Artikel top billede

Selv med mange forskellige og krævende systemer tilsluttet vil Asus enheder ikke sætte begrænsning for dit wi-fi. (Foto: Asus PR)

Test: Her er wifi-systemet til dig der vil have fuld knald på

Asus Zen Wi-Fi Pro ET12 giver uhørt smæk på dit trådløse netværk og enhederne er små kraftcentre. Du kan sagtens nøjes med et sæt med to der følger med da de overgår konkurrenter med flere sæt. Det gør prisen i den grad også.

Mesh er blevet hvermand eje og med Wi-Fi 6 standarden i hus er alt godt. Så er du rigeligt dække med wi-fi i hele hytten. Og får typisk tre enheder for omkring 3000 kroner, som er rigeligt til de fleste.

Hos Asus får du kun to Mesh enheder og skal betale tæt på 7000 kroner vejledende for herlighederne. Det er naturligvis kostbart, men at gå så langt at kalde det overprissat vil jeg nu ikke.

For Asus sætter en ny standard for, hvad du kan forvente og hastighederne er ret vilde.

Avanceret antenne-teknologi

I mine uvidenskabelige målinger kan jeg konstatere at den måler hurtigere end noget andet sæt jeg har. Og selv op mod mesh systemer, der også understøtter Wi-Fi 6 med tre enheder, overgår Asus med lethed.

De to enheder dækker også et større område – både på papiret og i praksis i de to test opstillinger jeg benytter mig af. Her er tale om et større rækkehus med stor have samt et rækkehus i tre etager i beton.

Her kunne Asus trække hurtigere internet og på længere afstand. I nogle målinger kunne jeg opnå samme hastighed som med et billigere sæt med tre enheder 50 meter længere væk. Og hastigheden i samme afstand var typisk 30-40% hurtigere.

Men de 24,1 centimeter høje enheder har da også antenner, der stikker i alle retninger og sikrer en stor spredning.

Faktisk håndtere de op til 12 zoner, hvilket betyder, at du kan 12 samtidige streams.

I mit setup prøvede jeg med to computere, der spillede, to musik streams og to TV, der streamede på samme tid. Og intet hakkede eller var langsomt.

Det gør det heller ikke i andre opstillinger med gode konkurrenter. Med Asus går alt hurtigere i forhold til at loade indhold, og du fornemmer let, at billeder og downloads er hurtigere oppe og klar.

Mini-computere med køling

De to enheder er store men alt er indbygget. Ikke mindst antennerne i toppen, der er gennemsigtig, så du kan se antennerne og lyset, der indikerer forskellige indstillinger. Det er måske lidt poppet, men pænt nok lavet.

Bagpå har du fire porte – herunder dobbelte 2,5 GHz WAN-port, du kan konfigurere på flere måder. Hele systemet er ekstremt skalerbart og kan håndtere ret meget.

Det betyder at chipsættet skal være hurtigt og yde meget, hvorfor der er indbygget køling, der dog ikke kan høres.

Bøvlet opsætning

Der medfølger naturligvis en app til opsætningen og den guider dig lystigt gennem punkterne. Og det er fint og overskueligt.

Jeg måtte dog genstarte flere gange – også når jeg prøvede dem forskellige steder. Den kunne let finde begge mesh enheder, men ikke at den ene var tilsluttet et modem.

Det er naturligvis ikke i orden, og næppe et tilfælde når problemet opstod på to forskellige steder, med forskellige telefoner og så videre. Så der kan strammes op og bør fungere uden de mindste problemer.

Og når dette læses, kan det hele være løst med en opdatering.

En gave til storfamilien

Det ændrer ikke ved, at dette system er en gave til familien med et kæmpe wi-fi forbrug. For er dit internet hurtigt nok kan der streames i biografen i kælderen i 4K, surfes i stuen og games på begge børneværelser uden problemer.

Også det mindre kontorfælles skab, der skal have bred og god wi-fi dækning kan bruge det. Også til fælles wi-fi til for eksempel kunder, og så er prisen pludselig meget spiselig.

Prisen, de store enheder og den lidt ærgerlige opsætning betyder dog ikke, at jeg ikke vil kvittere med en karakter i den helt høje ende.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering