Det amerikanske olieraffinaderi Colonial Pipeline har betalt en løsesum til hackerne, der satte USA's største rørledning ud af drift.
Løsesummen har sikret selskabet en dekrypteringsnøgle, som kan bruges til at gendanne de nedlukkede it-systemer.
Det skriver Wall Street Journal.
Ifølge mediet skulle løsesummen, der er betalt i kryptovaluta, løbe op i fem milloner dollar.
Colonial Pipeline er operatør af USA's største rørledning, der transporterer olie over 5.500 mil fra Texas til New Jersey. Det svarer til 45 procent af østkystens olieforbrug.
Selskabet oplyser, at driften blev genoptaget onsdag denne uge. Det er dog uvist, om det er betaling af løsesummen, der direkte muliggjorde genstarten af olietransporten.
Læs også: Hackerangreb tvinger en af USA's største brændstofledninger i knæ
Hackerangrebet har medført en knaphed af brændstof i USA den seneste uge, hvor priserne er steget til vejrs.
Sidste fredag blev Colonial Pipeline ramt af et ransomware-angreb, der tvang rørledningen i knæ. Eksperter mener, at det er den russisktalende hackergruppe DarkSide fra Østeuropa, der står bag angrebet.
Ransomware-as-a-service
Darkside er ifølge CNBC en relativ ny hackergruppe, der især har vakt opmærksomhed ved at anvende en forretningsmodel, som den kalder for ”ransomware as a service.”
Det betyder i al sin enkelthed, at selskabet udvikler og markedsfører ransomware-værktøjer, som den sælger til andre it-kriminelle, der herefter udfører angrebene.
Læs også: Den omstridte hackergruppe Darkside står bag kæmpe angreb på amerikansk rørledning
Gruppen er desuden berygtede for at stå bag såkaldte dobbelt-afpresningangreb.
Her får ofrene krypteret store mængder data, som bliver låst op, når der bliver betalt en løsesum, men samtidig stjæler hackerne også data, som de truer med offentliggøre, hvis der ikke bliver udbetalt løsesum.