Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

Google klar med ny toptelefon – og med et blev vi meget klogere på, hvad selskabet kan lave af hardware

Googles nye smartphone-kollektion er anmeldt vidt og bredt. Her er det, vi har lært af de første anmeldelser af Pixel 6 og Pixel 6 Pro telefonerne.

Søgegiganten Google har igennem årevis forsøgt at få fodfæste i det brutale mobilmarked, hvor det først med sin Nexus-serie og siden med sin Pixel-serie har forsøgt at definere, hvad en smartphone skal være.

Man skulle ellers tro, at selskabet er selvskreven til opgaven.

Det er man jo, når man udvikler og driver app-butik til verdens mest udbredte smartphone-styresystem, Android.

Nyeste bud på en Google-mobil, Pixel 6, er armeret med noget hidtil uset, som kan få konsekvenser for ikke bare for mobilkøberne, men også for Google og moderselskabet Alphabet som virksomhed: En egenudviklet processor.

Særligt samarbejde

Google Pixel 6 er som navet antyder endnu en mobil i en længere stribe af smartphones. Dertil kommer en Pixel 6 Pro, hvis suffiks indikerer, at komponenterne er taget fra øverste hylde.

Begge gemmer dog på noget unikt, Googles egenudviklede ’Tensor’-chip, kaldet GS101, som gemmer på både processor, et særligt neuralt netværksmodul og en stribe øvrige moduler.

Dermed slutter Google sig til den voksende skare af tech-giganter som Apple, Samsung, Huawei, Microsoft og Amazon, der alle springer ud som deciderede chip-udviklere for at få sig en fordel i deres respektive markeder.

Googles nye chip er dog ikke bygget op fra bunden af selskabet selv. Selve chippen er fremstillet af mobilkæmpen Samsung og består af mange af de samme delkomponenter som Samsungs flagskibschip, Exynos 2100.

Byggeklodserne er altså nogenlunde de samme, men Google har sammensat den på anden vis.

Konstruktionen er en 2+2+4 opsætning med to højtydende kerner, to mere strømbesparende men stadig nogenlunde højtydende kerner samt fire strømbesparende regneenheder.

Hos Samsungs Exynos 2100 er opskriften 1+3+4.

På den grafiske side er 20 såkaldte Mali-G78 regnekerne, 42 procent flere end hos Samsung

Der er altså krummer i Googles nye chip, som får et særligt trick i turbanen: Et dedikeret ’EdgeTPU’ modul et neuralt netværk lig den, som Google anvender i sin regnecentre, som selskabets ’TensorFlow’ maskinlærings-platform afvikles på. Man får altså sit eget lille stykke af et Google-datacenter med i mobilen.

Men hvad med mobilen?

Det hele er serveret i to forskellige formater, med Pixel 6 Pro som den største med 6,7 tommer Quad HD+ skærm, mens Pixel 6 får en lidt mindre skarp 6,4” FHD+ skærm.

Pro-ejerne får samtidig glæde af et trippelkamera med et 48 megapixel stærk telefoto-modul til at supplere det 50 megapixel vidvinkel og 12 megapixel ultravidvinkel kamera, som Pixel 6 køberne får.

Det rækker til at skyde Pixel 6 Pro op i den globale top 10, når det gælder til DXOMarks hitliste blandt mobilkameraer.

Pro-modellerne kommer samtidig med lidt mere ram, lager og batterikapacitet.

Det interessante ligger dog i, hvordan Google formår at udnytte den dedikerede hardware med selskabets speciale: Android styresystemet, som nu er ude i sin version 12.

Miraklet udebliver

Til trods for de rigtig fine kort, som Google tilsyneladende har på hånden, er det ikke helt lykkedes at skabe en mobil, som yder på niveau med feltets førende, når det gælder de gængse benchmarks, som mobiltelefoner måles, som det fremgår af mediet Anandtechs udførlige tests.

Målt på ydelse og strømforbrug er Googles nye processor kun på niveau eller lidt bagud i forhold til de førende komponenter på markedet.

Mediet noterer desuden, at den måden som overskudsvarmen fra processorens håndteres er langt fra så effektiv som på Samsungs Galaxy S21, hvilket sætter en yderlige begrænsninger på udfoldelserne.

Der hvor Google har sin naturlige fordel i den dedikerede maskinlærings-komponent, formår Google at placere sig markant i enkelte discipliner såsom afkodning af sprog samt i udvalgte AI-benchmarks.

I praksis bidrager den styrkede kunstige intelligens til, at Googles tjenester virker en del bedre end hidtil.

Det opleves eksempelvis med selskabets nye stemmegenkendelse, som i samspil med det nye hardware bliver langt mere ferm til ikke bare at forstå ord, men samtidig sørge for denne rette tegnsætning og grammatik, som netmediet Ars Technica oplevede i en dikteringstest.

Ligeså interessant er det, at samtaler med robotiserede telefonkøsystemer, kan transkriberes, og at telefonen kan navigere i menuerne for en samt stå i kø for en, indtil et menneske tager røret.

Intet af det fungerer på dansk endnu, men perspektiverne er da lovende.

Dertil kommer naturligvis alle landvindingerne i Android 12, som beskrevet i Computerworlds gennemgang af styresystemet her.

Slagtilbud

Googles nye stjernetelefoner synes altså ikke at være ekviperet til at slå markedets førende mobilproducenter på hjemmebane – så længe vi taler ydelse.

Men hvad, selskabet i stedet er lykkedes med, er at proppe endnu mere viden og intelligens ned i sin smartphone og dennes app.

Når selskabet så samtidig holder prisen nede på et rimeligt leje, med debutpriser helt nede på 599 amerikanske dollar for Pixel 6 og 899 for Pixel 6 Pro, får Google atter gjort det interessant at købe sin mobil, efter noget stilhed fra den front.

Danmark - og det meste af Europa - er til gengæld igen overset af søgegiganten, som stadigt ikke ser ud til at have den store interesse i at lancere sin hardware ud over en række få nøglelande.