It-branchen: Svært at få internationale folk

De danske jobkort og skatteregler er for komplicerede til at lokke den kvalificerede arbejdskraft til Danmark, mener flere danske it-virksomheder. De tvivler på Danmarks evne til at tiltrække og fastholde kloge hoveder fra udlandet.

Danske it-virksomheder efterlyser en mere synlig dansk indsats over for kloge hoveder fra udlandet samt blandt andet enklere skatteregler.

Det var temaet på en konference onsdag om regeringens jobkort-ordning.

Janos Flösser, grundlægger og direktør for spilfirmaet IO Interactive, kom selv til Danmark fra Ungarn for 35 år siden. Hans firma er siden 1998 blevet en succes af dimensioner og har nu 140 ansatte, der kommer fra 13 lande.

I dag er 20 procent af medarbejderne fra udlandet, og han regner med, at det kan stige til omtrent 40 procent.

- Jeg skal bruge en masse dygtige 3D-designere, men der bliver ikke uddannet mere end omtrent fem om året herhjemme. Så skulle jeg dræne branchen, og det er der ingen idé i, sagde Janos Flösser, der også er med i regeringens tænketank, Fremtidens Vækst.

For it-virksomhederne er der to store udfordringer.

Dels skal udlændingene overbevises om at komme til Danmark, dels skal de danske regler gøre det muligt.

Haarder efterspørger nytænkning

Integrationsminister Bertel Haarder (V) lover, at regeringen i hvert fald er klar til at kigge på den sidste af udfordringerne.

- Vi vil lytte til kritik og forslag. Nytænkning er velkommen, så udlændingeloven ikke bliver en flaskehals, sagde Bertel Haarder, der måske bliver holdt op på disse ord i den kommende valgkamp.

Ifølge integrationsministeren er regeringen klar til at tage fat på udfordringen med at få udvidet forskerstyrken til 5.000 mand.

- Vi kan ikke leve med, at visse kompetencer ikke findes herhjemme. Derfor skal vi have et så åbent og fleksibelt system som muligt uden at sætte velfærden over styr, sagde Bertel Haarder.

Hans tal viser, at der i 2004 blev bevilget 419 jobkort-opholdstilladelser.

- Vi har stillet større og mere relevante krav for opholdstilladelser, men har samtidig lukket op for dem, der vil arbejde her, sagde Bertel Haarder, der nævnte fuld adgang for ægtefæller og børn, som noget, der skal gøre det mere tillokkende at være udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Sværere end man tror
Debatten om udenlandsk arbejdskraft er ofte misforstået, viser resultatet af en undersøgelse fra Rambøll Management, der blev fremlagt på konferencen.

Argumenter fra flere sider har været fremme om, at Danmark vil blive oversvømmet af arbejdskraft fra især de nye EU-lande.

Men undersøgelsen viser, at folk ikke rejser til Danmark for at arbejde af nød. De er veluddannede og satser på at fremme karrieren ? i hjemlandet.

Og erhvervslivet skal til at oppe sig, hvis de eksperter, vi ikke selv kan frembringe, skal blive i Danmark. Det gælder for eksempel de udenlandske studerende, der smutter udenlands, når den sidste eksamen er overstået.

Klaus Holse Andersen, administrerende direktør i Microsoft Business Solutions, understregede at man bør satse på engelsk som virksomhedssprog og fremhæve den danske ledelsesstil.

- Vi skal præsentere os selv på universiteterne i udlandet. Bill Gates ringer personligt til universiteternes tyve dygtigste kandidater. Det er svært at konkurrere med. Men får vi de bedste medarbejdere, så får vi også de bedste produkter, sagde topchefen.

Kompliceret skat
Flere af oplægsholderne påpegede, er at den danske skattelovgivning er kompliceret, og at man skal forklare udlændingene, at de til gengæld får en række goder til gengæld.

- Ansættelsessamtaler kræver alt for mange lange, bange sange, sagde Ole Krog, direktør i Dansk Industri.

Og det kan være svært at bejle til en mulig medarbejder, når vedkommende måske skal betale 62 procent i skat af den sidst tjente krone.

Flere oplever, at det er svært at få ren besked om reglerne hos myndighederne, fordi de ofte skønner i hvert enkelt tilfælde.

Videnskabsministeriet og Beskæftigelsesministeriet er netop på vej med en kampagne, der skal vise, at Danmark er et attraktivt sted for udlændinge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere