Godmorgen og velkommen til denne onsdags udgave af Computerworlds morgen-briefing.
Senere denne morgen lander der årsregnskab fra NNIT. Konsulenthuset offentliggjorde dog en række nøgletal sidste uge - ved en fejl. Det kan du læse om her, indtil vi bringer en regnskabsartikel og et interview med topchef Per Kogut senere på dagen.
I dagens it-nyhedsoverblik skal vi blandt andet se på, hvordan corona-virussen kan blive et benspænd for Apples iPhone-produktion i Kina.
Vi skal også se på, hvordan en opdatering fra WhatsApp kan blive enden for beskedtjenesten på millioner af telefoner, der kører på ældre oprativsystemer.
Rigtig god læselyst.
Corona-virussen kan ramme iPhone-produktionen
Den frygtede corona-virus, der er i stærkt udbrud i Kina, kan ende med at skabe problemer for produktionen af iPhones.
Det har været Apples plan at øge produktionen med 10 procent over de næste seks måneder. Men det kan ende med at blive en reel udfordring, da flere af selskabets leverandører befinder sig i Kina tæt på områder, hvor virussen hærger i øjeblikket.
Det skriver CNBC, som henviser til det japanske medie Nikkei Asian Review.
Apple har ifølge mediet planlagt at producerer 80 millioner iPhones i første halvår af 2020.
Corona-virussen har indtil videre taget livet af 100 kinesere og smittet 4.500.
WhatsApp vil snart stoppe med at virke på millioner af telefoner
Om få dage vil Facebooks beskedtjeneste WhatsApp stoppe med at virke på millioner af smartphones.
Det skriver det britiske medie The Independent.
Det drejer sig om en opdatering, der kommer 1. februar, hvor smartphones og tablets, der kører på ældre udgaver af Googles Android-styresystem og Apples IOS, vil miste adgangen til WhatsApp.
Fra WhatsApps side lyder det, at den nye opdatering er nødvendig for, at sikkerheden er i orden.
Samtidig har selskabet besluttet sig for ikke at lave særændringer til de gamle versioner længere.
Hvis du skulle selv skulle benytte et ældre operativsystem, så kan du klikke på linket ovenfor for at se, om du er i farezonen for at miste tjenesten.
Jeff Bezos ekskone sælger Amazon-aktier for 2,7 milliarder kroner
MacKenzie Bezos, der tidligere var gift med Jeff Bezos, har netop solgt en god portion af sine Amazon-aktier til en samlet værdi af 2,7 milliarder kroner.
Det skriver CNBC.
Da det tidligere ægtepar blev skilt i april 2019, blev MacKenzie Bezos et af verdens rigeste mennesker. Hun fik 25 procent af Jeff Bezos aktier i Amazon, hvilket har en værdi på 245 milliarder kroner.
Som en del af skilsmisseaftalen bibeholdt Jeff Bezos dog stemmerettighederne over de aktier, som blev overdraget til ekskonen.
Selvom MacKenzie Bezos har solgt aktier for 400 millioner dollar, er det kun en lille bid af hendes samlede aktiebeholdning. Hun har stadig 19,5 millioner aktier, hvilket er 200.000 mindre end det oprindelige beløb, hun fik tildelt efter skilsmissen.
Dankort-svindel rammer rekordlavt niveau
I løbet af 2019 er svindel med Dankort næsten halveret.
Det skriver Nets i en pressemeddelelse.
De kriminelle svindlere fik et samlet udbytte på 31 millioner kroner sidste år, men det er altså 46 procent lavere end året forinden. Det er laveste niveau i alle de 27 år, hvor Nets har samlet statistik på området.
Ifølge Nets har det kontaktløse Dankort og den bedre sikkerhed gjort livet svært for korttyvene.
I 2017 lancerede betalingsgiganten en løsning til webbutikker med navnet Dankort Secured by Nets. Som noget nyt skulle kortholderen bekræfte sit køb med en sms-kode, når beløbet oversteg 450 kr.
”Vi har set flere sager, hvor kortoplysninger er blevet lækket i forbindelse med et hack af en webshop. Det har gjort, at kriminelle har kunnet foretage køb på nettet med andres betalingskort, men i dag stiller mange webbutikker krav om sms-kode, før betalingen bliver accepteret, og det stopper en stor del af svindelforsøgene,” forklarer Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets.
Amerikansk stat vil indføre lov mod ransomeware
Den amerikanske delstat Maryland vil ulovliggøre ransomware.
Sådan lyder det i et nyt lovforslag, hvor besiddelsen eller intentionen om at benytte ransomware med ondsindede bagtanker, skal kunne straffes hårdt.
Som lovforslaget ser ud nu, vil en overtrædelse kunne medføre op til 10 års fængsel og kunne udløse en bøde på op til 68.000 kroner.
I delstaten har man tidligere oplevet flere omfattende ransomware-angreb, lyder det.