Kun 16 procent af de nordiske energi- og forsyningsselskaber er i mål med digitaliseringen.
Sådan lyder konklussionen i en ny global undersøgelse, som er gennemført af Cesuswide for IFS - en multinational virksomhedssoftwarevirksomhed- og omfatter mere end 600 senior beslutningstagere i store energiselskaber i Norden, Frankrig, Australien, Japan, USA, Storbritanien og Mellemøsten.
Årsagen er den manglende enighed på ledelsesniveau, lydet det i undersøgelsen.
Her oplever 27 procent af energi- og forsyningsselskaberne i Norden, at ledelsen holder dem tilbage i den digitale transformation.
Ud over ledelsesproblematikken peger undersøgelsen også på ROI som et væsentligt problemområde. Mere end en tredjedel af de nordiske energi- og forsyningsselskaber - 32 procent - oplever således, at det er svært at beregne afkastet af investeringer i teknologi.
Det tilsvarende tal på globalt plan er 24 procent.
"Undersøgelsen afdækker, hvordan der holdes igen med digital transformation i energi- og forsyningssektoren, blandt andet fordi man ikke er i stand til at sikre afkastet af softwareinvesteringer," siger COO i IFS, Martin Hasselbalch. Han fortsætter:
"Vi ved, at selskaberne i energisektoren er meget risikovillige, og at de ofte har at gøre med interessenter, der kræver dokumentation for netop afkast. Den manglende evne til at sætte tal på, hvad de får ud af deres investeringer, bremser deres udvikling."
Men det er ikke et alternativ at gøre ingenting mener COO'en.
Også mangel på kompetencer fremhæves som en bremse i digital udvikling og udpeges af 25 procent af de nordiske selskaber som den vigtigste barriere.
77 procent mener, at det er vigtigt, at forretningssoftwaren har indbygget funktionalitet til at sætte og måle kritiske KPI’er.