Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: David Heinemeier investerer millioner i danske Servicelovers / Zalando er suveræn nummer et blandt netbutikker i Danmark / Mobilbetalings-fusion i norden må droppe finsk selskab

Morgen-briefing: David Heinemeier investerer millioner i danske Servicelovers / Zalando er suveræn nummer et blandt netbutikker i Danmark / Mobilbetalings-fusion i norden må droppe finsk selskab / Dansk computerspil på MoMA / Amazon skal sammen med europæiske storbanker udvikle en digital euro / Godt nyt for transportsektoren - alternativ til diesel fungerer / Hollandsk by hiver Twitter i retten

Mornings! Og velkommen til en ny uge fyldt med store begivenheder af både sørgelig og glædelig karakter.

Den afdøde engelske dronning skal - som det nok er gået op for alle - begraves i dag.

Og på onsdag er det såmænd den mere eller mindre uofficielle Earth, Wind & Fire Day (Do you remember, The 21st night of September?).

Bag tasterne til denne udgave af Computerworlds morgenbriefing er Niels Veileborg, og vi begynder med en historie om nye millioner fra iværksætterne David Heinemeier til en dansk start-up.

David Heinemeier investerer millioner i danske Servicelovers

David Heinemeier Hansson har investeret millioner i Servicelovers. Han ser et kæmpe potentiale i den danske feedback-platform, hvor kunder kan anerkende steder og medarbejdere i detail-, service- og restaurationsbranchen.

Han bliver samtidig en del af bestyrelsen i den danske virksomhed.

Med Servicelovers kan kunder i restauranter og butikker give personlige positive anerkendelser direkte til medarbejderne på en touch screen-stander ved udgangen. Giver kunden en glad smiley og nogle positive ord med på vejen, vil medarbejderen få besked i den tilhørende app, og den glade smiley lander som anerkendelse direkte på medarbejderens egen profil/cv.

Blandt kunderne er ILVA, Jensens Bøfhus, Skousen BabySam og senest Eventyrsport. Men målet er at erobre langt flere kunder i både Danmark og udlandet og at sætte skub i en digital pendant til den fysiske stander, så man også kan anerkende personligt indenfor hele det digitale kundeservice-segment.

Zalando er suveræn nummer et blandt netbutikker i Danmark

Zalando tager nærmest som sædvanligt førstepladsen i Dansk Erhvervs årlige e-handelsanalyse. Zalando er vokset og snupper seks procent af alle handler. Dermed er Zalando større end Matas, nemlig.com og H&M tilsammen.

”Det er ikke nogen overraskelse, at Zalando igen topper listen, og man må bare lette på hatten over deres gennemslagskraft. Det er imponerende,” siger Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv.

På skemaet kan du se hele listen med de to største e-butikker i Danmark.

Mobilbetalings-fusion i norden må droppe finsk selskab

Efter en dialog med EU-Kommissionens konkurrencemyndighed har ejerbankerne bag fusionen af de tre mobilbetalingsselskaber MobilePay, Vipps og Pivo besluttet, at finske OP alligevel ikke bliver medejer, og at Pivo ikke kommer til at indgå i fusionen, skriver Danske Bank i en meddelelse.

Henover sommeren udtrykte Kommissionen bekymring over, at både MobilePay og Pivo ville være omfattet af fusionen, da man sammenlægger to væsentlige aktører i Finland. Kommissionens umiddelbare opfattelse var, at fusionen derved ville kunne have en negativ indvirkning på konkurrencen inden for mobile betalings-wallets i Finland.

Som konsekvens heraf har ejerbankerne i enighed besluttet at gå videre med fusionen uden OP som medejer. Det betyder også, at OP’s mobile wallet, Pivo, ikke vil være omfattet af fusionen. Den nu ændrede fusion er anmeldt til Kommissionen og afventer godkendelse.

”MobilePay i Danmark og Finland vil fortsat fusionere med Vipps. Der er ingen ændringer i parternes ambition om at skabe en fælles mobil betalings-wallet på tværs af landegrænser. Både Danske Bank og de norske banker bag Vipps ville naturligvis have foretrukket at gennemføre fusionen sammen med OP og Pivo som planlagt, men vi respekterer Kommissionens tilkendegivelse og håber nu på en hurtig godkendelse,” siger Christian Bornfeld, chef for Personal Customers i Danske Bank.

Dansk computerspil på MoMA

The Museum of Modern Art i New York har optaget det danske spil Inside spillet i sin samling af ikoniske computerspil, og Insiode udstilles i samme forbindelse på museet på Manhattan.

Inside er udviklet og udgivet af Playdead og er det første danske spil i MoMA’s samling, hvor man også finder klassikere som Pac-Man (1980), Tetris (1984), The Sims (2000) og Minecraft (2011).

“Det er en kæmpe anerkendelse, at Inside er kommet i det selskab. Tetris, Space Invaders og Pac-Man har jeg haft store oplevelser med, længe inden det gik op for mig, at jeg selv kunne udvikle spil,” siger Arnt Jensen, der er stifter af Playdead og skaber af Inside.

Amazon skal sammen med europæiske storbanker udvikle en digital euro

Amazon skal sammen med spanske CaixaBank, franske Worldline SA, italienske Nexi SpA og bankkorsortiet EP udvikle en prototype på en digital euro. Opdragsgiveren er den Europæiske Centralbank, som havde sendt opgave i udbud, skriver The Economic Times.

Centalbanken bliver i givet fald den første større vestlige centralbank, som vil lancere en digital valuta. Udrulning kan muligvis ske omkring 2025. Der er dog ikke taget nogen formel beslutning om en digital euro.

Godt nyt for transportsektoren - alternativ til diesel fungerer

Producenten af hydrogen-brændselsceller Loop Energy er lykkedes med fremstille celler, som giver bedre brændstoføkonomi end diesel med det nuværende prisniveau. Og som samtidig er miljøvenligt. Det skriver Reuters.

Det er godt nyt for producenter af eksportlastbiler som Daimler og Volvo, som ikke for alvor kan bruge batteriteknologi, og som har haft svært ved at få økonomi i brændselsceller.

Næste hurdle er, at der ikke er en infrastruktur i Europa til tankning af brændselscellerne, men nu er der angiveligt økonomi i at stable den på benene.

Hollandsk by hiver Twitter i retten

Den hollandske by Bodegraven-Reeuwijk med 35.000 indbyggere har lagt sag an mod Twitter for at få mediet til at fjerne alle tweets om en påstået ring af satan-tilbedende pædofile i byen, som angiveligt var aktive i 1980’erne. Det skriver Reuters.

Tre mænd startede angiveligt konspirationsteorierne om børnemisbrug og mord på børn, og de er allerede pålagt af det hollandske retssystem at fjerne alt indhold, der har med teorierne at gøre.

Men det har ikke virket efter hensigten, og teorierne om byen florerer stadig, så nu vil byen have Twitter til at tage affære og fjerne alle spor. Byen har henvendt sig til Twitter uden resultat, så nu må retten tale.

De tre mænd er allerede fængslet for andre lovovertrædelser - blandt andet dødstrusler mod en række mennesker, heriblandt premierminister Mark Rutte og tidligere sundhedsminister Hugo de Jonge.