Den forventede pris for det nye system til danske ejendomsvurderinger er blevet mere end 10-doblet i løbet af de fire år, der er gået, siden projektet blev sat i gang, skriver Version2.
Den samlede pris nærmer sig nu en milliard kroner.
Men det oprindelige skøn i Skatteministeriet i forbindelse med igangsættelsen af projektet i 2015 lød på 81,8 millioner kroner, viser dokumenter, som Version2 har fået aktindsigt i.
Professor på IT-Universitetet, Søren Lauesen, påpeger imidlertid, at det oprindelige projekt var afgrænset til kun at omfatte systemets fundament, men ikke udviklingen af de avancerede beregningsmodeller.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) anmodede i februar Folketingets Finansudvalg om yderligere 81,7 millioner kroner til systemet.
Det skyldes, at 'det har vist sig,' at omfanget af og kompleksiteten i dette arbejde’ med at tilpasse Skats eksisterende systemer til at kunne integreres med det nye vurderingssystem har været ‘væsentligt undervurderet’.
Det kan du læse mere om her: Minister søger om flere millioner: Prisen på forsinket it-system til ejendomsvurderinger stiger yderligere.
Udskudt flere gange
Ejendomsvurderingssystemet er blevet udskudt flere gange og ventes nu først klar engang i 2020.
Prisen er ligeledes blevet kraftigt forhøjet flere gange.
I november meddelte Skatteministeriet således, at prisen var steget med 259 millioner kroner i forhold til den foregående beregning.
Det fik da prisen til at stige til sammenlagt knap 1,1 miliarder kroner. Men den endelige pris kan sagtens vise sig at blive endnu højere.
Det kan du læse mere om her: Prisen på forsinket it-system bag ejendomsvurderinger runder en milliard kroner.
Udrulningen af de nye ejendomsvurdering kommer nu til at ske i flere etaper.
I 2019 bliver der alene udsendt vejledende vurdering, mens de juridisk bindende vurderinger først vil komme i midten 2020.
Herefter udsendes der erhvervsvurderinger.
De nye ejendomsvurderinger har været i støbeskeen siden 2013.
Her blev det tidligere ejendomsvurderingssystem suspenderet på grund af store unøjagtigheder i vurderingerne.
Det betyder, at det fortsat er boligpriser fra 2011, der ligger til for ejendomsskattens beskatningsgrundlag.
Arbejdet med det nye vurderingssystem gik i gang i 2013, men er blevet ramt af flere forsinkelser siden.
Læs også:
Forsinket it-projekt udskyder danskernes nye ejendomsvurderinger med et år