bl.a. Cortanas holdninger og svar på nye aktuelle spørgsmål. Ofte med telefonisk deltagelse af europæiske team-medlemmer, der skal forme hendes respons til de europæiske markeder.
Da stadigt flere brugere under den nylige amerikanske præsidentkampagne stillede insisterende spørgsmål om, hvorvidt Cortana var fan af Hillary Clinton eller Donald Trump, måtte teamet en solid tur i tænkeboks.
Løsningen blev et svar, der afspejler Cortana som et oplyst barn af internettet. Så hun argumenterer, at alle politikere er både gode og dårlige, og ingen reelt er meget bedre eller værre end en anden (“hun” vil dog ikke rigtigt ud med, om hun sværger til den ene eller anden side).
Virtuelle assistenter som virtuelle sexobjekter
Et andet centralt problem, som udviklere af virtuelle assistenter står overfor, ligger i assistentens køn. Cortana og IBMs Watson er “født” som henholdsvis rent kvinde og rent mand, men i nogle tilfælde kan du selv bestemme kønnet på din assistent. De fleste synes bedst om kvindelige softwareassistenter, fordi de generelt opfattes tiltrækkende, moderlige og omsorgsfulde.
På den anden side forsøger mange brugere at lokke kvindelige virtuelle assistenter som Cortana og Siri til at svare på vulgære spørgsmål og opfordringer. Og sporene skræmmer unægteligt. En avatar ved navn Tay, som Microsoft havde udviklet til at begå sig på Twitter, kom ikke så godt af sted. Tay begyndte at gentage ytringer fra andre Twitter-brugere uden skelen til sammenhæng og kom adskillige gange til at lyde som en nazist eller en radikaliseret fundamen-talist, hvorfor avataren blev skyndsomst suspenderet.
“Vi kan ikke forudsige alle menneskelige reaktioner, men vi kan drage lære af vores fejltagelser,” forklarede Microsoft bagefter på firmaets Twitter-profil.
Assistenterne ved selv de er virtuelle
Problemer som disse løses formentlig bedst ved klart at tilkendegive, at den virtuelle assistent ikke er menneskelig. Spørger du eksempelvis Cortana, om hun er et menneske, kan hun svare: “Nej, men jeg har den dybeste respekt for mennesker, for de har jo opfundet både milkshakes og den dybe tallerken”. Sådanne afvæbnende bemærkninger kan være netop det, der giver overbærenhed over for intelligent software, der sandt at sige heller ikke er fejlfri endnu.
Vi er der ikke helt endnu
AI-eksperten Babak Hodjat, der har været med til at udvikle mange af algoritmerne bag Siri, tilstår dog gerne, at det stadig er en kæmpemæssig opgave at få virtuelle assistenter (og computerprogrammer i almindelighed) til at forstå menneskelig tale, og at computeres taleforståelse stadig i dag er håbløs begrænset. Og det er bl.a. årsag til, at virtuelle assistenters dialoger i klar modsætning til menneskelig samtale ikke ændrer sig meget, selvom du bruger den samme virtuelle assistent gennem lang tid.
To fremmede, der falder i snak, vil uvilkårligt udtrykke sig anderledes, efterhånden som de slapper af og lærer hinanden lidt bedre at kende, og der opstår en gensidig tillid. På samme måde bygger også forholdet mellem bruger og en virtuel assistent på tillid, men hvis assistenten er alt for tillidsvækkende, vil brugeren måske betro softwaren flere og flere fortrolige opgaver og måske endog småhemmeligheder. Og hvor skal programudviklerne sætte grænsen?
I dag sætter de virtuelle assistenters beherskede intelligens en naturlig grænse i sig selv, men i morgen vil vi uden tvivl komme til at stå over for ganske påtrængende udfordringer, når det gælder samarbejdet mellem mennesker og maskiner. Og måske vil problemet ikke finde sin løsning, før computere kommer på intelligensmæssig højde med mennesker.
De mest kendte virtuelle assistenter
[su_row]
[su_column size="1/2"]
Der findes efterhånden et utal af personlige virtuelle assistenter, der kan dowloades til din mobil. Her er fire af de mest kendte.
Siri fra Apple:
Kan både tale og forstå dig, når du spørger eller beder om noget. Siri kan sende beskeder og planlægge møder samt komme med forslag eller starte forskellige apps eller nettjenester, der kan hjælpe dig med dit aktuelle ønske.
Cortana fra Microsoft:
Kan også både skrive og tale og udføre opgaver for dig lige fra at finde middagsopskrifter til at chatte med dig eller fortælle vittigheder. Cortana er dog tæt forbundet med Microsofts egen søgemaskine Bing, og da Bing i Danmark stadigvæk kun findes i beta-version, må du indtil videre undvære en dansktalende udgave af Cortana.
Alexa fra Amazon:
Opkaldt efter det antikke bibliotek i Alexandria forstår Alexa, hvad du siger, og i forbindelse med systemet Echo kan ”hun” bl.a. stemmestyre hjemmets elektronik, musikunderholdning, lys og termostater. Alexa er desuden tilgængelig for andre elektronikproducenter.
[/su_column]
[su_column size="1/2"]
Allo fra Google:
Google indførte for nylig en virtuel assistent i sin besked-app ved navn Allo, som du kan inddrage i dine chat-beskeder med vennerne og få til at hjælpe med en masse. Allo kan bl.a. analysere billeder, og sender du eksempelvis et foto af din hund til en ven, råder Allo (der “overhører”, hvad brugerne meddeler hinanden) din ven til at svare “Sød hund”. Google anvender også Allo som drivkraft i enheden Home, der er Googles svar på Echo.
Vituelle assistenter og virtuelle assistenter er to ting
I Danmark er en virtuel assistent stort set alene et intelligent softwareprogram, der kan hjælpe med ofte trivielle kontoropgaver via mobil eller computer. I udlandet er en ”virtuel assistant” (forkortet VA) derimod en levende person, der løser en lang række lignende opgaver for firmaer fra eget kontor freelance-basis inkl. redigering af hjemmesider og reklamemateriale, eventkoordinering, bookinger mv. Kommunikation med denne assistent vil normalt ske via internettet, e-mail, telefon, Skype eller fax, og derfor betegnes hans eller hendes ydelser ”virtuelle”.
[/su_column]
[/su_row]