Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.
Siden udbruddet af Covid-19 har en lang række virksomheder fået bevis for, at det meste kontorarbejde sagtens kan udføres hjemmefra.
Men hvad sker der, når vi er kommet på den anden side af undtagelsestilstanden, og kontorerne verden over kan vende tilbage til normalen?
Til de tvivlende ledere kommer her syv grunde til, at fleksibelt arbejde bør være en integreret del af virksomhedens forretningsmodel.
1. Fleksibelt arbejde leder til besparelser
Vekslen mellem hjemmearbejde og kontortid kan reducere både it- og ejendomsomkostninger betragteligt.
Måske kan din virksomhed klare sig på væsentligt mindre plads i fremtiden?
I en nylig undersøgelse fra Gartner Group svarer 74 procent af de adspurgte CFO’er, at de planlægger at gøre fleksibelt arbejde til en permanent del af virksomhedens strategi, også efter at den nuværende krisesituation er overstået.
2. Medarbejderne sparer også penge
Ifølge en undersøgelse fortaget af Citrix i samarbejde med CEBR (Centre of Economics & Business Research) vil hjemmearbejde i to af ugens fem arbejdsdage kunne spare alverdens medarbejdere for samlet set 107 milliarder dollar.
Besparelserne kommer primært fra lavere omkostninger i forbindelse med den daglige transport til og fra arbejde.
3. Medarbejderne bliver mere produktive
Verdens samlede produktivitetsvækst har været faldende igennem de seneste 15 år.
Det skyldes ikke mindst de mange afbrydelser, der sker i løbet af en arbejdsdag på kontoret. Ifølge en nylig undersøgelse fra Citrix i samarbejde med analysebureauet One Poll føler 69 procent af 10.000 adspurgte vidensmedarbejdere fra hele verden sig mest produktive, når de arbejder hjemmefra.
4. Medarbejderne arbejder mere
På trods af fordomme om at hjemmearbejde er lig med Netflix og diverse private ærinder, arbejder medarbejderne rent faktisk mere, når arbejdsdagen foregår hjemmefra.
Således svarer 69 procent af de 10.000 vidensmedarbejdere fra One Poll-undersøgelsen, at de lægger flere timer i arbejdsdagen, når den foregår fra privaten.
Det skyldes i vidt omfang, at medarbejderne begynder deres arbejdsdag tidligere end normalt, fordi de kan skære al pendling fra.
5. Medarbejderne får en bedre work-life balance
83 procent af de adspurgte i One Poll-undersøgelsen svarer, at de efter corona-krisen føler, at de har en bedre balance imellem arbejdsliv og privatliv.
Det skyldes primært, at medarbejderne har lettere ved at fokusere på deres arbejdsopgaver uden de mange afbrydelser fra kolleger og kontorliv, og at arbejdsopgaverne bliver løst hurtigere, fordi der ikke skal bruges tid på transport.
6. Det bliver lettere at ansætte de bedst kvalificerede
Inden corona-krisen kæmpede mange virksomheder med en mangel på kvalificerede medarbejdere. Problemet blev forværret af behovet for at ansætte personer, der boede i nogenlunde nærhed af virksomheden.
En virkelighed med fleksibelt arbejde gør det i højere grad muligt at ansætte de mest talentfulde medarbejdere, uanset hvor de befinder sig.
Derudover tyder det på, at virksomheder får adgang til nye grupper af potentielle medarbejdere ved at tilbyde fleksible arbejdsforhold.
Således svarer 69 procent af de adspurgte arbejdsløse og pensionerede i undersøgelsen fra CEBR, at de i højere grad end i dag ville føle sig opmuntret til at gå i arbejde, hvis de kunne gøre det fleksibelt.
7. Fleksibelt arbejde hjælper klimaet
Hvis verden skal sine mål i forhold til en markant nedsættelse af udledningen af CO2, er vi nødt til at reducere mængden af transport dramatisk.
Særligt giver det mening at skære i den kørsel, der ikke tjener andet formål end at transportere medarbejdere til en bestemt arbejdsplads og hjem igen.
Skal der komme noget positivt ud af corona-krisen, kan det meget vel være denne erkendelse.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.