It-branchen: Svært at få internationale folk

De danske jobkort og skatteregler er for komplicerede til at lokke den kvalificerede arbejdskraft til Danmark, mener flere danske it-virksomheder. De tvivler på Danmarks evne til at tiltrække og fastholde kloge hoveder fra udlandet.

Danske it-virksomheder efterlyser en mere synlig dansk indsats over for kloge hoveder fra udlandet samt blandt andet enklere skatteregler.

Det var temaet på en konference onsdag om regeringens jobkort-ordning.

Janos Flösser, grundlægger og direktør for spilfirmaet IO Interactive, kom selv til Danmark fra Ungarn for 35 år siden. Hans firma er siden 1998 blevet en succes af dimensioner og har nu 140 ansatte, der kommer fra 13 lande.

I dag er 20 procent af medarbejderne fra udlandet, og han regner med, at det kan stige til omtrent 40 procent.

- Jeg skal bruge en masse dygtige 3D-designere, men der bliver ikke uddannet mere end omtrent fem om året herhjemme. Så skulle jeg dræne branchen, og det er der ingen idé i, sagde Janos Flösser, der også er med i regeringens tænketank, Fremtidens Vækst.

For it-virksomhederne er der to store udfordringer.

Dels skal udlændingene overbevises om at komme til Danmark, dels skal de danske regler gøre det muligt.

Haarder efterspørger nytænkning

Integrationsminister Bertel Haarder (V) lover, at regeringen i hvert fald er klar til at kigge på den sidste af udfordringerne.

- Vi vil lytte til kritik og forslag. Nytænkning er velkommen, så udlændingeloven ikke bliver en flaskehals, sagde Bertel Haarder, der måske bliver holdt op på disse ord i den kommende valgkamp.

Ifølge integrationsministeren er regeringen klar til at tage fat på udfordringen med at få udvidet forskerstyrken til 5.000 mand.

- Vi kan ikke leve med, at visse kompetencer ikke findes herhjemme. Derfor skal vi have et så åbent og fleksibelt system som muligt uden at sætte velfærden over styr, sagde Bertel Haarder.

Hans tal viser, at der i 2004 blev bevilget 419 jobkort-opholdstilladelser.

- Vi har stillet større og mere relevante krav for opholdstilladelser, men har samtidig lukket op for dem, der vil arbejde her, sagde Bertel Haarder, der nævnte fuld adgang for ægtefæller og børn, som noget, der skal gøre det mere tillokkende at være udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Sværere end man tror
Debatten om udenlandsk arbejdskraft er ofte misforstået, viser resultatet af en undersøgelse fra Rambøll Management, der blev fremlagt på konferencen.

Argumenter fra flere sider har været fremme om, at Danmark vil blive oversvømmet af arbejdskraft fra især de nye EU-lande.

Men undersøgelsen viser, at folk ikke rejser til Danmark for at arbejde af nød. De er veluddannede og satser på at fremme karrieren ? i hjemlandet.

Og erhvervslivet skal til at oppe sig, hvis de eksperter, vi ikke selv kan frembringe, skal blive i Danmark. Det gælder for eksempel de udenlandske studerende, der smutter udenlands, når den sidste eksamen er overstået.

Klaus Holse Andersen, administrerende direktør i Microsoft Business Solutions, understregede at man bør satse på engelsk som virksomhedssprog og fremhæve den danske ledelsesstil.

- Vi skal præsentere os selv på universiteterne i udlandet. Bill Gates ringer personligt til universiteternes tyve dygtigste kandidater. Det er svært at konkurrere med. Men får vi de bedste medarbejdere, så får vi også de bedste produkter, sagde topchefen.

Kompliceret skat
Flere af oplægsholderne påpegede, er at den danske skattelovgivning er kompliceret, og at man skal forklare udlændingene, at de til gengæld får en række goder til gengæld.

- Ansættelsessamtaler kræver alt for mange lange, bange sange, sagde Ole Krog, direktør i Dansk Industri.

Og det kan være svært at bejle til en mulig medarbejder, når vedkommende måske skal betale 62 procent i skat af den sidst tjente krone.

Flere oplever, at det er svært at få ren besked om reglerne hos myndighederne, fordi de ofte skønner i hvert enkelt tilfælde.

Videnskabsministeriet og Beskæftigelsesministeriet er netop på vej med en kampagne, der skal vise, at Danmark er et attraktivt sted for udlændinge.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere