Landkommuner: Bredbånd er fremtiden

De midt- og vestjyske kommuner har store forventninger til det kommende superbredbånd, der skal flænse sig tværs gennem heden og helt ud til yderste klitrække. Bredbåndet skal gøre området mere attraktivt og for alvor føre landkommunerne ind i den digitale tidsalder.

Der kan være langt mellem husene i Midt- og Vestjylland. Man er vitterligt langt ude på landet.

Men hvis 10 lokale elselskaber bliver enige i dag, skal samtlige husstande kobles på et lynhurtigt bredbåndsnet. Dermed kan hele regionen blive katapultet ind i de moderne tider.

Og mange har store forventninger til det kommende bredbånd.

- Vi regner med at få meget ud af det. Bredbånd er fremtiden. Det er det, der får os ind i den digitale tidsalder, siger Johannes Wang Jensen, der er kommunaldirektør i Thyholm Kommune.

Et højere gear

Et forbillede er Præstø Kommune på Sydsjælland, der i denne tid oplever et regulært boom i interessen for at flytte til kommuner, efter kommunen i samarbejde med elselskabet Seas og Dansk Bredbånd har forsynet hele bymidten med hurtigt bredbånd.

For Johannes Wang Jensen er det perspektiverne indenfor forvaltningen og servicen overfor borgerne, der er fordelen ved et superhurtigt bredbånd.

- Borgerne reagerer positivt på ideen og spørger, hvornår det kommer. Vi tror nu ikke, at det i sig selv vil give flere tilflyttere. Dem, der flytter hertil, søger hertil på grund af naturen og trygheden heroppe. Vi kører nok i et lavere gear, vurderer han.

Og det gear bliver unægtelig noget højere, hvis et optisk fiberkabel flænser sig tværs gennem heden og helt ud til yderste klitrække.

- Erhvervslivet vil også finde det attraktivt, og det kan måske godt betyde noget, hvis man overvejer at flytte hertil med sin virksomhed, siger Johannes Wang Jensen.

Flere arbejdspladser

I Ulfborg-Vemb Kommune nord for Ringkøbing håber man derimod på en Præstø-effekt.

- Det er blandt andet derfor, vi gør det. Det er klart, at det vil gøre os mere tiltrækkende i og med, at folk også arbejder mere og mere hjemme. De fleste arbejdspladser i kommunen lægger ikke op til at arbejde hjemme. Men det kan være, at vi kan få nogle andre typer virksomheder hertil, siger Mads Overgaard, kommunaldirektør i Ulfborg-Vemb Kommune.

Kommunen har ikke bundet sig konkret til projektet endnu, men har blot fulgt med og deltaget i de møder, der har været.

- Vi er nok lagt sammen med Holstebro, inden det her bliver udrullet. Så bliver der større afstand mellem forvaltningerne og de enkelte borgere. Det bliver decentraliseret, og det giver nogle udfordringer og krav til digitalisering, siger Mads Overgaard.

Ud i sommerlandet

Ulfborg-Vemb ønsker at få superbredbånd helt ud til kysten. Kommunen mener, at det er forsyningsselskaberne, der skal køre forrest i projektet.

- Men vi presser på for at det skal gå så hurtigt som muligt. Vi vil gerne have vores store sommerhusområder koblet på. Det ville gøre Vesterhavsområdet endnu mere attraktiv, siger Mads Overgaard.

I Lemvig Kommune forholder man sig en kende afventende overfor satsningen.

- Vi venter og ser, hvad der sker. Men vi har en positiv holdning til det her. Vi har bredbånd nu, men vi vil gerne have en højere hastighed, forklarer økonomichef Per Agerholm.

- Det har stor betydning for borgerne, og det vil være et aktiv for det meste af Jylland, mener han.

Og området, som det kommende sammenslutning skal dække, vil da også blive Danmarks hidtil største. Superbredbåndet skal dække fra Grindsted i syd til Fjerritslev i nord.

TDC får kamp til stregen

Per Agerholm ser flere fordele i en storstilet midt/vestjysk bredbåndssatsning.

Det skal ikke bare føre til en mere digitaliseret forvaltning, men helt konkret give TDC kamp til stregen.

- Det skærper også konkurrencen mellem TDC, og det vil i sig selv give et hurtigere bredbånd. Og som projektet ser ud nu, vil alle borgere få gavn af det. Det gælder også de områder, hvor TDC ikke dækker, siger Per Agerholm.

Som flere andre kommuner i Jylland er der borgere i Lemvig, der er dybt utilfredse med TDC, når det gælder bredbånd.

- Vi har haft en del borgere, der har været skuffet over TDC og oprettet deres egne netværk og foreninger. Derfor ser jeg ikke noget problem i, at elselskaberne går ind på markedet. Hvis de mener, de har ressourcerne til det, så skal de være velkomne, slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere