Netbank-røvere gemmer sig bag stråmænd

Ved at bruge en stråmand til at hæve pengene kan netbank-tyve undgå at blive fanget, selv om banken og politiet kan spore pengene ved hjælp af kontonumrene. Sikkerhedsekspert siger samtidig, at det nylige indbrud i Nordeas netbank ikke var det første af sin slags i Danmark.

Tyveriet af 25.000 kroner fra en netbank-kunde i Nordea er det første offentligt kendte indbrud i en netbank i Danmark. Men der har været flere sager tidligere, og der vil formentligt komme nye.

Det konstaterer Ulf Munkedal, direktør i sikkerhedsfirmaet Fort Consult, som har kendskab til flere sager i Danmark.

Bankerne mener ellers, sikkerheden er god nok, fordi det altid er muligt at se, hvilken konto pengene er overført til, også selvom kontoen befinder sig i udlandet.

- For det første er det mindre attraktivt for de kriminelle. For det andet kan vi følge pengene, hvis de alligevel gør det, siger kontorchef Birgitte Mikkelsen fra Finansrådet.

I den aktuelle sag var det en let sag for politiet og banken at finde frem til den skyldige, i det den 20-årige mand havde overført de 25.000 kroner til sin egen konto.

- Det viser, at selvom man måske er god til computere, så er man nødvendigvis ikke også en dygtig forbryder, konstaterer Ulf Munkedal.

Stråmanden tager skraldet

Han forklarer, at der har været andre sager i Danmark, som viser, at det ikke nødvendigvis er nok, at kontonumrene kan spores.

- Der er desværre måder at komme uden om det på. For eksempel kan man finde en person, som er ligeglad med at komme i fængsel og som måske heller ikke husker så godt, siger Ulf Munkedal.

Sådan en stråmand kan være en narkoman, som ikke har noget at miste ved at stille sit personnummer eller bankkonto til rådighed for bagmændene. Selvom politiet opsporer narkomanen, kan bagmændene gå fri.

I bankernes brancheforening Finansrådet er man klar over, at ikke alle sager nødvendigvis er lige så lette at opklare, som den aktuelle sag.

- Ingen systemer er 100 procent sikre. Men der vil altid være spor. Om de så er tilstrækkelige, det er en anden sag, men der er gode chancer, siger Birgitte Mikkelsen.

Nordea: Brug en firewall
Nordea opfordrer nu sine 570.000 netbank-kunder til at beskytte deres pc'er bag en firewall. Banken understreger, at kunderne er beskyttet mod tab på samme måde, som hvis deres Dankort bliver stjålet og misbrugt. Alligevel opfordrer Nordea ? som altså selv hæfter for tabet ? kunderne til at installere en firewall.

- Det er helt klart en god idé. Men det nemmeste er at få en boks frem for en software-firewall. Man skal være halvt datamatiker for at bruge mange af de software-firewalls, som hele tiden dukker op og spørger om det ene og det andet, siger Ulf Munkedal.

Den indbyggede firewall-funktion i en ADSL-router vil i mange tilfælde være tilstrækkeligt, ligesom man bør beskytte pc'en med et antivirus-program.

Han understreger, at selvom man anskaffer sig en firewall, så betyder det ikke, at det er umuligt at bryde ind i netbanken. Men det gør det vanskeligere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere