Artikel top billede

Kontroversielt it-system anvendt til at afsløre hvidvask-skandale i Danske Bank

Et kontroversielt datamining-værktøj har spillet en central rolle i Danske Banks udrulning af den store hvidvask-skandale, der nu koster topchef Thomas Borgen jobbet. Værktøjet - der er skabt af tech-manden Peter Thiel - anvendes af militær, politi og efterretningstjenester over hele verden - men har også skabt bekymring.

Danske Bank har anvendt et kontroversielt datamining-værktøj i arbejdet med at afdække den store hvidvask-skandale, der nu koster bankens topchef, Thomas Borgen, jobbet.

Det fremgår af den undersøgelsesrapport, som banken har offentliggjort, at en væsentlig del af analysearbejdet er blevet udført af softwarevirksomheden Palantir Technologies.

Du finder rapporten her.

Palantir-systemet er blevet anvendt til ‘at integrere og muliggøre analyse af de omfattende mængder af kunde-, transaktions- og handelsdata, som har været tilgængelig,” hedder det i rapporten.

Læs også: Stort svigt på Danske Banks it-platform spillede central rolle i hvidvask-skandalen

Det drejer sig blandt andet om data for 87 millioner betalinger over en periode på 10 år vedrørende alle kunder i den estiske filial, der spiller den centrale rolle i hvidvaskskanlden.

Palantirs data-mining softwareplatform er blevet anvendt til at ‘opbevare, strukturere og gøre det muligt for porteføljeundersøgelsen at undersøge disse data. Videre er også eksterne data fra andre kilder end den estiske filial blev identificeret, indsamlet og overført til softwareplatformen,” hedder det.

Kontroversielt - men effektivt - system

Palantir-systemet er skabt af den kontroversielle, amerikanske it-rigmand Peter Thiel.

Den tyskfødte tech-rigmand har altid haft blik for muligheder og har skabt sin formue pål at udtænke og stifte PayPal, ligesom han var med til at stifte eBay og var Facebooks første udefrakommende investor.

Han er erklæret superliberalist og tror dybt og fast på markedet fremfor på staten. Men han har også kontroversielle synspunkter.

Han vakte i 2009 vakte nogen opsigt ved i denne artikel åbent at bekende, at han mener, at ‘frihed og demokrati ikke er kompatible’ med hinanden.

Peter Thiel er desuden som erklæret superliberal en af Donald Trumps faste støtter.

Peter Thiel stiftede i 2004 Palantir Technologies med CIA som medinvestor via selskabet In-Q-Tel.

Systemet blev forfinet og udviklet i marken, da både Pentagon og FBI anvendte systemet i Afghanistan og Irak.

Det anvendes også CIA, FBI og den amerikanske overvågningsenhed NSA samt af politi, militær og efterretningstjenester over hele verden til at sammenkøre data.

Mens Palantir-platformen har vist sig effektiv til at analysere data og gøre data fra mange datakilder søgbare, har den et noget blakket ry blandt ikke mindst borgerrettighedsfolk.

“Softwaren pløjer igennem mange datakilder - finansielle dokumenter, flyreservationer, mobiltelefon-kilder, social media posting - og søger efter forbindelser, som menneskelige analytikere overser,” skrev Bloomberg i foråret i en artikel om softwaren - hvor der også blev luftet forskellige bekymringer om mulighederne for overvågning og misbrug af softwaren.

Denne artikel finder du her: Peter Thiel’s data-mining company is using War on Terror tools to track American citizens. The scary thing? Palantir is desperate for new customers.

“Det [systemet, red] præsenterer dernæst sammenhængen i en farverig og overskuelig grafik, som ligner edderkoppespind. Amerikanske spioner og specialstyrker elskede det straks,” skrev Bloomberg.

Palantir pløjer også gennem eksempelvis GPS-data, printer- og download-data, udskrifter af optagede samtaler, kørekort-data, familieforhold, venner, forbindelser, mail- og browserhistorik og meget andet.

Herhjemme valgte Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste for nogle år siden at investere i netop Palantir-platformen, som i dag er i fuld brug herhjemme i form af systemet POL-Intel.

Det kan du læse mere om i denne artikel fra Dansk Politi: Ny it skal hjælpe politiet med at fange forbrydere

At der reelt er tale om et efterretningssystem underbygges af, at det fremgår af Danske Banks rapport, at selskabet Certa Intelligence & Security har bistået med opklaringsarbejdet af hvidvask-skandalen.

I spidsen for dette selskab sidder Jakob Scharf, der er tidligere PET-topchef.

Masseovervågning

Flere borgerrets-organisationer har udtrykt bekymring over politiets og efterretningstjenesterne brug af Palantir-værktøjet, som de mener langt overskrider grænserne for mulighed for masseovervågning af borgere og brugere.

De har blandt andet kritiseret værktøjets mulighed for at forudsige forbrydelser, såkaldt ‘predictive policing.’

Der er da også mange muligheder for, at et så dybdegående og kraftigt værktøj kan misbruges i en kompleks og sammenhængende onlineverden, hvor data flyder på kryds og tværs.

Palantir Technologies har dog angiveligt en intern regel om, at systemet ikke må anvendes til politiske formål - men systemet kan nemt anvendes til dette.

Ifølge Bloomberg var en Palantir-medarbejder således tæt involveret i selskabet Cambridge Analytica, der er foråret kom i søgelyset for at have høstet og udnyttet data på 87 millioner Facebook-brugere i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg.

Det kan du læse mere om her: Facebook-data om 2,7 millioner EU-borgere er uretmæssigt blevet delt med Cambridge Analytica.

Ifølge Bloomberg forsøgte Cambridge Analytica at hyre Palantir til at hjælpe med arbejdet, hvilket Palantir afviste. Men en medarbejder sagde altså ja til at arbejde for Cambridge Analytica ‘i sin fritid,’ som det hed.

Ifølge Bloomberg har en række store firmaer forsøgt sig med softwaren, men siden droppet den. Det gælder blandt andre Coca-Cola, Nasdaq og American Express, men andre store selskaber anvender teknologi fra selskabet.

Eksempelvis andender Airbus Palantirs Foundry-løsing. Det samme gælder forskellige medicinalfirmaer samt altså politi i mange lande.

“Palantir siger, at selskabets ‘Privacy og Civil Liberties Team’ holder høje med upassende data-krav, men teamet består af blot 10 medarbejdere i et selskab med 2.000 udviklere,” skrev Bloomberg i foråret.

Bonus-info: Palantir-navnet stammer fra Ringenes Herre, hvor det er navnet ['Palantiri'] på de syv sten, hvor igennem brugerne kan se, hvad der foregår andre steder i verden.

Læs også:

Microsoft- og Amazon-ansatte i åben protest: Stop skrupelløs brug af ansigtsgenkendelse

Dorte Toft: Er Donald Trump virkelig for moderat? Det mener kendt tech-milliardær

Rigspolitiets it-direktør: Her er mine fem fokusområder til bedre it hos politiet