Smart-home enheder er populære julegave-emner.
Prismæssigt er de at finde i alle niveauer, risikoen for at modtager har dem i forvejen er begrænset, og så er de et knasende hårdt alternativ til de bløde pakker, der til taler til gadget-hjertet.
Men inden du løber ud og investerer i smart-lys, smart-højttalere eller øvrige smart-dingenoter til din favorit-onkel eller -nevø, bør du vide, hvorfor din gave inden længe kan risikere at yderst hurtigt outdatet.
En ny standard er nemlig under opsejling, og med nærmest alle de afgørende aktører bag, kan den vende op og ned, på hvad der skal ind i det smarte hjem.
Det store rod
Noget af det mest usmarte ved smart-hjemmet, er enhedernes evne til at tale sammen og sømløst at indgå i det nye hjem, når de sluttes til.
Der skal laves en konto, profiler skal opsættes, det trådløse netværk skal indstilles og sådan kan der gå en formiddag med at rode i alskens apps, før ens nye opkoblede videokamera, smart-tv eller robotstøvsuger spiller optimalt.
Standardisering findes, men den oftest opdelt i siloer, med Apples HomeKit, Googles Home, Amazons Alexa og Samsungs Smartthings som de fire store økosystemer med hver deres filosofi, adgangspunkter og tilhørende udvalg.
Og dertil kommer en stor underskov af enheder med egne mere eller mindre skræddersyede og forskelligartede løsninger som Philips Hue, Spotify Connect eller Samsung SmartThings, som nogle af de største blandt de mindre spillere.
Det er noget rod – og det er nærmest samtlige af markedets aktører så enige om, at de, trods rivaliserende forhold kan blive enige om at bygge en ny, fælles standard til det smarte hjems dimser: Matter.
Mød ’Matter’
Matter er først og fremmest et samarbejde mellem alt fra tech-mastodonterne, Apple, Google, Amazon og Samsung og flere hundrede af mindre spillere indordnet under organisationen ’Connectivity Standards Alliance’ (CSA), tidligere kendt som ’Zigbee Alliance’.
Organisationens erklærede målsætning er at få IoT enheder til at spille sammen i sådan en grad, at de automatisk slutter sig til hinanden og til det store internet ganske enkelt og sømløst.
Og til det formål er organisationen blevet enige om standarden ’Matter’, hvis version 1.0 skulle være klar en gang i 2022.
Allerede i sin første version, sigter standarden efter være omfattende. Her vil kunne styres belysning, stikkontakter, døre, låse, gardiner, termostater, overvågningskameraer, wifi-routere samt smart-tv’er og bokse.
Versionerne 1.1 og 2.0 er også allerede nu i støbeskeen med understøttelse af blandt andet robotstøvsugere, køkkenmaskiner, elbilsladere og hjemmets elinstallationer, oplyser CSA-teknologidirektør Chris Lapré til netmediet The Verge.
Det smarte i Matter
Ved at være bygget omkring en fælles standard åbnes op for, at enheder først og fremmest skal levere på fire parametre, som udgør hjørnestenene i Matter.
Et Matter 1.0 kompatibelt produkt skal være enkelt i brug, fungere efter hensigten, være pålidelig mens sikkerhed er i top.
Matter skal her ikke forveksles med smarthome-platforme som Apples Homekit eller Googles Home. Det kan rettere beskrives som de underliggende togspor, som platforme og produkter kommer til at køre ovenpå.
I den forbindelse er ’Thread’-standarden for trådløs kommunikation en nøgleteknologi, da den giver mulighed for enheder at fungere sammen som et mesh-netværk med et meget lavt strømforbrug. En oplagt udbygning af eksisterende wifi og bluetooth standarder når IoT-enheder skal sluttes til hjemmet.
Matter-enhed vil derfra enten kunne kommunikere udelukkende lokalt eller, hvis behovet er der, kunne knytte sig til skyen.
I hvilket omfang missionen lykkedes er ikke til at afgøre endnu, da platformen fortsat er måneder fra sin debut.
Bliver indenfor hjemmets fire vægge
Smart-hjemmet og dets mange internetopkoblede enheder har igennem de seneste år været en stadig mere populær angrebsflade for hackere.
Enhedernes indbyggede sikkerhed er ofte rudimentær, let at omgå, mens der samtidig åbnes ind til noget af det helligste og dermed allermest dyrebare: Hjemmets fire vægge.
Derfor er en afgørende feature i Matter-enheder, at de udelukkende kan arbejde på et lokalt netværk. De sensorer og data der findes i hjemmet bliver altså i hjemmet.
I sin dokumentation beskriver CSA, hvordan sikkerheden er bygget op med enheder som adskilte bokse, hvor der mellem hver enhed er blandt andet kryptografisk sikring mellem enhederne. En hacket enhed behøver derfor ikke at være ensbetydende med et hacket netværk.
Direkte til lossepladsen?
Men hvad med de nyligt indpakkede julegaver som en Nest-termostat eller det nye Apple TV 4K kan være? Vil de virke med Matter?
Her afhænger det af, hvorvidt standarden Thread er bygget ind i enheden (Det er den i seneste Apple TV 4K og alle tre generationer af Nest Termostater), men det kræver samtidig, at producenten bag enheden er indstillet på at opdatere enheden til at understøtte Matter.
Både Google, Apple, Amazon og Samsung samt mange andre producenter har meldt ud, at flere af deres enheder vil understøtte Matter og Thread, skal du holde øje med, hvorvidt understøttelsen kommer, før du kan regne med at benytte Matters fortræffeligheder.