Artikel top billede

(Foto: Supphachai)

Danmarks største erhvervsorganisationer i opråb til regeringen: Det skal være slut med at bruge danskernes tele-data til småting

Regeringens bør hurtigst muligt stoppe den udbredte brug af loggede teledata, mener en række af Danmarks største erhversorganisationer.

Stop den udbredte brug af loggede data fra de danske teleselskaber.

Sådan lyder det i et høringssvar fra en række af Danmarks største erhvervsorganisationer til justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Erhvervsorganisationerne - Dansk Erhverv, DI Digital, IT-Branchen,. Dansk Energi og Teleindustrien - reagerer, fordi regeringen har lagt op til, at den vil fortsætte den nuværende brug af loggede teledata.

Konkret vil justitsminister Søren Pape Poulsen udskyde vedtagelsen af en ny logningslov til tidligst efteråret 2019, selv om de danske regler kan være i strid med EU-reglerne.

Det kan du læse mere om her: Søren Pape Poulsen udskyder ændring af masseovervågning af danskerne i mindst halvandet år.

Men den holder ikke, mener de store erhvervsorganisationer.

Regeringen bør ‘hurtigst muligt sikre, at de danske regler justeres således, at det sikres, at loggede data fra teleselskaber alene kan anvendes i sager, der vedrører grov kriminalitet og terror,” lyder det fra de store erhvervsorganisationer.

I dag kan de loggede data udleveres til forskellige interessenter, hvilket blandt andet har omfattet advokater, der har udsendt bødebreve til danskere, der mistænkes for ulovlig streaming i en meget omstridt sag.

Den kan du læse mere om her: Dom i sagen om trusselsbreve: Teleselskaber skal fortsat udlevere oplysninger til advokater

“Det bør ved en præcisering af reglerne sikres, at loggede data ikke kan anvendes til sådanne formål, men [..] alene kan anvendes til sager vedrørende grov kriminalitet og terror,” lyder det i svaret.

Du finder høringssvaret fra de store erhvervsorganisationer her.

Søren Pape Poulsen har tidligere peget på, at der efter hans mening ikke er nogen ‘EU-retlig frist for, hvor hurtigt medlemsstaterne skal tage højde for en dom fra EU-domstolen,’ men at det alene skal ske ‘så hurtigt som muligt.’

Logningsdirektiv kendt ugyldigt

EU-domstolen erklærede allerede i 2014 det såkaldte lognings-direktiv for ulovligt.

Det skete hele syv år efter, at direktivet i sit fulde omfang blev indarbejdet i dansk lov. Det skete i efteråret 2007, hvor de danske dataudbydere blev pålagt at gemme data i et helt år for alle danskeres nøjagtige brug af fastnet, mobil, sms, mail og internet.

Læs også: Top-jurister: Dansk telelogning er klart ulovlig og bør afskaffes omgående

I 2013 lagrede de danske dataudbydere således 3.500 milliarder oplysninger om danskernes telefon- og internettrafik.

EU-domstolen konkluderede altså efter syv års lagring, at direktivets krav om at logge europæernes digitale gøren og laden er et "alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger."

Spørgsmålet var allerede på dette tidspunkt, om ikke logningsdirektivet havde udspillet sin rolle.

Det kan du læse mere om her: Logning: Løbet er kørt forlængst - 'de' ved allerede alt om dig.
Herhjemme har den tidligere justitsminister Søren Pind (V) tidligere forsøgt at få genindført sessionslogningen i en form - i øvrigt til en del bestyrtelse blandt mange organisationer.

Det kan du læse mere om her: 25 magtfulde danske organisationer i fælles brev til Søren Pind: Klart nej til ny masseovervågning af danskerne.

Protesterne fik i foråret 2016 Søren Pind til at sende lovforslaget til hjørne.

Det kan du læse mere om her: Søren Pind dropper planer om sessionslogning: Det bliver for dyrt.

I regeringsgrundlaget skriver regeringen bestående af V, LA og K da også, at den vil arbejde efter, at: "Politiet skal have effektive og moderne efterforskningsredskaber, så de[t] kan bekæmpe kriminalitet og beskytte os alle. Regeringen vil derfor i begyndelsen af 2017 fremlægge nye regler om logning, der målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder."

Læs også: Top-jurister: Dansk telelogning er klart ulovlig og bør afskaffes omgående.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere