Artikel top billede

Tempoet er på alle tidspunkter højt, men da man ikke behøver at fokusere på samtidigt at skulle foretage svære knapkombinationer for at bruge de mest potente angreb, lærer man hurtigt at følge med.
Foto: Bandai Namco

Anmeldelse af Dragon Ball FighterZ: Fra tegneserierne til fladskærmen

Akira Toriyamas verdenskendte tegneserie er blevet forvandlet til et fantastisk underholdende kampspil, der står klar til at favne både nybegyndere og professionelle

Det sker en sjælden gang i mellem at en fortælling sætter sit aftryk på en genre så tydeligt, at få fortællinger i samme genre efterfølgende oprigtigt kan sige ikke at have ladet sig inspirere blot en lille smule.

Et godt eksempel på en sådanne fortælling er Akira Toriyamas historie om den naive Goku, der uden noget begreb om sin tilblivelse, kastede sig ud på et længere eventyr der snart skulle introducere et hav af bemærkelsesværdige karakterer og situationer. Toriyamas oprindelige historier om Goku fik navnet Dragon Ball, og denne blev senere efterfulgt af Dragon Ball Z og Dragon Ball GT.

Med en blanding af barnlig optimisme, eventyr, superkræfter, humor og en underliggende historietråd der fortalte at man kunne alt, hvis bare man var villig til at kæmpe for det, gik Dragon Ball sin sejrsgang over det meste af verden. Også selvom der eksempelvis gik nogen år inden Carlsen Comics stod klar med en dansk version.

Med så stor en popularitet har Dragon Ball og i særdeleshed Dragon Ball Z naturligvis været forsøgt som spil adskillige gange, og selvom kvaliteten har været svingende, var der positive spiloplevelser at finde på både PlayStation 2 og 3. Ingen af de tidligere spil i serien kunne dog have forbedredt seriens hungrende fans på Dragon Ball FighterZ, der er utvivlsomt er det bedste Dragon Ball-spil til dato.

Den seriøse tilgang mærker man med det samme, for frem for at sætte et internt hold på opgaven, har Bandai Namco i stedet givet opgaven videre til Arc System Works. Den japanske udvikler har i lang tid specialiseret sig i at lave dybe kampspil men indbydende kampspil, der som oftest har været pakket ind i Manga-inspirerede grafiske klæder. Udvikleren kunne med andre ord nærmest ikke være valgt bedre i forhold til Dragon Ball.

Ekspertisen stråler da også ud af pakken så snart man har affundet sig med det løjerlige menusystem, der her er forklædt som en simpel åben verden hvor man kan snakke med andre spillere, eller købe ind for de mønter man sparer op efter hver vunden kamp eller gennemført mission.

Hvis man skulle ønske det, er det muligt at gå direkte i gang med at tæve modstandere til lirekassemænd ved at vælge ”Arcade”-muligheden, men inden man gør det, bør man lige tage sig tiden til at gennemføre nogle af de missioner som demonstrerer kampsystemets forskellige teknikker.

Her viser den japanske udvikler tydeligt sin forståelse af genren og Toriyamas bredtfavnende serie-univers, for selvom mulighederne er mange, er kontrolsystemet skåret helt ind til benet og holdt simpelt, sådan at alle kan være med – ganske ligesom det oprindeligt var tanken med tegneserien.

Ved at fokusere de fleste af de mange angreb om kun fire knapper, har udvikleren gjort det muligt at selv urutinerede kampspils-novicer i løbet af 5 minutter vil kunne udføre spektakulære angrebskombinationer.

Avancerede bevægelser for at aktivere særligt potente angreb, som ellers har været en fast bestanddel af stort set alle andre populære udgivelser i genren, er her helt frasorteret.

Resultatet er det lettest tilgængelige kampspil undertegnede kan huske at have prøvet i årevis. Alligevel er det på nærmest mirakuløs vis ikke gået ud over dybden, hvilket yderligere bekræftes ved at Dragon Ball FighterZ allerede er blevet valgt som et af spillene der vil blive konkurreret i til årets Evolution-turnering, den største kampspils-turnering i verden.

Læs også: Anmeldelse: Vend verdenshistorien og overskrid adskillige grænser

Det fabelagtige kampsystem er dog ikke alt hvad Dragon Ball FigtherZ har at byde på, for også i andre aspekter af oplevelsen er der blevet kælet for detaljerne.

Den grafiske indpakning er således den bedste digitale gengivelse af Dragon Ball-universet til dato, og alt fra kameravinkler til præsenteringen af de individuelle karakterer, er som taget ud af tegneserien og tegnefilmen. Vigtigst er naturligvis her at alle de mest spektakulære, figur-unikke angreb er gengivet stort set perfekt.

Med dette på plads ser hver og en af kampene også fabelagtige ud, og trods at man kunne have frygtet at et teambaseret 3 vs 3 kampspil med så høj fart, kunne været blevet lidt uoverskueligt, taber spillet aldrig fokus eller pusten.

For at fuldende det hele har man også sørget for en historie-mulighed, der byder på dens egen unikke fortælling, med flotte mellemsekvenser hvor alle favoritterne for lov til igen at boltre sig med den karikerede og overdrevne dialog og stemmeskuepil, som også gav de oprindelige tegnefilm så meget karakter.

Desværre er den nye historie ikke særlig interessant, og virker faktisk lidt som et afkog af nogle af de historier der udgjorde Dragon Ball GT-serien.

Som helhed er Dragon Ball FigtherZ dog et fantastisk underholdende kampspil, der særlig er anbefalelsesværdigt hvis man i forvejen er fan af Dragon Ball-universet. Spilbarheden er dog så fornøjelige og kampsystemet så bredtfavnende, at man ikke nødvendigvis behøver at kende til Toriyamas fortællinger for at nyde hvad der her bliver budt på.

Læs også: Anmeldelse: I Hellblade er den største fjende skræmmende realistisk



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering