Den Europæiske Forbrugerorganisation (BEUC) og otte af dens medlemmer kritiserer den seneste opdatring i chat-tjenesten WhatsApps fortrolighedspolitik.
Klagen, der er indgivet til EU-Kommissionen samt det europæiske netværk af forbrugermyndigheder, hander blandt andet om, at WhatsApp presser sine brugere til at acceptere sin nye politik på området.
De nye ændringer i WhatsApps services, der blev indført i januar, gør det muligt at dele data med Facebook og andre koncernfirmaer.
"Indholdet af disse meddelelser, deres art, timing og gentagelsen af dem lægger et unødigt pres på brugerne og forringer deres valgfrihed. Derfor er de en overtrædelse af EU-direktivet om urimelig handelspraksis," lød det i en fælles erklæring fra de europæiske organisationer.
De nye politikker sammen med måden, som WhatsApp har prøvet at pushe accepten af disse igennem, har forårsaget at flere WhatsApp-brugere har skiftet til konkurrerende krypterede samtaletjenester som Telegram og Signal.
WhatsApp selv forsvarer sig med, at ændringerne kun tillader brugere at kommunikere med virksomheder, og at det ikke vil påvirke personlige samtaler.
Et andet aspekt af kritikken går på, at ændringerne, som WhatsApp har foretaget, ikke er formidlet i et "klart og forståeligt sprog".
"Denne tvetydighed svarer til en overtrædelse af EU's forbrugerlovgivning, der forpligter virksomheder til at bruge klare og gennemsigtige kontraktbetingelser og kommerciel kommunikation,” lyder det i klagen.
De ni organisationer opfordrer det europæiske netværk af forbrugermyndigheder og EU-databeskyttelsesmyndigheder til at samarbejde om at tackle disse problemer vedrørende privatlivets fred og forbrugerrettigheder.