Det er ikke lige nemt at få det smarte hjem til at spille. Ens smart-dimser skal parres op med det trådløse netværk, mens de hvert kræver profiler og logins, som gerne skulle kunne styres med en enkel app eller stemmestyring.
Virkelighed er dog, at der er hundredvis af producenter, der fremstiller smart-grej til hjemmet, og der er dermed er myriader af måder, hvor systemerne fra smart-termostaterne over smart-lysene eller smart-fjernsynet kan kløjes i det. Både funktionsmæssigt, men også sikkerhedsmæssigt.
Derfor er det kærkomment at brancheforeningen Connectivity Standard Alliance, der tæller hundredvis af medlemmer inklusive tenorerne som Apple, Google, Amazon og Samsung, omsider er klar med en standard, ’Matter’, der skal knytte hele smart-universet sammen.
Efter ikke bare en, men to udskydelser, er Matter standarden født. Næsten halvandet år efter, at den første lanceringsdato i sommeren 2021.
Mød Matter
Matter er kort sagt en overbygning på de to trådløse standarder, wi-fi bredbånd og Thread, hvor sidstnævnte er et mesh-netværksprotokol tiltænkt tingenes internet, altså smart-enheder koblet op på det store internet.
De store fordele ved Thread er, at teknologien kræver meget lidt strøm fra enhederne, samtidig med at hastighederne er langt overlegne. Det tager eksempelvis kun et øjeblik at slå lys til med Thread i forhold til bluetooth.
Tilsammen skal Matter-standarden bringe de to teknologier sammen i en fælles platform, hvor smart-enheder og apps kan operere sammen på tværs af både producenter og enhedstyper.
Det vil give forbrugerne et større udvalg af både enheder og økosystemer at vælge imellem og minimere kompleksiteten for både burgerne og producenterne.
For slutbrugerne bør Matter-enheder gøre det enklere i både brug og opsætning, mens sikkerheden styrkes.
Klare Matter-fordele
Ud over de brede perspektiver ved Matter, er standarden bygget op omkring tre grundlæggende principper, der giver specifikke fordele.
- 1. Lokal kontrol – hvor smart-enheder ofte er afhængige af producenters servere og opkobling til det brede internet, med de udfordringer det giver, foregår styringen af Matter-enheder fortrinsvis over det lokale netværk. Ud over at give nogle sikkerhedsfordele, betyder den grundlæggende forskel, at Matter-enheder ikke bliver afhængige af fortsat support fra producenter, selv hvis de skulle forsvinde.
- 2. Flere indgange – Matter-enheder er også født med en open-source tilgang, hvor flere enheder og økosystemer kan styre den samme enhed, via ’Multi-Admin’ featuren. Det betyder, at både din Samsung SmartThings-app, din Google Home-højttaler eller din iPhones Siri stemmestyring kan tilgå dit hjems smartbelysning og styre det.
- 3. Bredere platform med mere konkurrence - Ved at lade alle hjemmets smart-enheder fungere med Matter, giver det både tech-giganter og mindre spillere mulighed for at konkurrere direkte mod hinanden. Den øgede konkurrence lader flere komme til i stedet for at dele dem op i de fire store siloer, som Amazons, Googles, Apples og Samsungs platforme udgør. Det ses blandt andet i produkter såsom Ikeas ’Dirigera’ smart-home Hub.
Matter version 1.0
Matter er en standard som fortsat er under udvikling, hvorfor den kun understøtter et udvalg af smart-home enheder i første ombæring.
Listen over enhedstyper er dog forholdsvis lang allerede nu.
Matter version 1.0 kan styre belysningsprodukter (smart-pærer, lamper og stikkontakter, mm.), indeklima-udstyr (klima-anlæg, termostater, smart-gardiner og persienner) samt sikkerhedsgrej (dør- og vindues- og bevægelsessensorer) og til sidst underholdsningsudstyr som smart-tv og streaming-bokse.
En stribe øvrige enheder skulle oprindeligt være inkluderet i version 1.0 af Matter, men er indtil videre udskudt.
Blandt de sensorer og udstyr, der kan arbejdes på finder man blandt andet overvågningskameraer, smart-højttalere, robotstøvsugere, køkkenudstyr, garagedøre, solanlæg, ladestandere og et væld af sensører (røgsensor, temperatur/fugtighedsensorer, og meget andet).
Smart-højttalere vil dog virke med første version af Matter, dog blot som kontrolenheder.
Kan mine smart-enheder bruge Matter?
For at kunne indgå i en Matter-opsætning, skal eksisterende udstyr opdateres til at kunne indgå i den nye platform.
I hvilket omfang producenterne vil lemme ældre enheder ind i den nye Matter-familie er dog uvist. Ifølge CSA er over 190 produkter allerede nu klar til at kunne indgå i et Matter-setup.
CSA-organisationen tæller dog over 300 elektronikproducenter, hvorfor det er langt fra givet at alle producenter allerede nu er klar eller på vej med de nødvendige produktopdateringer.
Tendensen er dog generelt, at nyere enheder med Thread er født med Matter for øjet, hvorfor de sandsynligvis kan opdateres til standarden.