Der kan være langt mellem husene i Midt- og Vestjylland. Man er vitterligt langt ude på landet.
Men hvis 10 lokale elselskaber bliver enige i dag, skal samtlige husstande kobles på et lynhurtigt bredbåndsnet. Dermed kan hele regionen blive katapultet ind i de moderne tider.
Og mange har store forventninger til det kommende bredbånd.
- Vi regner med at få meget ud af det. Bredbånd er fremtiden. Det er det, der får os ind i den digitale tidsalder, siger Johannes Wang Jensen, der er kommunaldirektør i Thyholm Kommune.
Et højere gear
Et forbillede er Præstø Kommune på Sydsjælland, der i denne tid oplever et regulært boom i interessen for at flytte til kommuner, efter kommunen i samarbejde med elselskabet Seas og Dansk Bredbånd har forsynet hele bymidten med hurtigt bredbånd.
For Johannes Wang Jensen er det perspektiverne indenfor forvaltningen og servicen overfor borgerne, der er fordelen ved et superhurtigt bredbånd.
- Borgerne reagerer positivt på ideen og spørger, hvornår det kommer. Vi tror nu ikke, at det i sig selv vil give flere tilflyttere. Dem, der flytter hertil, søger hertil på grund af naturen og trygheden heroppe. Vi kører nok i et lavere gear, vurderer han.
Og det gear bliver unægtelig noget højere, hvis et optisk fiberkabel flænser sig tværs gennem heden og helt ud til yderste klitrække.
- Erhvervslivet vil også finde det attraktivt, og det kan måske godt betyde noget, hvis man overvejer at flytte hertil med sin virksomhed, siger Johannes Wang Jensen.
Flere arbejdspladser
I Ulfborg-Vemb Kommune nord for Ringkøbing håber man derimod på en Præstø-effekt.
- Det er blandt andet derfor, vi gør det. Det er klart, at det vil gøre os mere tiltrækkende i og med, at folk også arbejder mere og mere hjemme. De fleste arbejdspladser i kommunen lægger ikke op til at arbejde hjemme. Men det kan være, at vi kan få nogle andre typer virksomheder hertil, siger Mads Overgaard, kommunaldirektør i Ulfborg-Vemb Kommune.
Kommunen har ikke bundet sig konkret til projektet endnu, men har blot fulgt med og deltaget i de møder, der har været.
- Vi er nok lagt sammen med Holstebro, inden det her bliver udrullet. Så bliver der større afstand mellem forvaltningerne og de enkelte borgere. Det bliver decentraliseret, og det giver nogle udfordringer og krav til digitalisering, siger Mads Overgaard.
Ud i sommerlandet
Ulfborg-Vemb ønsker at få superbredbånd helt ud til kysten. Kommunen mener, at det er forsyningsselskaberne, der skal køre forrest i projektet.
- Men vi presser på for at det skal gå så hurtigt som muligt. Vi vil gerne have vores store sommerhusområder koblet på. Det ville gøre Vesterhavsområdet endnu mere attraktiv, siger Mads Overgaard.
I Lemvig Kommune forholder man sig en kende afventende overfor satsningen.
- Vi venter og ser, hvad der sker. Men vi har en positiv holdning til det her. Vi har bredbånd nu, men vi vil gerne have en højere hastighed, forklarer økonomichef Per Agerholm.
- Det har stor betydning for borgerne, og det vil være et aktiv for det meste af Jylland, mener han.
Og området, som det kommende sammenslutning skal dække, vil da også blive Danmarks hidtil største. Superbredbåndet skal dække fra Grindsted i syd til Fjerritslev i nord.
TDC får kamp til stregen
Per Agerholm ser flere fordele i en storstilet midt/vestjysk bredbåndssatsning.
Det skal ikke bare føre til en mere digitaliseret forvaltning, men helt konkret give TDC kamp til stregen.
- Det skærper også konkurrencen mellem TDC, og det vil i sig selv give et hurtigere bredbånd. Og som projektet ser ud nu, vil alle borgere få gavn af det. Det gælder også de områder, hvor TDC ikke dækker, siger Per Agerholm.
Som flere andre kommuner i Jylland er der borgere i Lemvig, der er dybt utilfredse med TDC, når det gælder bredbånd.
- Vi har haft en del borgere, der har været skuffet over TDC og oprettet deres egne netværk og foreninger. Derfor ser jeg ikke noget problem i, at elselskaberne går ind på markedet. Hvis de mener, de har ressourcerne til det, så skal de være velkomne, slutter han.