Godmorgen og velkommen til ugens anden morgen-briefing, som også bliver denne måneds sidste af slagsen. Bag dette tidlige overblik står Ditte Vinterberg Weng.
Rigtigt god fornøjelse.
Dansk ransomware-beskyttelsesvirksomhed skifter navn
AI-virksomheden Wehowsky.com, der beskytter virksomheder mod ransomware, skifter navn til det mere nordisk-klingende "Muninn."
Det sker som led i at opbygge en mere international profil, efter at virksomheden med en årlig vækst på 300 procent har fået store globale virksomheder i sit kundekartotek.
”Efter vi landede vores første C25-selskab, er der kommet et endnu større fokus på enterprise-segmentet, og vi havde derfor brug for et internationalt navn, der signalerer nordisk kvalitet,” siger stifter af virksomheden, Andreas Wehowsky.
Muninn AI Detect er et værktøj, der overvåger virksomhedernes digitale infrastruktur og udsender en alarm, når systemet opdager afvigelser og ulovlige indtrængere i virksomhedens netværk.
Altså lidt på samme måde, som når Odins ravne i nordisk mytologi, Huginn og Muninn, flyver ud over Midgård - menneskenes verden - for at overvåge begivenhedernes gang, og derefter vender hjem til den enøjede asa-konge for at berette om dét, de har set.
Det skriver Muninn i en pressemeddelelse til Ritzau.
Klimapartnerskabet for service, it og rådgivning får ny formand
Katrine Forsberg, som er administrerende direktør i Atea, er netop udvalgt til posten som nye formand i klimapartnerskabet for service, it og rådgivning.
Hun overtager posten efter Eva Berneke, som har valgt at gå af i forbindelse med jobskifte.
Det er Dansk Erhvervs sekratariat, der betjener partnerskabet.
"Først og fremmest vil jeg gerne takke Eva Berneke for hendes arbejde med klimapartnerskabet. Nu er stafetten givet videre til Kathrine Forsberg, som betyder, at vi forsat står stærkt i det videre arbejde med klimapartnerskaberne," lyder det blandt andet fra erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Selv siger Forsberg om sit nye formandskab:
”Det er et vigtigt partnerskab for en sammensat sektor, der ikke selv har den store udledning, men som kan bidrage til at reducere udledningen i andre sektorer."
Det skriver Erhvervsministeriet i et indlæg på ministeriets egen hjemmeside.
Regeringen indkalder til forhandlinger om digital strategi
Mandag fremlagde regeringen sit bud på en finanslov for 2022. Den skal i de kommende uger og måneder forhandles på plads med Folketingets partier, men samtidig bebuder regeringen en forhandling om nye digitale satsninger.
Af finanslovsforslaget fremgår det, at regeringen i den nærmeste fremtid vil indkalde folketingets partier til forhandlinger om en "Digitaliseringsstrategi for hele Danmark."
”Regeringen vil med sin kommende digitaliseringsstrategi følge op på anbefalingerne fra Digitaliseringspartnerskabet, så virksomhederne og den offentlige sektor kan realisere potentialerne i den digitale omstilling,” skriver regeringen selv i finanslovsforslaget.
Det fremgår ikke af finanslovsforslaget hvad det mere præcist indeholder eller hvad regeringen håber at få ud af drøftelserne.
Nyt datavarehus skal hjælpe virksomheder og kommuner med at bruge positionadata effektivt
Et nyt samarbejde mellem forskere på Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Rambøll og den fynske robotvirksomhed MIR skal gøre det lettere at udnytte mulighederne med GPS-data, sensor-data og anden positionsdata.
Ofte er den data som virksomheder og kommuner får ind selv ufuldstændig eller kommer i forskellige formater, og det gør det svært for organisationen at anvende dataen i praksis.
I fællesskab planlægger de fem ovennævnte parter at bygge et datavarehus, som har til opgave at indsamle forskellige former for positionsdata og ensrette det, så organisationen får praktisk anvendelse af dataen.
Positionsdata kan blandt andet udnyttes i eksempelvis den grønne omstilling, hvor man kan prøve at måle kommunens CO2-udledning fra kørsel i kommunen. Det kan også være at en virksomhed, der ønsker at optimere den rute, som arbejdspladsens indendørs robot vælger gennem gangene fra A til B.
Projektet foregår i regi af DIREC, som er et partnerskab mellem alle danske universiteter og Alexandra Instituttet. Det skriver DIREC i en pressemeddelelse.
Nordisk elektronik-virksomhed vil på børsen
Kjell & Company, der sælger tilbehør til forbrugerelektronik, melder ud, at de vil børsnoteres. Det sker for at blive en endnu større spiller i det nordiske elektronikmarked og gøre forretningen endnu større.
Virksomheden, der allerede er etableret i Sverige, Norge og Danmark, går med det første offentlige udbud af selskabets aktier på Nasdaq First North Growth Market.
Udbuddet forventes at bestå af en kombination af nye aktier udstedt af selskabet og eksisterende aktier udbudt af de sælgende aktionærer.
Fra Kjell & Companys administererende direktør, Andreas Rylander, lyder det:
"Det er med glæde og entusiasme, at vi nu tager det næste skridt i virksomhedens udvikling og tilbyder endda flere mennesker til at være en del af vores rejse."
Kjell & Company, der har eksisteret siden 1988, leverer en sammensat årlig vækstrate på 18,8 procent for regnskabsårene 2000–2020. Dette oplyser selskabet selv i en pressemeddelelse.
Datalogi på Aalborg Universitet får ros af international komité
En komité af internationalt førende forskere har nu slået fast at Datalogi på Aalborg Universitet leverer datalogisk forskning i absolut verdensklasse, samt at der er en positiv udvikling på alle nøgleområder.
Dette er dokumenteret i en netop udsendt rapport, "Research Evaluation 2016 – 2020".
"Forskningen på Institut for Datalogi på Aalborg Universitet ligger både nationalt og internationalt på det absolut højeste niveau vurderet på videnskabelige artikler, synlighed, samarbejde med erhvervslivet, startups og samfundsmæssig betydning set i forhold til FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling," lyder det fra komitéen i evalueringsrapporten.
Rapporten indeholder desuden en detaljeret gennemgang af de tre forskningsgrupper på instituttet, som afspejler de forskningsmæssige nøgleområder. Disse grupper er Database, Programming, and Web Technologies, Distributed, Embedded and Intelligent Systems og Human-Centered Computing.
Professor og institutleder Peter Axel Nielsen genkender den vision, der er sætter pejlemærkerne for forskningen på instituttet i rapportens konklussion."En central vision for Institut for Datalogi er at bedrive forskning, der kan anvendes i løsninger, der løser reelle samfundsudfordringer og konkret bidrager til vækst og velfærd," lyder det fra institutlederen.
Et gennemgåede tema i komitéens observationer er den meget stærke, internationale profil som de tre forskningsgrupper har inden for deres områder.