I selskab med en kold fadøl og en vidende fortæller glider fortidens uvenskab, vold, død og ødelæggelse lidt bedre ned.
Det er i hvert fald Nationalmuseets opskrift i deres foredragsserie, Fad & Foredrag, og det er ikke så ringe en cocktail, som museet her inviterer til den 17. november kl. 17-19.
Det handler om dengang, hvor københavnerne midt i en jammerlig isvinter og efter et halvt års udmattende belejring holdt stand mod svensken i 1659 og sendte de belejrende horder ad Brønshøj til.
Én årsag var dygtige spioner, en anden var svenskernes sorte uheld. De havde nemlig nogle dage forinden efterladt en stormbro, som danskerne nu kendte den nøjagtige længde på.
Så danskerne skyndte sig med god hjælp fra 600 hundrede hollandske matroser at banke lidt ekstra af isen, som svenskerne skulle over, så svenskernes stormbroer ikke kunne nå.
Det gav de danske forsvarere en ekstra fordel, som viste sig at være udslagsgivende under angrebet og som – måske – derved sikrede nationens fortsatte beståen.
Hele historien udspillede sig bare for 363 år siden nær det sted, hvor seniorforsker Poul Grinder-Hansen fortæller holder sit foredrag på Krigsmuseet i Tøjhusgade i København.
I øvrigt var det et utilsigtet resultat af københavnernes sejr over svensken, at sejren gav Frederik den 3. magt til at skubbe adelen ud og indføre enevælden. Men det er en helt anden historie.