Der er brug for økonomisk støtte, hvis der skal rulles mere bredbånd ud.
Sådan lyder det fra borgmester i Ringkjøbing-Skjern Kommune i Vestjylland, Hans Østergaard (V), i et brev, som han i dag på vegne af kommunens bestyrelse sender til finansminister Nikolaj Wammen samt til forsyningsminister Dan Jørgensen.
Det sker, fordi regeringen i sit nye forslag til næste års finanslov ikke har afsat penge til en fortsættelse af Bredbåndspuljen, hvorigennem der siden 2016 er blevet uddelt massiv støtte til udrulning af bredbånd i Danmark.
“Bredbåndspuljen bør ikke sløjfes, men derimod indeholde flere økonomiske midler. Der er brug for puljen, hvis vi skal sikre et Danmark i digital balance, hvor alle familier har adgang til hurtigt bredbånd, og hvor de mange virksomheder i vores landområder kan udnytte deres fulde potentiale,” lyder det fra borgmesteren.
Kommunen peger på, at knap 1.000 adresser i Ringkjøbing-Skjern indtil videre har fået støtte til at få etableret bredbånd. Men der er fortsat 1.471 adresser i kommunen, som har så dårlig dækning, at de ville kunne søge støtte fra puljen - men endnu ikke har fået støtte.
“Efter et år med hjemmearbejde og videomøder er betydningen af en hurtig og stabil bredbåndsforbindelse tydelig. Rigtig mange SMV’er, iværksættere og hustande halter dog bagud, fordi de ikke har adgang til hurtigt og stabilt bredbånd. Dermed er de ikke en del af det digitale Danmark,” hedder det i brevet.
Borgmester Hans Østergaard peger i brevet på, at Folketinget har haft en vision om, at alle boliger og virksomheder i 2020 skulle kunne modtage bredbåndshastigheder på 100/30 Mbits.
“Den vision mangler vi nationalt stadig at opnå. I landzonerne er det stadig kun 84 procent, der har mulighed for at modtage hastighederne. Bredbåndspuljen er lige nu den eneste løsning. Vi skal huske landområderne,” skriver han.
Bredbåndspuljen åbnede i foråret for ansøgninger til 2021, hvor der er blevet afsat 100 millioner kroner til støtte til bredbåndsprojekterne.
I 2021 prioriteres der ifølge Energistyrelsen bredbåndsprojekter på de danske små-øer.
I 2019 modtog 115 projekter i 36 kommuner sammenlagt 107 millioner kroner i støtte. I 2020 modtog Energistyrelsen ansøgninger fra 342 bredbåndsprojekter, der tilsammen dækker 9.000 adresser.