Microsoft vil slå Linux på supercomputere

Microsoft vil have en bid af millardforretningen for supercomputere. I dag kører fem ud af ti af verdens hurtigste computere Linux, og der står blot Windows på to ud af de 500 hurtigste. Det vil Microsoft ændre med en særlig version af Windows, der er optimeret til klynge-baserede supercomputere.

Blot to af verdens 500 største supercomputere kører Windows. På halvdelen af pladserne i top ti finder man derimod Microsofts nye ærkerival på servermarkedet: Linux.

Derfor vil Microsoft nu lancere en særlig udgave af Windows Server, som er specielt beregnet til at udfordre Linux som styresystem til kraftige computersystemer. Den nye version kommer til at hedde Windows HPC.

- Windows Server-gruppen hos Microsoft fokuserer på at finde modtræk over for Linux. De har lokaliseret de områder, hvor Linux hurtigst vinder nyt terræn, siger analytiker Rob Helm fra analysevirksomheden Directions on Microsoft til nyhedstjenesten Zdnet.

Supercomputerne er ikke længere domineret af specialbyggede monstermaskiner. I dag er klynge-teknologien udbredt, fordi den er langt billigere. En klynge-computer bygget op af flere hundrede standard-pc'er koster omkring en tiendedel af en specialbygget supercomputer.

Microsoft sidder på en solid del af markedet for de servere, som i princippet blot er kraftige pc'er. Derfor er det naturligt, at Microsoft også har kig på den bid af kagen, der hedder supercomputere. En kage, der ifølge analysefirmaet IDC omsætter for mere end 30 milliarder kroner om året og er i kraftig vækst.

Superkræfter til Excel

Mens Linux og forskellige varianter af Unix er populære i forskningsmiljøer, så vil Microsoft udnytte, at selskabets styresystem Windows allerede er vidt udbredt på klientmaskinerne og på de lettere servere rundt omkring i virksomhederne.

Microsoft vil tilbyde funktioner, som udvider supercomputeren fra blot at være en kraftig regnemaskine til at være en mere integreret del af medarbejdernes programmer.

- Maskiner, som kører Windows HPC, vil ubesværet kunne forbinde til klientcomputerne, hvor en bruger eksempelvis vil kunne trække på regnekraften til at udføre en stor beregning i et Excel-regneark, siger teknisk chef David Lifka fra Cornell Theory Centre, som er Microsofts foretrukne partner inden for supercomputere, til Zdnet.

Mens Microsoft muligvis sidder med de strategiske brikker, der skal til for at integrere regnekraften fra supercomputere med klientsoftwaren, så er der dog en betydelig forhindring, som skal overvindes, hvis Microsoft skal gøre sig håb om at få fat i en større andel af markedet.

- Flertallet af de folk, som bruger supercomputere, føler sig langt bedre tilpas og mere effektive i et Unix-miljø, og derfor også med Linux, siger Phil Papadopoulos fra San Diego Supercomputing Centre til Zdnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere