Ny teknologi sætter turbo på 3G

Udviklingsselskaberne er ved at være klar med teknologi, som kan forbedre 3G. Det amerikanske selskab Flarion byder sig til med FLASH-OFDM som et supplement, der kan forbedre trådløs dataoverførsel og give hastigheder på op mod tre Mbit/s.

Et sikkert tegn på, at 3G er ved at være moden, er, at der nu lanceres nye teknologier, der udvider mulighederne i den trådløse teknologi. Det amerikanske selskab Flarion står bag FLASH-OFDM, som er en ny fuldstændig IP-baseret trådløs teknologi.

? Alle andre mobilteknologier har taget udgangspunkt i taletelefoni. Dette er fra grunden designet til IP, hvilket gør det langt mere effektivt, siger markedschef Joe Barrett fra Flarion.

Selskabet Flarion er formodentlig ukendt for de fleste, men det blev udskilt fra Lucent, hvilket igen betyder, at firmaets teknologi er blevet udviklet på Bell Laboratorierne siden 1997.

Op til tre megabit i sekundet

Den nye teknologi skal angiveligt gøre det muligt for brugere at downloade med hastigheder på op til en Mbit/s, men her ud over vil det blive muligt at nå op mod tre Mbit/s i kortvarige perioder (bursts).

På samme måde vil brugerne kunne sende med 300-500 Kbit/s, men i ryk nå op mod 900 Kbit/s.

FLASH-OFDM benytter de samme frekvenser som W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access), som er betegnelsen for dataoverførselsteknologien i 3G.

Yderligere er det ifølge Joe Barrett muligt at benytte 3G-antennerne og at introducere FLASH-OFDM ved mindre tilføjelser til de såkaldte basestationer, der håndterer udsendelsen af radiosignalerne i mobilsenderne.

Supplement til 3G

? Vi ser FLASH-OFDM som et supplement til det eksisterende 3G, der kan sætte 3G-selskaberne i stand til at tilbyde hurtigere og mere stabile dataforbindelser med fuld Quality of Service. Det kræver blot 1,24 MHz af frekvensspektret at tilbyde denne teknologi, og de fleste 3G-selskaber bruger blot 5 MHz af de 15 MHz de har til rådighed i øjeblikket. Derfor vil det være overkommeligt at sætte FLASH-OFDM op for disse selskaber, siger Joe Barrett.

De danske 3G-selskaber er blandt dem, der har 15 MHz til rådighed.

Der kører i øjeblikket tests med FLASH-OFDM hos 3G-selskaberne T-Mobile i Holland, Nextel i USA og Vodafone i Japan.

Flarion arbejder på at gøre teknologien til en IEEE-standard under 802.20-familien, men selskabet forventer, at presset vil komme fra 3G-selskaberne, der vil bede deres sædvanlige leverandører af infrastruktur om at tilbyde denne teknologi.

Strømforbrug afgørende

Akronymet FLASH-OFDM står for Fast Low-latency Access with Seamless Handoff-Orthogonal Frequency Division Multiplexing. Heraf er OFDM-teknologien allerede kendt i forskellige sammenhænge: Det er blandt andet den overførselsteknologi, der benyttes til trådløse lokalnet, der benytter 802.11a-protokollen.

Dette rejser spørgsmål om strømforbuget, da 802.11a har forholdsvis lav batterilevetid.

? FLASH-OFDM har nyudviklede algoritmer til fejlkorrektion og til nedsættelse af strømforbruget, hvilket betyder, at vi regner med at kunne nå batteri-levetider, der svarer til dem, vi kender for WiFi i dag, siger Joe Barrett.

Danske mobilforskere hilser den nye teknologi velkommen.

? Jeg ser FLASH-OFDM som et skridt på vejen mod den næste, fjerde generation af mobilteknologi, siger professor Ramjee Prasad fra Center for TeleInfrastruktur (CTIF) på Aalborg Universitet.

FLASH-OFDM kommer i konkurrence med mindst en anden teknologi, der er under udvikling for at give hurtigere dataforbindelser på 3G: Her tænkes på HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), som populært sagt gør det samme ved 3G, som EDGE gør ved GSM, nemlig at modulere radiosignalerne, så der skan overføres flere gange så mange data.

Motorola har demonstreret HSDPA med op til 14 Mbit/s, men det ventes, at brugerne vil have reelle forbindelser omkring 1 Mbit/s, mens uplinket ligger på op til 200 Kbit/s.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere