Thomas Pikettys ”Kapitalen i det 21. århundrede”, som udkom i 2013, blev – i nogle kredse – kaldt en af årtusindets foreløbigt vigtigste bøger.
I bogen stillede den franske økonom skarpt på velstand og ulighed i den vestlige verden i de sidste 200 år.
Derudover kom Piketty med nye banebrydende forslag til, hvordan uligheden kan mindskes.
Piketty formåede med ”Kapitalen i det 21. århundrede” at skabe en massiv debat om ulighed, som fortsætter den dag i dag.
Og i oktober udgav han på fransk den længe ventede opfølger ”Capitale et idéologie”, som i det nye år udgives på dansk under titlen ”Kapital og ideologi”.
I den nye bog analyserer Piketty forholdet mellem ulighed og ideologi.
Med historiske briller kigger han tilbage og undersøger, hvordan forskellige ideologier har sået og opretholdt ulighed igennem tiden.
Piketty argumenterer for, at økonomien ikke er en naturlov. Den er et resultat af valg og reaktioner på historiens gang.
For eksempel er den stigende ulighed i verden siden 1980’erne delvist opstået som en reaktion imod kommunismen.
I bogen kommer Piketty med en række forslag til, hvordan samfundet kan imødegå uligheden.
De vil uden tvivl blive diskuteret, lovprist og kritiseret vidt og bredt i de kommende år, og om man er enig med forfatteren eller ej, så vil ”Kapital og ideologi” formentlig blive en af de bøger, der kommer til at give genlyd i 2020.
Kapital og ideologi. Forfatter: Thomas Piketty (på dansk ved Agnete Stjernfelt, Per Bundgaard og Niels Ivar Larsen). Belknap Press.