Den ulige fordeling af kvinder og mænd på chefgangenes bonede gulve fylder en del i den løbende kønsdebat, og det er da også udgangspunktet for Den store forskel – Vejen, valgene og vennerne af Sophie Egede-Schrøder, der udkommer 10 august.
Bogen er imidlertid, hvilket forfatteren selv er meget tydelig omkring, ikke blot endnu et kampskrift om køn.
Den er derimod et forsøg på at lade en række kvindelige ledere fortælle deres egen historie om, hvordan de hver især er brudt igennem i en verden, der ofte er domineret af let indspiste old-boys-netværk og konventioner om, hvordan ”man” gør tingene rigtigt.
En hyppigt hørt forklaring på underrepræsentationen af kvindelige ledere i erhvervslivet er, at mænd helst forfremmer mænd. Men kvinderne bærer også, fremhæves det undervejs, selv et ansvar.
En af de pointer, der går igen i flere af de tolv interviews er således, at kvinder ofte har en forventning om, at god indsats automatisk bemærkes og resulterer i det ønskede løft i karrieren.
Men sådan går det ikke altid. Man skal også selv huske at råbe op. Som Merete Søby fra KMD et sted i bogen konstaterer: ” Sig dine drømme højt, dine omgivelser kan ikke gætte dem!”
Britta Korre Stenholt har en længere karriere på topniveau i TDC bag sig, er i dag direktør i Stark Danmark og kommer i bogen ind på noget af det samme:
”Jeg oplever, at kvinder i den sammenhæng er mindre tydelige end mænd. Kvinder fortæller ofte hinanden, at der nok skal blive lagt mærke til vores gode resultater. Men din leder kan ikke læse dine tanker om karriere. Det skal vi kvinder erkende og forstå, så det er et emne, jeg altid berører, når jeg er sammen med kvindelige talenter og ledere.”
Men i Den store forskel giver Sophie Egede-Schrøder også de interviewede plads til personlige overvejelser om livets og karrierens forløb.
Det gælder for eksempel Anja Monrad, der gennem mange år har bestredet stillinger på højt niveau i Dell, og som kæmpede sig tilbage efter en hjerneblødning i 2008.
Anja Monrad sidder i dag som direktør for it-koncernens central- og østeuropæiske afdeling og får her det afsluttende ord om, hvorfor man overhovedet skal bekymre sig om, hvorvidt der er kvinder – eller, for den sags skyld, mænd – på chefgangen eller ej:
”Helt grundlæggende betyder manglende diversitet, at man ikke stiller de nødvendige spørgsmål. Man får blinde vinkler, fordi man ikke bliver udfordret på alt det, man tror er sandheder. Diversitet betyder nye input, nye perspektiver og nye måder at gribe opgaverne an på. I et ekkokammer, hvor vi er sammen med dem, der ligner os, bliver vi ved med at reproducere vores løsninger, og derfor ender vi med at stagnere. Den stagnation er første skridt til en afvikling af virksomheden.”
Titel: Den store forskel – Vejen, valgene og vennerne. Forfatter: Sophie Egede-Schrøder. Udkommer 10. august.