Data viser, at USA godkender næsten al teknologieksport til Kina. Samlet eksporterede USA for 125 milliarder dollar til Kina. Kun end halv procent krævede en licens, og af den brøkdel blev 94 procent af ansøgningerne godkendt af det amerikanske handelsministerie.
Kritikere peger på, at kontrollen med eksporten trænger til en akut revision, mens andre mener, at USA har brug for allierede om bord først.
Det skriver Wall Street Journal.
For 2021 faldt godkendelsesprocenten godt nok til 88 procent, men ikke desto mindre fortsætter USA i stor stil med at sende chips, rumfartskomponenter, kunstig intelligens-teknologi og andre genstande til Kina, som af nogle anses som en af de største trusler mod USA, lyder det.
Flere rundt om administrationen i USA kræver nu handling. Ved at tillade eksport af følsom teknologi, mener de, at amerikanske embedsmænd uretmæssigt prioriterer amerikanske kommercielle interesser over national sikkerhed, og at en presserende reguleringsændring er nødvendig for at reagere på truslen fra Beijing.
Bevæber Kina
En tidligere topanalytiker for eksportkontrol i Kina hos Pentagon, Steve Coonen, er den høje frekvens af godkendelser et bevis på betydelig politisk fiasko.
"Jeg har ikke noget problem med at handle med eller fodre Kina. Jeg har et kæmpe problem med at bevæbne Kina," skrev Steve Coonen til sine kolleger i en e-mail fra september 2021 efter at have trukket sig tilbage på grund af frustrationer over politikken.
Kontrollen med eksport til Kina har længe været på agendaen, men er nu i centrum for en debat om, hvor meget USA skal fortsætte med at handle med sin mest magtfulde modstander.
Det amerikanske handelsministerie melder, at det er fokuseret på langsigtet, strategisk konkurrence med Kina, og at det træffer beslutninger sammen med andre agenturer i forsvars-, stats- og energidepartementerne.
USA overvejer for tiden at begrænse forsendelser af amerikansk chipfremstillingsudstyr til halvlederproducenter i Kina. Indgrebet, skal først godkendes af Biden-administrationen, men hvis det sker, vil det betyde spærring af forsendelse af amerikansk chipfremstillingsudstyr til fabrikker i Kina, der fremstiller avancerede NAND-chips.