For dårlige. Sådan lyder dommen fra Region Aalborg over de prækvalificerede bud, som seks tele- og netværksselskaber har indleveret på en løsning til udrulning af bredbånd i de 12 kommuner, som Region Aalborg består af.
Ud af de seks prækvalificerede konstortier indgav de fire bud, men ingen af løsningerne er sluppet gennem nåleøjet. Det betyder, at Region Aalborg nu annullerer udbuddet.
En ny handlingsplan for, hvordan regionerne så vil arbejde for udrulningen af bredbånd, er under udarbejdelse.
Fire virksomheder eller konsortier får dermed tomlen nedad for deres operationelle plan for, hvordan de 12 samarbejdende kommuner kunne få opfyldt ønsker og visioner om at koble offentlige kontorer, virksomheder og private samme med bredbåndsforbindelser.
- Ingen af de fire indkomne forslag kan anvendes, da forslagene ligger langt fra de ønsker og visioner, som var baggrunden for konkurrencen, siger formanden for bedømmelseskomiteen, kommunaldirektør Jane Hvas fra Fjerritslev Kommune.
Hvert forslag er blevet vurderet efter en række punkter. Jane Hvas ønsker dog ikke at fremhæve nogle punkter, hvor forslagene har haltet, frem for andre.
- Det er generelt. Der er ikke noget, der halter mere end andet, siger formanden for bedømmelseskomiteen.
Hvem de fire selskaber eller konsortier er, kan Jane Hvas ikke afsløre. Alle fire har været anonymiseret under udbudsrunden og vil fortsat være det.
TDC blandt deltagere
De fire skal dog findes blandt seks virksomheder eller konsortier af virksomheder, der har prækvalificeret sig til udbudet.
De seks er TDC Totalløsninger, Swedia Networks Danmark, DM Data, Danske Telecom og endelig to konsortier, der består af Rambøll Danmark og Global Connect i det ene konsortium samt af Infrastrukturselskabet og Netdesign i det andet.
Computerworld erfarer, at TDC Totalløsninger er blandt de fire, men selskabet ønsker ikke at kommentere konkurrencen.
Heller ikke Direktør Peter Jerry Sørensen fra Danske Telecom ønsker, af hensyn til at udbudene har været anonymiseret også internt i bedømmelseskomiteen, at oplyse, om Danske Telecom er blandt deltagerne.
Han finder det dog trist, at der ikke er kommet en afklaring og udtrykker generelle tanker om ubalance mellem ønsker og visioner og priser på teknologi.
- Man kan håbe på, at de reviderer deres forventninger og kommer med en ny runde, siger direktør Peter Jerry Sørensen fra Danske Telecom.
Ny handlingsplan på vej
Under den måneds tid, som bedømmelseskomiteen har haft de indkomne forslag til bedømmelse, har det været fremme, at kommunernes initiativer til udbredelse af bredbånd er ulovlige.
Trods kommunernes ønske om netop også at sikre bredbånd ud i de tyndest befolkede områder, der hvor de private aktører typisk vægrer sig for at investere i infrastruktur, er det blevet påpeget, at det ikke er en kommunal opgave.
Både Erhvervs- og Indenrigsministeriet har peget på, at kommuner ikke må blande sig i konkurrence med de kommercielle udbydere på markedet ved at udbyde overkapacitet til nettet til virksomheder og private.
Men en eventuel ulovlighed i at acceptere et af konkurrenceforslagene har ifølge Jane Hvas ikke haft indflydelse på aflysningen af konkurrencen.
- Vi vurderede, at vi ikke havde nogle problemer. Vi havde udbudt på, at vi købte eller lejede den del af nettet, som så skulle være den kommunale del, siger formand for bedømmelseskomiteen, borgmester Jane Hvas.
Bedømmelseskomiteen skal i den kommende tid samle sammen på erfaringerne fra udbudsrunden og udarbejde forslag til en handlingsplan for, hvordan Region Aalborg fortsat skal arbejde på at sikre udrulningen af bredbåndsforbindelser i området.
Forslaget vil blive fremlagt for Region Aalborgs bestyrelse i februar.