Den amerikanske præsident Joe Biden indførte fredag en række nye sanktione, der skal begrænse Kinas adgang adgang til computerchips.
Formålet er, at gøre det mere besværligt for den kinesiske stat at få adgang kritiske teknologier, der kan bruges til alt fra super-computere til våbenstyring, og dermed sætte en kæp i hjulet på det kinesiske regimes militære ambitioner
Sanktionerne får ifølge den britiske finansavis Financial Times den konsekvens at kinesiske virksomheder blandt andet vil være afskåret fra at importere avancerede computer-chips og udstyr til produktion af computer-chips med mindre, at de får en særlig tilladelse, der dog ventes at blive meget svær at opnå.
Amerikanske borgere og selskaber vil ligeledes få forbud mod at samarbejde med kinesiske chip-producenter med mindre, at de har en særlig godkendelse.
"Det er en aggressiv tilgang fra den amerikanske regerings side, der nu for alvor begynder at forringe Kinas evne til at udvikle visse af disse kritiske teknologier,” siger Emily Kilcrease fra tænketanken Center for a New American Security til New York Times.
En tsunami på vej
Paul Triolo, der er ekspert i teknologi og kinesiske forhold hos konsulentvirksomhed Albright Stonebridge, vurderer over for Financial Times, at der er særlige grupper af kinesiske virksomheder, som vil blive særligt hårdt ramt.
Han fremhæver kinesiske virksomeder, som bruger amerikansk hardware til at arbejde med kunstig intelligens i forbindelse med selvkørende biler, logistik, udvikling af lægemidler og modelleringer af effekten af klimaforandringer, som særligt udsatte.
”Der vil være mange tabere, når denne tsunami af forandringer skabt af de nye regler skyller ind over chip-industrien og andre forbundne brancher,” siger han til Financial Times.
Paul Triolo vurderer, at sanktionerne både vil ramme innovationen i kinesiske og amerikanske virksomheder, og i sidste ende også vil få konsekvenser for amerikanske forbrugere.