Computerviews: I den kinesiske by Suzhou, 85 kilometer fra Shanghai, har den danske tech-virksomhed Tradeshift et kontor med 70 ansatte. Men i disse dage står lokalerne gabende tomme.
Det skyldes den frygtede coronavirus, forklarede selskabets medstifter Mikkel Hippe Brun for nylig til Computerworld.
Virussen har lukket store dele af det kinesiske samfund ned, og det har ikke alene konsekvenser for Tradeshift, men for it-virksomheder i hele verden.
Kan forsinke ny iPhone
Nyhedsbureauet Reuters kan eksempelvis fortælle, at Apple risikerer at skulle udskyde lanceringen af en ny og billigere iPhone med flere uger, fordi produktionen står stille hos Foxconn-fabrikkerne, der samler selskabets telefoner.
Men også et produktionsstop hos chip-producenten Qualcomm truer med at stikke en kæp i hjulet for verdens smartphone-producenter.
Derudover kan Nintendo, elbilsproducenten Tesla og verdens producenter af LCD-skærme også blive ramt af den aktuelle lammelse af det kinesiske samfund.
Udbruddet illustrerer dermed på bedste vis, hvor sårbar den digitale økonomi, som vi har bygget op gennem de seneste år, er.
Læs også: Coronavirus lammer tech-industrien: Apple har kun få dage til at undgå store konsekvenser
Den digitale maskine kværner løs
Indtil nu har det været en lovmæssighed, at den digitale maskine har kværnet ufortrødent løs, og med hjælp fra kinesiske produktionsfaciliteter og et stigende antal asiatiske it-specialister har den med faste intervaller spyttet iPhones og andre digitale produkter ud til os forbrugere.
Men med det effektive maskineri har vi også skabt et system med mange ”single points of failures.” Det vil sige, at hele brancher er afhængige af relativt få fabrikker, som ofte er placeret i Kina.
Dermed øger man risikoen for, at en uforudset såkaldt black swan-begivenhed kan få store konsekvenser, og netop udbruddet af coronavirussen bliver af mange betragtet som en potentiel black swan-begivenhed.
En black swan - eller en sort svane - er et begreb, som er opfundet af den lebanesiske statistikker Nassim Nicholas Taleb, og det anvendes om uforudsete begivenheder af historiske proproportioner med store samfundsmæssige konksevenser.
Eksempelvis bliver finanskrisen og terrorangrebet 11. september ofte omtalt som black swan-begivenheder.
Uvished om omfanget
Indtil nu er det kinesiske samfund lukket ned frem til 9. februar. Vi ved endnu ikke om nedlukningen vil fortsætte, og hvilke konsekvenser det i så fald vil have.
Men hos Tradeshift fortæller Mikkel Hippe Brun, at han har indstillet sig på, at nedlukningen kan fortsætte i adskillige uger endnu.
”Jeg har en forventning om, at det godt kan fortsætte i mange uger, hvis spredningen fortsætter. Jeg tror ikke, at man vil have folk ud i det offentlige rum og i større forsamlinger, før man har vished for, at smitten er inddæmmet,” siger han til Computerworld.
I skrivende stund fortsætter smittetallet med at stige, og virussen har nu kostet mere end 600 mennesker livet, hvilket er væsentligt højere end Sars-epidimien i 2003.
Dengang lykkedes det at indæmme sygedomsudbruddet, og den kinesiske regering kæmper i øjeblikket for at gøre det samme med coronavirussen. Den amerikanske avis New York Times rapporterer eksempelvis, at den kinesiske regering nu har indført tvungne temperatur-tagninger og interneringer i særlige karantænecentre i byen Wuhan, der er udbruddets epicenter.
Det er derfor også muligt, at kineserne med deres faste hånd denne gang får held med inddæmme udbruddet. Ikke desto mindre har vi fået indblik i, hvor sårbar vores ekstremt digitaliserede og hyperforbundne samfund er.