Vi er nået halvvejs gennem retsmøderne i den store Atea-bestikkelsessag, der i disse uger afvikles i Retten i Glostrup, og som Computerworld har dækket direkte fra retssalen.
Undervejs har vi hørt om dyre rejser til Dubai, massevis af restaurant-besøg i luksusklassen samt tæt kontakt mellem Atea og de daværende it-topfolk i Region Sjælland, som sidder på anklagebænken tiltalt for korruption i forskellig grad.
Den tidligere Atea-topchef Peter Trans vakte nogen opsigt, da han nævnte en hel række offentlige organisationer, hvis topfolk han har haft med på dyre restaurantbesøg i samme klasse som dem, topfolkene fra Region Sjælland er under beskydning for at have deltaget i.
Vi er cirka halvvejs med retsmøderne. Står de tiltalte med en god eller dårlig sag efter de første afhøringer? (og hvem står det værst til for?)
De tiltalte er alle tiltalt for enten at have givet eller modtaget bestikkelse samt underslæb af særlig grov karakter.
I bund og grund lyder påstanden således: Atea-chefer har tilladt, at Region Sjællands it-chefer kunne benytte sig af en særlig Atea-konto med penge, der i praksis tilhørte Region Sjælland.
Kontoen er ikke registreret andre steder end hos Atea. For de penge blev der blandt andet købt dyre middage og ekstradyre hotelværelser og rejser for på tjenesterejser.
Værst står det til for folkene fra regionens it-afdeling. De er offentligt ansatte, og her er loven relativt klar: Du må ikke modtage, fordre eller tilsige en gave eller anden fordel, hvilket straffes med bøde eller op til seks års fængsel.
Læs også: Live fra Retten i Glostrup: Var rejse til Dubai en ferie på Region Sjællands regning?
Her er det regionens daværende it-driftschef, der er tiltalt for flest forhold.
Det er ham, der i tidernes morgen var med til at oprette den særlige "Konto 2840 Pulje 1" sammen med Ateas koncerndirektør, og det er ham, der oftest i mails opfordrer til rejser eller dyre restauranter.
Mange af rejserne og middagene var med fagligt indhold, det anfægter anklager ikke, men middagene og rejserne er ofte af særlig eksklusiv karakter.
Blandt andet har man spist kobe-kød på restauranter i Las Vegas under en HP-konference, eller spist for flere tusind kroner per mand i Dubai.
Turen kostede meere end 50.000 kroner per mand for syv dages rejse, hvis eneste faglige arrangement tilsyneladende var et tre-fire timers Cisco-møde. På de syv dage spiste og brugte de hver for cirka 16.000 kroner.
Hvad kommer den sidste halvdel af retsmøderne primært til at fokusere på?
16 ud af 32 retsdage er nu overstået, men vi har kun nået dokumentationen af 15 af de 38 forhold.
Indtil videre har vi fået fjernet navneforbuddet, så medierne kan omtale de tiltalte med fulde navn, anklager har gennemgået alle forholdene, fået forklaret den vigtige konto 2840 og har gennemgået en generel afhøring af de tiltalte samt gennemgangen af forholdene indtil nu.
Vi mangler stadig at gennemgå knap 23 forhold, som blandt andet vil omhandle middage på steak-restauranten MASH, overnatninger på Tivoli-hotel og en rejse til Rom.
Efter jul begynder vi så på indkaldelsen af vidner. Det gælder blandt andet Ateas nuværende direktør, Morten Felding, Region Sjællands nuværende it-direktør, Per Buchwaldt og regionens direktør, Jens Andersen.
Læs også: Live fra retten i Glostrup: Hvor meget må man spise for, når man er offentligt ansat?
Denne del bliver særlig interessant, da det kan be- eller afkræfte mange af de påstande både anklager og de tiltalte har ført.
Blandt andet hvor meget regionsdirektøren Jens Andersen vidste og troede om en Dubai-tur i 2012, hvor turprogrammet måske/måske ikke var fabrikeret for at virke mere fagligt, end det var.
Derefter sker der en processering af materialet, og først derefter skal dommer og domsmænd bruge et par uger eller mere på at fælde dom. En dom som højst sandsynligt bliver anket til højere instans uanset udfaldet.
Hvad skal der til for at ændre det billede, som indtil videre er blevet tegnet?
Spørgsmålet er, hvordan retten ser på hele sagen. Det er kun i få tilfælde, at det er Atea, der har betalt for middage på dyre restauranter, som måske kan anses for en gave.
I de fleste tilfælde er det "Konto 2840", der er blevet faktureret, og den indeholder penge, som i realiteten er regionens.
Derfor er spørgsmålet så, om det kan betegnes som bestikkelse, når Atea “blot” har efterlevet en it-driftschefs ønske om at spise på dyre restauranter og bo på luksushoteller betalt med regionens egne midler.
Der mangler en “smoking gun,” et endegyldigt bevis for, at alle rejserne og middagene reelt set har givet noget tilbage til de tiltalte Atea-folk.
At adgangen til kontoen betød, at Atea fik flere ordre fra regionen, og at de tiltalte efterfølgende vandt et millionudbud i deres egen virksomhed, 3A-it.
Hvad har været det mest overraskende indtil videre?
Det er flere ting. Blandt andet den meget frisindede holdning til offentlige midler, som der tilsyneladende har været i perioden.
Anklager spørger ved hvert eneste forhold, hvor der er rejst på businessclass, boet på dyre hoteller, fået massage, spist dyre middage og drukket tilsvarende dyr vin, om det er fair forbrug som offentlig ansat.
Alle gange er svaret, at det er i orden.
Ligeledes kom det frem i retten under tidligere administrerende direktør for Atea, Peter Trans, at han har spist med mange andre offentlige ledere på tilsvarende restauranter.
Han ser intet ekstraordinært i dette: Når man inviterer en økonomidirektør i DR på forretningsmiddag, skal det ske på det rette niveau. Og det er på restauranter som Era Ora, Geranium og Søllerød Kro.