Fredag blev den svenske supermakedskæde Coops godt 800 butikker tvunget til at holde lukket efter selskabets leverandør blev ramt af et hackerangreb.
Mandag morgen meddeler selskabet, at man fortsat er påvirket af angrebet, der endnu tvinger en række af selskabets dagligvarebutikker til at holde lukket. Dermed har selskabet været påvirket i fire dage.
Angrebet har ramt supermarkedskædens amerikanske it-leverandør Kaseya, der leverer driver Coops betalingssystemer.
Lørdag morgen erkendte Kaseya selv, at selskabet er blevet ramt af et "sofistikeret cyberangreb," der altså påvirker virksomhedens tusindvis af kunder flere steder i verden.
Ifølge den amerikanske avis The Washington Post vurderer Kaseya, at mere end 40.000 kunder i hele verden er påvirket af angrebet. Dermed tyder det på, at blive et af verdens største hackerangreb.
Det skulle ifølge avisen være hackergruppen REvil, der står bag angrebet. Det er samme gruppe der stod bag angrebet på den amerikanske kødproducent JBS, der måtte betale 67 millioner kroner i løsesum for at få sine data igen.
Afkrævet millioner i løsesum
Det er også ransomware, der har ramt Keseyas systemer, og hackerne bag angrebet har afkrævet den amerikanske softwareleverandør en løsesum på 70 millioner dollar for at få adgang til oplysningerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Det svarer til 438 millioner kroner. Kravet om løsesummen er slået op på REvils egen blog, hvilket understreger mistanken om, at gruppen står bag angrebet.
Både antallet og kompleksiteten i ransomware-angreb er steget markant det seneste år. Bare i løbet af de seneste måneder er en række virksomheder både i USA og i Danmark blevet ramt af det ødelæggende hackerangreb.