Godmorgen og velkommen til en ny uge. Her får du ugens første hurtige it-nyhedsoverblik fra Computerworld.
Microsoft finder ødelæggende malware i flere it-systemer i Ukraine
Microsoft har observeret ødelæggende malware i flere systemer, der tilhører ukrainske regeringsorganer og organisationer, der arbejder tæt sammen med den ukrainske regering.
Det skriver Reuters.
Ifølge Microsoft er blandt andet ukrainske organer, der leverer kritiske funktioner og nødberedskab ramt, skriver selskabet i en blog.
Microsoft gør det samtidig klart, at angrebene ikke er sket på baggrund af nogen sårbarhed i Microsofts produkter eller tjenester.
Ukraines digitale forsvar er blevet sat på hård prøve under den ulmende konflikt mellem Ukraine og Rusland, der står på for tiden.
Ukraine har været ramt af flere hackerangreb, som blandt førte til, at en hel stribe ministerier for leden var nødt til at lukke ned for deres websites.
Dansk startup bag elbil-app rejser 112 millioner kroner
Den danske startup Monta har hentet 112 millioner kroner i frisk kapital.
Det oplyser selskabet i en meddelelse til Computerworld.
Investeringen er hentet i en netop afsluttet serie A-runde ført an af svenske Creandum og amerikanske Headline.
Som følge af den nye investering er det nu planen, at Monta i 2022 skal åbne op i to nye lande, fordoble medarbejderstaben til 140 og styrke sin position i Skandinavien, Storbritannien og Tyskland.
Monta har udviklet en ladeapp og et styresystem til ladestandere, der fungerer med de fleste hardware-mærker.
"Som elbilist har jeg på egen krop oplevet, hvor besværligt det er at oplade min elbil i og udenfor Danmark. Ét sted skal jeg downloade en specifik app, et andet sted er ladestanderen i uorden. Monta strømliner ladeoplevelsen for elbilister og ved at tilbyde et komplet styresystem til ejere af ladestandere, er vi med til at udvide ladenetværket i Danmark og resten af verden," lyder det fra Casper Rasmussen, administrerende direktør og co-founder i Monta.
Apple vil kræve bevis for booster-vaccine
Apple vil kræve, at ansatte skal fremlægge bevis for at have fået COVID-19-booster-skud, skriver The Verge.
Allerede fra 24. januar skal uvaccinerede medarbejdere eller dem, der ikke har indsendt bevis for vaccination, kunne fremvise negative COVID-19-tests for at komme ind på Apples arbejdspladser.
"På grund af aftagende effektivitet af den primære serie af COVID-19-vacciner og fremkomsten af meget overførbare varianter såsom Omicron, er et booster-skud nu en del af at holde sig ajour med din COVID-19-vaccination for at beskytte mod alvorlig sygdom," skriver Apple til sine ansatte ifølge The Verge.
Nye Intel-chips kan ikke afspille Blu-ray
Intel har fjernet understøttelsen af SGX (software guard-udvidelse) i 12. generation af Intel Core 11.000- og 12.000-processorer, hvilket gør moderne pc'er ude af stand til at afspille Blu-ray-diske i 4K-opløsning.
Det skriver BleepingComputer.
Det tekniske problem opstår, da Blu-ray-diske kræver såkaldt Digital Rights Management (DRM), som kræver SGX for at fungere.
Men i Intels nuværende oplysninger om 11. og 12. generation af Core desktop-processorer, er SGX opført som en forældet teknologi.
Telia betaler bøde for vildledning
Telias danske forretningen har accepteret at betale en bøde på 100.000 kroner for at have overtrådt markedsføringslovens forbud mod vildledning.
Bøden har Telia fået for på sin hjemmeside og på Facebook i foråret 2020 at have reklameret med en særlig rabatkode på 500 kroner på mobiltelefoner eller tablets, uden dog at informere om, at man samtidig skulle oprette et abonnement.
"Man må ikke friste med rabatter uden at oplyse om betingelserne for at opnå rabatten. Det er vildledende markedsføring," udtaler forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i en meddelelse.
Ifølge markedsføringslovens § 6 må markedsføring ikke vildlede ved at udelade væsentlige oplysninger, lyder det blandt andet.