En række store tech-virksomheder angreb onsdag Google og især Apple med skarpe anklager om magtmisbrug.
Det skete ved en høring i det amerikanske senat, hvor blandt andet repræsentanter for musikstreamingtjenesten Spotify og dating-appen Tinders moderselskab, MatchGroup, vidnede.
Selskaberne beskylder både Apple og Google for have et App Store-duopol, der bliver styret med hård hånd.
Læs også: Google og Apple i den varme stol: Slagsmål om ulovlige monopoler lander i senatet
Høster store indtægter fra 'skat'
Takket være doupolet kan de to selskaber høste store indtægter fra App-udviklerne, der alle skal betale 30 procent af deres omsætning i en slags skat på App Store og Google Play til de to giganter.
Derudover bliver Apple kritiseret for, at den med sin kontrol over App Store har mulighed for at lægge forhindringer i vejen for virksomheder, der er i direkte konkurrence med eksempelvis Apple Music eller andre Apple-tjenester.
”Apple misbruger sin dominerende position som gatekeeper i App Store til at beskytte sig mod konkurrence og lægge hindringer i vejen for konkurrende tjenester som Spotify,” sagde Horacio Gutierez, der er juridisk chef for Spotify i sit vidnesbyrd til de amerikanske politikere.
Spotify har blandt andet kritiseret reglerne i App Store, der betyder, at selskabet ikke i sin app kan opfordre brugerne til at tegne abonnement fra selskabets hjemmeside, hvor selskabet ikke skal penge til Apple og derfor vil kunne tilbyde brugerne en lavere pris.
"I skylder os hver en krone"
Matchgroups juridiske topchef Jared Sine fortalte de amerikanske politikere en historie, der udspillede sig for flere år siden.
Her ville selskabet ifølge Jared Sine øge sikkerheden i i sin app ved at indføre en ID-verifikation, men Apple afviste at godkende ændringer.
Da Sine og Matchgroup klagede over beslutningen, oplyste en repræsentation fra Apple om, at selskabet var uenige i Matchgroups vurdering af, hvordan brugerne bedst kunne beskyttes.
”Herefter tilføjede han, at vi bare skulle være glade for, at Apple ikke tog hele Match-groups omsætning, og han sagde så: ’I skylder os hver eneste krone I har tjent’’,” forklarede Jared Sin ved høringen.
Læs også: App-selskaber indgår ny alliance: Vil presse Apple og Google til ændringer
Tile: Airtags er unfair konkurrence
En anden deltager i høringen er selskabet Tile, der gennem flere år har udviklet en såkaldt ”smart brik,” der minder om de Airtags, som Apple tidligere på denne uge lancerede.
Hos Tile mener man ligeledes, at selskabet er udsat for unfair-konkurrence, fordi Airtag har adgang til en særlig chip i iPhonen, som Tile ikke får adgang til.
”Hvis apple kan vende sig mod os, så kan de vende sig mod alle. Hvis Apple vælger at konkurrere direkte mod udviklere på selskabets egen platform, så bør de gør på fair vis og på samme vilkår,” lyder det fra Kirsten Daru, der er juridisk chef for Tile.
Senator "Kapitalisme handler om konkurrence"
Det er den amerikanske senator og tidligere præsidentkandidat Amy Kloubochar, der som formand for senatets juridiske komité stod i spidsen for høringen.
Hun har allerede foreslået en række lovændringer i USA, der skal gøre det lettere at forhindre og straffe virksomheder, som misbruger deres dominerende position.
”Kapitalisme handler om konkurrence. Det handler om, at det skal være muligt for nye produkter og nye konkurrenter at dukke op. Set fra min synsvinel ser det ikke ud til, at det sker i øjeblikket, når vi har to selskaber, som på forskellige områder er så dominerende,” sagde hun.