’Hvad siger I til ny vin på gamle flasker?’ eller ’hvorfor lave om på en vindende opskrift?’ er sætninger, som man kunne mistænke Microsofts Surface-ingeniører anvender lidt for ofte.
Eller man kan se det som en form for selvsikkerhed i, at det produkt man tilbyder ikke rigtig har noget match derude.
Det er heller ikke helt forkert i tredje generation af Microsofts prisvenlige tablet-computer, Surface Go 3, som i realiteten ikke har nogen direkte konkurrent i pc-land.
Som potentiel køber kan man dog undre sig – hvorfor skal man overhovedet vælge den over forgængeren?
Alt er ved det samme
Surface Go 3 er identisk med Surface Go 2. Så kort kan det siges.
Det er dog ikke værst, for udgangspunktet var slet ikke dumt. Vægten er lige omkring den samme som to pakker Lurpak, for en maskine i lækre materialer og med snedige detaljer, såsom det indbyggede støtteben.
Den slags er fortsat uhørte i maskiner i dette prisleje. Særligt når den flotte touch-skærm på 10,5 tommer tages med.
Surface Go 3 kommer stadig med de snedige features, der kendetegner serien, såsom det magnetiske tastatur-cover, pen-support og det magnetiske Surface-stik til opladning eller dock. Alt sammen sager, som man ikke forventer til denne pris.
Brugbare konfigurationer
Mens man langt hen af vejen kunne fornøje sig over alt det lækre, som man fik med i Surface Go version et og to, skulle man også forlige sig med, at flere af konfigurationerne som Microsoft tilbød var kriminelt underspecificerede.
Versioner med 64 gigabyte lager, Pentium-processorer og fire gigabyte ram var alle sammen handicappede på den ene eller den anden måde.
Eneste rigtig brugbare konfiguration at få tidligere var den med Core m3-kræfter, otte gigabyte ram og mindst 128 gigabyte lager. Men så strøg prisen op til næsten seks tusinde kroner – og så skulle man regne med et tastatur-cover oveni. Sidstnævnte er dog faldet betragtelig i pris siden og er i øjeblikket på nettilbud til 377 kroner.
Med Surface Go 3 har Microsoft dog givet et vigtigt løft til sin mini maskine. Basis-processoren er stadig en Pentium – men med springet fra modelnummer 4425Y til 6500Y er der endelig kommet tiltrængte krummer i maskinrummet.
Faktisk yder den stort set lige så godt som sidste års topmodel, mens den blot er en 10-15 procent fra den nuværende topmodel, hvilket omsider gør den brugbar, så længe man holder sig fra den allermest karrige model med fire gigabyte lager og sølle 64 gigabyte eMMC-lager, hvor halvdelen i forvejen er optaget af Windows 11S.
Næste trin på konfigurationsstigen er der, hvor Surface Go begynder at give mening, da man omsider kan anskaffe sig rimelig ydelse og det obligatoriske tastatur til under fem tusinde kroner.
Træerne vokser dog fortsat ikke ind i himlen, for batteriet er ligesom med sidste års model ikke synderlig stort og da processoren er en passivt kølet dual-core, kommer den til kort når mere avancerede programmer eller spil skal afvikles.
Tiltrængt korrektion
Microsofts Surface Go 1 og 2 led begge under Microsofts tendens til at tilbyde alt for nærige konfigurationer, der gjorde maskinerne til tvivlsomme køb medmindre man investerede i selskabets alt for dyre opgraderinger.
I årets cru, har Microsoft dog delvist rettet misæren ved omsider at tilbyde en fiks og kompetent pakke, som er køreklar til under fem tusinde kroner.
I en tid, hvor pc-priserne blot synes at stige, er det da en lise at se, at nogle varer går den rigtige vej prismæssigt.