Godmorgen og velkommen til ugens anden dag. Som alle andre hevrdage begynder denne dag også med en tidlig morgen-briefing fra dit yndlingsmedie (ja, Computerworld).
På knapperne er Ditte Vinterberg Weng, der velopstået har sammenstykket dagens tidlige overblik.
Rigtigt god fornøjelse.
Tyskland indfører nye regler for digital skiltning for at imødegå energisparekrisen
Der er efterhånden tale om reulær energikrise, og det mærker tyskerne nu, da den tyske stat netop har beordret lukning for "ikke-essentiel digital skiltning" om natten, for at spare sine reserver af naturgas til vigtigere formål.
Det skriver mediet The Register.
Som mange europæiske nationer er Tyskland afhængig af gas importeret fra Rusland. Men grundet Ruslands ulovlige invasion af Ukraine er denne gas i øjeblikket en mangelvare.
Hele EU har derfor lanceret en energispareplan. Og det er denne plan, som Tysklands nu imødegår ved at forbyde digital skiltning i butiksvinduer og andre ikke-nødvendige steder mellem klokken 22.00 og 06.00.
Tyskland planlægger desuden at stoppe ekstern belysning af offentlige bygninger samt implementere en række andre strømbesparende foranstaltninger.
Den tyske plan, som ligger offentligt til gængeligt i form af en PDF-fil, blev offentliggjort den 12. august med en deadline til den 1. september.
Eneste undtagelser fra de nye regler er skiltning, der er absolut nødvendig - det kan eksempelvis være digital skiltning ved busstoppesteder og togstationer.
Chipgigant slipper for EU-milliard-bøde
Europa Kommissionen afviser nu at appellere den dom, som frikender chipproducenten Qualcomm for en 997 millioner euro stor bøde (svarende til knap 7,5 milliarder danske kroner).
Bøden blev tildelt Qualcomm i første omgang, fordi EU-kommissionen vurdered, at selskabet havde forbrudt sig mod de europæiske antitrust-regler, som handler om konkurrenceforvridende adfærd.
Et emner EU's konkurrencekommiær Margrethe Vestager særligt ligger ind i i disse år med øje på Big Tech.
Afvisningen af en appel kan ses som et nederlag til Vestager. Hun vil dog allerede 14. september i år stå overfor for sin næste store retssag, hvor EU-domstolen skal tage stilling til en rekordhøj antitrust-bøde til Google på 4,34 milliarder euro.
Tesla sagsøgt for fejl på selvkørende biler
Tesla har netop meldt ud, at selvkørende elbiler skal være bred ude inden årets udgang, men en californisk Tesla-ejer har sammen med flere sagsøgt elbilsproducenten
Sagsøger, der hedder Jose Alvarez Toledo, havde oplevet biler, der pludselig stoppede for ikke-eksisterende forhindringer, og kaldte det et "skræmmende og farligt mareridt", ifølge retssagen.
Tesla har hastet sine selvkørende biler til markedet med usikker teknologi, lyder kritikken.
Blandt andet har der været problemer med Teslas førerassistentsystem, som virksomheden kalder Autopilot eller Full Self-Driving, og dets nødbremsesystem, ifølge sagsøgeren, der anlagde sagen fredag i sidste uge ved en føderal domstol i det nordlige distrikt i Californien.
Retssagen søger status for gruppesøgsmål for alle amerikanske ejere eller leasinggivere af en Tesla, der lider af den pludselige utilsigtede bremsefejl.
Tesla reagerede ikke umiddelbart på Reuters anmodning om kommentarer.
Google Sverige betaler så lidt skat at revisoren har noteret det i selskabets regnskab
”Ved flere lejligheder i løbet af regnskabsåret er den fratrukne kildeskat og arbejdsgiverbidraget ikke betalt rettidigt.”
Sådan afslutter revisoren Google Sveriges regnskabet fra 2021.
Det skriver mediet ItWatch, som citerer det svenske nyhedsbrev Telekomnyheterna.
Googles svenske virksomhed, Google Sverige AB, har i løbet af sidste år kun betalt 26,5 millioner svenske kroner -svarende til 18,7 millioner danske kroner - til den svenske stat.
Dette på trods af, at selskabet har omsat for 1,52 milliarder svenske kroner i 2021.
Men selskabet har altså, som revisoren noterer sig, flere gange undladt at betale kildeskat og arbejdsgiverbidrag til de svenske skattemyndigheder.
CISA: Kvantecomputere giver hackerne fordele i fremtiden
Det amerikanske agentur Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) har for nylig offentliggjort en rapport, hvori man lister fremtidige trusler, som agenturet mener, den nye kvanteteknologi bringer med sig.
En af de store bekymringer går blandt andet på mulighederne for kryptering og dekryptering med den nye teknologi.
Det skriver det norske medie Digi.no.
"Når kvantecomputere når højere niveauer af computerkraft og hastighed, vil de være i stand til at knække offentlig nøglekryptering og true sikkerheden af forretningstransaktioner, sikker kommunikation, digitale signaturer og kundeoplysninger," skriver CISA i rapporten.
Denne bekymring står CISA langt fra alene med.
Tysklands føderale agentur for informationssikkerhed har meldt ud, at man mener, at en kvantecomputer, der kan knække nutidens kryptering, vil være på markedet allerede i 2030.
Og hos det amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST) har man listet værktøjer, som instituttet mener er modstandsdygtige over for angreb fra kvantecomputere, for at hjælpe organisationer med at blive modstandsdygtige mod eventuelle ricisi ved kvanteteknolgien.