Igennem de seneste måneder har den tidligere Atea-profil Peter Trans ad mange omgange måtte svare for sig på både spørgsmål fra anklagemyndigheden og sin advokat Kåre Pihlmann.
Han er nemlig blandt de fire tidligere medarbejdere hos Atea, der er tiltalt i Atea-sagen.
Peter Trans har siddet bænket i retslokalet flere gange om ugen i løbet af de seneste måneder.
Han undrer sig over, at den nuværende Atea-ledelse ikke sidder ved siden af ham på anklagebænken.
Den nuværende ledelse inklusiv topchef Morten Felding vidste nemlig besked om, hvad der foregik.
“Den nuværende ledelse er ikke tiltalt uagtet, at den har været vidende om det her,” siger Peter Trans til Computerworld.
”Ledelsen blev bekendt med det her i juni (2014, red.) og får et indgående kendskab til det i august (2014, red.), og nu kigger vi på forholdene om Frederiksminde, Kong Hans og for den sags skyld Dubai-turen i 2014, der allesammen er foregået efter, at ledelsen har fået kendskab til problemstillingen omkring "Konto 2840". Det synes jeg er rimeligt besynderligt.”
Læs mere om sagen her: Efter masser af luksusbilag i Atea-bestikkelsesretssagen: Tiltalte it-topfolk fastholder uskyld - vil frifindes
Fik ikke samme mulighed
Ved siden af Peter Trans på anklagebænken sidder repræsentanter for Region Sjælland og andre tidligere topfigurer i Atea.
Foruden tidligere salgschef Per Juul Andersen, drejer det sig om Claus Hougesen, der er tidligere landechef i Danmark og senere blev direktør for hele koncernen og Carsten Ritzau, der ligeledes indtog en afgørende plads hos en af det danske it-landskabs største aktører.
Læs en opsummering af sagen her: Atea-bestikkelsessagen går ind i ny fase: Det er der sket i retten indtil nu
Ad flere omgange har de tidligere topfolk under afhøringerne nægtet at haft kendskab til brugen af finanskontoen ved navn 2840, hvorfra Region Sjælland kunne bruge penge på såvel ydelser hos Atea som rejser til konferencer og mødeforplejning i den dyre ende på landets Michelin-restauranter.
Blandt andet har Claus Hougesen ad flere omgange anfægtet at skulle have haft kendskab til kontoen ved at understrege, at før retsmøderne begyndte kendte han kun 2840 ”som postnummeret i Holte”.
Det var dog Claus Hougesen, der ifølge afhøringer i retten var med til sammen med Rene Clausen, Region Sjællands tidligere it-driftschef, med at udtænke konstruktionen omkring "Konto 2840."
Du kan læse mere om sagen her: Indsigt: Vi er halvvejs i den store Atea-retssag: Det ved vi nu om Danmarkshistoriens største bestikkelsessag
Med den påståede uvidenhed om modellen undrer det derfor Peter Trans, at en ledelse, der efter hans mening må have været bekendt med modellen, kan gå fri af tiltale i sagen.
“Morten Felding har kendt til flere af de her forhold i modsætning til os andre. Der var aldrig en økonomidirektør, der satte sig ned og fortalte os i detaljer, hvad problemet var omkring det her tilgodehavende. Det er lidt besynderligt, at man på flere niveauer har fået et indgående kendskab og ikke desto mindre kan lave en aftale med anklagemyndigheden om, at det ikke har noget med en selv at gøre,” siger han.
Læs mere her: Tidligere Atea-topfolk afhørt i timevis i retten i bestikkelsessag: Pengene føg ind og ud af omstridt konto
”Jeg har ikke gjort noget, jeg ikke måtte“
Det voldsomme angreb fra Peter Trans møder dog ikke andet end hovedrysten fra den nuværende direktør for det for tiden meget omtalte Atea, Morten Felding.
Han holder nemlig fast i at hans tiltale ikke bare blev frafalget, men at klagen over den beslutning er blevet stadfæstet.
“Det er så dejligt nemt for mig i den her situation, hvor jeg har været sigtet, at politiet har undersøgt, hvad jeg har foretaget mig og læst alle mine e-mails. Politiet har kigget alt igennem. Bagmandspolitiet har frafaldet min sigtelse, samtidigt med, at det har tiltalt nogle andre,” siger Morten Felding.
Læs mere om sagen her: Region Sjælland vil rejse stort erstatningskrav mod de tiltalte i Atea-sagen
Derfor er han heller ikke interesseret i at kommentere på anklagerne fra Peter Trans om, at han skulle have været bekendt med modellen og desuden kun havde stoppet det hele, fordi Atea tabte det mege tomtalte udbud i Region Sjælland til det relativt nystiftede selskab 3A/it, som de tidligere Atea-spidser stod bag.
“Om andre skulle have en holdning til, om jeg har gjort noget forkert, det lever jeg med hver dag. Du må kigge alle mine e-mails igennem. Du finder ikke noget, for jeg har ikke gjort noget, jeg ikke måtte,“ siger Morten Felding.