Af Mette Eklund Andersen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Hvor ender gamle computere henne, når 1 og 0-tallerne svigter? Mange computere ender som elektronisk skrot, men i Ballerup findes en næsten hemmelig hal, der gemmer på masser af computerhistorie og herunder meget af den danske. Alt om DATA var inviteret på besøg hos Dansk Datahistorik Forening – eller Dataarkæologerne som der kækt står skrevet på indgangen ned til deres ”hule”.
Dansk Datahistorisk Foreningindsamler udstyr, som kan være med til at dokumentere udviklingen indenfor edb og it i Danmark. Derfor var det en hal fyldt med masser af computerhistorie, da mødte redaktionen, da vi trådte indenfor. Foreningen sørger for at bevare udstyret, gemmer dokumenter og beretninger og er endda ved at indscanne gamle danske computerblade – herunder Audio Medias tidligere Commodore-blad Computer samt andre blade.
Formanden for foreningen, Finn Verner Nielsen viste os rundt, og noget af det første vi faldt i svime over, var dele af en DASK ( Dansk Aritmetisk Sekvens-Kalkulator), som var den første danskbyggede regnemaskine. Derudover har de en fungerende GIER-computer stående. GIER var udviklet i 1959-1960 i samarbejde med Geodætisk Institut, og GIER står for Geodætisk Instituts Elektroniske Regnemaskine. Som noget særligt havde de også en fungerende genskabelse af Piet Heins NIMBI-spil, der er udviklet til GIER. Piet Hein havde opfundet NIMBI-spillet og ønskede, at det skulle kobles sammen med en computer. Derfor blev der udviklet et program til GIER samt en konsol til spillet, hvorfor det nok kan regnes som det første danske spil med en konsol.
Der har tidligere været udstillinger af nogle af effekterne fra samlingen som f.eks. GIER på Post & Tele Museum i København, idet Dansk Datahistorisk Forening desværre ikke er åbent som museum. Foreningen arbejder dog på at stifte et museum for dansk edb-udvikling, og de holder løbende foredrag for deres medlemmer såsom det kommende foredrag på lørdag omkring det danskudviklede programmerinssprog Comal. Se mere her.
Hvis du tror, du har effekter, der kunne have museets interesse, kan du her se, hvad de lige nu eftersøger.