Studerende bliver afvist på stribe, når de søger ind på hovedstadens it-uddannelser.
Derfor ønsker brancheforeningen IT-branchen nu, at antallet af uddannelsespladser i hovedstadsområdet, hvor der er den største koncentration af større it-virksomheder, bliver øget.
Et ønske, der strider mod målsætningerne i den udflytningsaftale, der skulle sikre en mere ligelig fordeling af studiepladser i Danmark, som et flertal af Folketingets partier indgik tidligere på året.
Men ifølge Mette Lundberg, der er politisk direktør i IT-Branchen, er der i øjeblikket et akut behov for flere studiepladser i Københavns-området.
”Når vi især har brug for flere studiepladser i hovedstaden, skyldes det flere ting. Det skyldes blandt andet, at det er her, de fleste it-arbejdspladser findes, men det skyldes også, at vi kan se, at det er her, mange af de unge studerende foretrækker at bo, når de studerer," siger hun og tilføjer:
"I København ser vi i det hele taget, at der er en særlig stor koncentration af unge, der ønsker at tage en it-uddannelse."
Kan koste it-specialister
Hos IT-Branchen advarer man om, at Danmark risikerer at gå glip af et stort antal it-specialister i fremtiden, hvis man ikke prioriterer hovedstadsområdet.
For selv om mange måske vil indvende, at de studerende bare kan vælge at flytte til en by, hvor det er lettere at blive optaget på drømmeuddannelsen, så peger undersøgelser fra Tænketanken Dea på en anden adfærd, lyder det fra Mette Lundberg.
"Vi kan se, at unge, der ikke kommer ind på den ønskede it-uddannelse, ofte vælger en helt anden uddannelsesretning, hvis alternativet er at flytte til en anden by eller vente et år med at søge ind," siger hun.
Ifølge IT-Branchen er det sådan, at 80 procent af dem, der bliver afvist på ITU i et givent år, ikke kommer ind på en anden it-uddannelse samme år.
Alene i år fik IT-Universitet ansøgninger fra 1.830 unge, der kæmpede om i alt 416 ledige studiepladser.
Udflytningsaftalen er den store synder
Den store synder i denne sammenhæng er ifølge Mette Lundberg den udflytningsaftale, som regeringen tidligere på året indgik med Venstre, SF, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne, som skal begrænse antallet af studiepladser i landets store byer og øge antallet i de mindre byer.
It-uddannelserne i København er dog i aftalen sluppet for nogle af de mest markante krav, som andre uddannelser er blevet pålagt.
Eksempelvis har der været lagt op til, at IT-Universitet skulle reducere antallet af studiepladser med op til 10 procent frem mod 2030.
Men det krav blev IT-Universitetet fritaget fra.
”Aftalepartierne lægger vægt på, at ITU er en lille institution, som uddanner til et arbejdsmarked med stor efterspørgsel og således generelt har dimittender med lav ledighed. Partierne er på den baggrund enige om, at ITU friholdes for konkrete udflytnings- og nedskaleringsforventninger frem mod 2030,” lyder det i følge aftalen.
Vil have flere indrømmelser
Denne indrømmelser er dog langt fra tilstrækkelig, mener Mette Lundberg.
Hun påpeger, at udflytningsaftalen stadigvæk indeholder et loft over antallet af studiepladser i de store byer.
”Der et problem, hvis vi afviser de unge i byerne, mens vi har ledige pladser andre steder,” siger hun.
Hvilke konkrete eksempler har du på, at folk bliver afvist på it-uddannelser i København, mens der er ledige pladser på en tilsvarende uddannelse i provinsen?
”Der kan jeg ikke pege på en specifik uddannelse, fordi de enkelte uddannelsesretninger er meget forskellige, og der er mange af dem, og de har forskellige nuancer. Men man er nødt til at erkende, at der er regionale forskelle på efterspørgslen på de enkelte uddannelser,” siger hun.
Samtidig understreger Mette Lundberg, at IT-Branchen ikke har et ønske om at reducere antallet af studiepladser uden for København.
I stedet har branchenforeningen fokus på, at det samlede antal studiepladser bliver øget.
Det skal gerne ske ved, at der bliver skruet op for antallet af pladser i København og i andre større byer, hvor der både er mange ansøgere og efterspørgsel på arbejdsmarkedet.
”Der er it-arbejdspladser og it-virksomheder i hele landet, og derfor skal der også være it-uddannelsespladser i hele landet, men vi kan se, at der er et potentiale for at optage flere i de store byer og især i hovedstaden,” siger hun.
Ifølge Mette Lundberg er der især behov for at opruste på uddannelsesfronten, når det gælder uddannelser med fokus på softwareudvikling, men også eksempelvis it-sikkerhed.