Vi er nu over halvvejs igennem de berammede retsdage i den store Atea-sag, der beskrives som den største bestikkelsessag i Danmarkshistorien.
Gennem 18 retsmøder har vi hørt anklagerne Jørn Thostrup og Alexander Dzougov fra Bagmandspolitiet (SØIK) foretage afhøringer og fremføre beviser, og vi har hørt de tiltalte afgive forklaringer om dyre Michelin-middage på nogle af landets fineste restauranter og rejser til Dubai og Las Vegas på business class.
De utallige dokumenter, kvitteringer, fremviste mailkorrespondancer og afspillede rumaflytninger har dog ikke ændret på holdningen hos de tiltalte og de tiltaltes advokater.
Forsvarsadvokat Michael Skjødt, mener, at de mange afhøringer ikke har sat sin klient, den tidligere it-direktør Michael Steen Hansen, i et dårligere lys.
Tværtimod.
"Vores holdning er den samme, som den har været fra starten: Vi påstår frifindelse. Hvis der er kommet noget frem her under sagen, så er det efter min opfattelse i højere grad noget, der taler for vores påstand om frifindelse," siger Michael Skjødt.
Michael Skjødt har ikke talt med de andre forsvarsadvokater om deres holdning, men det er hans generelle indtryk, at det også er deres holdning, at der ikke er noget, der har overrasket dem.
"Jeg vil helst ikke udtale mig om vægtningen af den bevisførelse, der har været. Det skal jeg nok udtale mig om under proceduren, men det er min opfattelse, at det der er lagt frem, ikke er nyt, og derfor ikke rykker ved vores opfattelse af hele sagen," siger Michael Skjødt.
Intet overraskende
Han bakkes op af den konstituerede it-direktør Michael Mølkær Jensens advokat, Naja Wærness Larsen.
"Min klients holdning til tiltalen har ikke ændret sig, og der er ikke kommet noget frem under sagen, der overrasker os, da sagens bilag netop understøtter, at min klient ikke er skyldig i tiltalen," siger Naja Wærness Larsen.
Samme holdning har Sysette Vinding Kruse, der er advokat for tidligere salgsdirektør i Atea, Carsten Ritzau.
"Meget af det fremviste stof kendte vi jo allerede, og der er ikke noget endnu i sagen, der har ændret på min og min klients holdning til tiltalen: Vi går stadig efter frifindelse," siger hun.
Anklager: Beviserne er på vores side
Omvendt ser det ud hos specialanklagerne fra Bagmandspolitiet.
Efter de mange timers afhøringer, forklaringer, præciseringer fra forsvarer og bunkevis af ekstrabilag, er specialanklager Jørn Thostrup stadig ikke i tvivl: De tiltalte er skyldige i at have modtaget bestikkelse, givet bestikkelse og i groft underslæb.
“De vigtigste beviser er de skriftlige beviser. Selvfølgelig skal de tiltalte have mulighed for at udtale sig til det, men jeg synes ikke, at det, der er kommet frem indtil nu, svækker de skriftlige beviser på, hvad der er planlagt, hvornår, hvem vidste hvad og så videre,” siger han.
De skriftlige beviser, som Thostrup nævner, består blandt andet af e-mails og SMS-korrespondancer mellem de tiltalte samt telefonaflytninger, der ligeledes er blevet afspillet i retslokale F4 i Glostrup, hvor sagen behandles.
Blandt andet antydede e-mails sendt mellem den tiltalte it-driftschef fra Region Sjælland, Rene Clausen, Ateas daværende koncerndirektør, Claus Hougesen og Ateas direktionssekretær, Rikke Dinesen, at et fagligt program til en Dubai-rejse mere eller mindre var opdigtet, så man kunne komme til Dubai, og at Rene Clausen godt vidste dette.
På turen var der kun arrangeret et enkelt besøg på et Samsung-tilknyttet sygehus. Et besøg som blev aflyst, og et Cisco-event blev gennemført i stedet.
Læs hele retsmødet her: Live fra Retten i Glostrup: Var rejse til Dubai en ferie på Region Sjællands regning?
Det forklarede de tiltalte med, at man gentagne gange forsøgte at oprette flere faglige arrangementer, at de offenligt ansatte ikke vidste, at der ikke var faglige programmer, og at det hele var en misforståelse mellem Claus Hougesen og Ateas daværende marketingsdirektør.
Jørn Thostrup ikke overbevist.
“Der har ikke været noget, hvor jeg har været ved at falde bagover og tænkte, at det burde vi nok have taget højde for,” siger anklageren, der flittigt bringer sin store kuffert med sagen frem og tilbage til Retten i Glostrup.
Selve rejsen til Dubai kostede knap 218.000 kroner, hvor der blev drukket og spist eksklusiv for op imod 3.500 kroner kuverten. Imens boede rejsedeltagerne på luksushoteller og fløj derned på businessclass. Billetter man lod regionen betale via den meget omtalte "Konto 2840".
Læs også: ComputerViews: Atea-bestikkelsessagen peger mod en betændt kultur
Hvad venter forude
18 ud af 32 retsdage er nu overstået, og vi er også over halvvejs igennem selve dokumentationen af de 38 forskellige forhold i sagen.
Det næste der kigges på er flere middage, som de tiltalte gennemførte i perioden 2007 til 2014.
I de kommende forhold skal der blandt andet afdækkes en række middage på blandt andet bøfentuisiaternes favorit, MASH.
Derudover skal anklagemyndigheden igang med at præsentere en række forhold om flere hotelophold og rejser til både Rom og Las Vegas.
Holder tidsplanen
Her halvvejs igennem retsdagene kan anklager Jørn Thostrup også berette, at tidsplanen næsten overholdes.
“Tidsplansmæssigt er vi nogenlunde med. Vi er måske en enkelt dag bagud. Mange af de små restaurantbesøg er gået hurtigere end forventet, men der har været mere fra forsvarerne ved de større forhold, end vi troede, så går nogenlunde op,” siger Jørn Thostrup.
“Indtil nu håber jeg og krydser jeg fingre for, at vi når det med de 32 afsatte retsdage, vi har. “
Der er i øjeblikket budgetteret med to ekstra retsdage. I begyndelsen af sagen var der tale om, at der skulle afsættes fem ekstra dage, men der holdes nu et tempo i gennemgangen af forhold, der altså ikke kræver de fem ekstra dage.
Artiklen fortsætter under videoen...
Nye folk i vidneskranken
Når vi er færdige med dokumentationen og afhøring af de tiltalte til alle forholdene, indkaldes der vidner. Det sker efter jul.
Det indebærer blandt andet Region Sjællands nuværende it-direktør, Per Buchwaldt, Ateas danske direktør, Morten Felding, regionens direktør, Jens Andersen og daværende direktionssekretær for Peter Trans og Claus Hougesen, Rikke Dinesen.
De tiltalte i sagen er tiltalt for at have modtaget bestikkelse som offentligt ansat, at have tilbudt bestikkelse til offentligt ansatte og at have udført groft underslæb, da mange af rejserne og middagene er betalt via midler på den såkaldte "Konto 2840", der indeholder tilgodehavende fra Region Sjælland, altså offentlige midler.
Computerworld har forsøgt at indhente kommentarer fra samtlige forsvarsadvokater, men de resternede har enten ikke ønsket at kommentere eller ikke vendt tilbage på Computerworlds henvendelse.