Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.
Tog man en tur forbi Øksnehallen i sidste uge, kunne man møde flere tusinde engagerede tech-iværksættere.
De var samlet til messen TechBBQ, hvor de udvekslede idéer, søgte inspiration og finansiering, og gjorde det konkret for os alle, hvordan digital teknologi fortsat vil forme og forandre vores fælles fremtid.
Iværksætterne på TechBBQ har alle taget teknologiens enorme muligheder og potentialer til sig, hvilket naturligvis er positivt.
Samtidig har vi i de senere år oplevet en stigende bekymring for, hvad den nyeste digitale teknologi også kan bruges til. For det er ikke alle, som opererer som visionære opfindere, der vil forbedre vores hverdag med nye digitale løsninger.
I de forkerte hænder – eller brugt uansvarligt – kan teknologien også være et kraftfuldt våben, der gør samfundet mere utrygt og usikkert.
Eksempler på dette er der nok af.
Problemet handler ikke (kun) om sikkerhed, men om bevidst misbrug. Derfor er det glædeligt, at vi i de senere år har oplevet en mere reflekteret tilgang til den digitale teknologi. Både tech-virksomheder, politikere, myndigheder og civilsamfund er i stigende grad begyndt at forholde sig til, at ny teknologi ikke per automatik gør godt.
På Techfestivalen i København var tech-ledere fra over 40 lande samlet for at forpligte hinanden på et konkret løfte, The Tech Pledge, om at arbejde for en mere ansvarlig digital udvikling.
Formålet er at sikre, at teknologien altid anvendes til det fælles bedste.
På politisk niveau arbejder både EU og FN målrettet på at tæmme teknologien uden at begrænse dens muligheder, mens vi i Danmark netop har fået et dataetisk råd.
Virksomhederne har selv et ansvar
Disse initiativer er alle sammen gode og nødvendige, men vi kommer ikke udenom, at et meget vigtigt ansvar ligger hos de tech-virksomheder, der udvikler teknologierne – også hos os i Microsoft.
I sin nye bog ”Tools and Weapons” argumenterer Brad Smith, juridisk direktør hos Microsoft, netop for, at globale tech-virksomheder skal tage et større ansvar for brugen af de teknologier, de selv sender på markedet.
Derfor har vi i Microsoft blandt andet udviklet seks etiske principper for anvendelsen af kunstig intelligens og stået bag oprettelsen af Forum for Digital Bæredygtighed, hvor toneangivende aktører fra både det politiske system, NGO’er og erhvervsliv diskuterede teknologiens muligheder og begrænsninger. Blot for at nævne et par eksempler.
Vi har desuden flere gange sagt nej til at sælge vores produkter til kunder, som efter vores vurdering ikke ville anvende dem etisk ansvarligt.
Blandt iværksætterne på TechBBQ kunne vi muligvis finde nogle af fremtidens tech-ledere, der er med til at definere de næste teknologiske gennembrud.
Når de udvikler deres virksomheder til forhåbentligt at blive globale succeser, er det vores håb, at de fra begyndelsen overvejer, hvordan deres produkter bruges ansvarligt.
Etisk omtanke i tech-industrien har aldrig været vigtigere end nu.
Vi har selv et ansvar for, at vores teknologi ikke bliver brugt som våben, men vi kan ikke løfte ansvaret alene, og det er mit håb, at vi i fremtiden ser stærke alliancer på tværs af udviklere, brugere, politikere og virksomheder.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.