Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Offentligt ansatte fundet skyldige i at have modtaget bestikkelse: To idømt fængselsstraffe

De tre første tiltalte i bestikkelsessagen er i dag kendt skyldige i at have modtaget bestikkelse fra Atea. To får ubetinget fængselsdomme, den sidste får betinget dom.

Tre offentligt ansatte er blevet fundet skyldige i at have modtaget bestikkelse fra it-giganten Atea jævnfør straffelovens § 144.

To af de tre sigtede idømmes fængselsdomme på henholdsvis fire måneder og 60 dages fængsel. En tredje får betinget dom (20 dage) og 40 timers samfundstjeneste.

Den længste straf på fire måneder går til en ansat hos en tidligere ansat hos Københavns kommune, der havde modtaget blandt andet en iPhone 3, to iPads, en iPhone 4 og en router. Den høje straf begrundes med at den tidligere ansatte hos Københavns kommune selv havde opsøgt Atea for at modtage iPads og smartphones.

Det er de første af mange sammenhængende sager i den store bestikkelsessag, hvor yderlige ni offentligt ansatte er sigtet for at have modtaget gaver i form af iPads, smartphones eller computere fra Atea.

De tre offentligt ansatte fra henholdsvis Københavns kommune og DSB erkendte i sidste uge, at de havde modtaget iPads og iPhones fra Atea, men at det ikke var i form af bestikkelse. 

Små fisk
I sagen kom det frem, at de tre offentligt ansatte over en årrække havde modtaget iPads og smartphones for sammenlagt 44.000 kroner.

Heriblandt havde den ene ansatte købt en iPhone og en iPad igennem Atea til en samlet pris på 2.000 kroner - langt under hvad man skulle give for samme vare i en almindelig butik.

Derudover kom det frem under retsmødet, at Atea i flere tilfælde har givet test-produkter ud til de offentligt ansatte. Testprodukterne var smartphones eller iPads, som blev modtaget uden betaling og som ikke skulle leveres tilbage efter endt test i kommunen eller hos DSB. 

De tre sager er dog meget små forseelser i forhold til de store sager, der er ved at blive samlet hos anklagemyndigheden mod eksempelvis en tidligere leder i Region Sjælland. 

Sagerne her kan mere ses som et signal om, at "det offentlige har en næsten nultolerance i forhold til bestikkelse og gaver," som anklager Jørn Thostrup sagde i retten under det første af to retsmøder i sagen. 

Udspringer fra noget større
De tre afsluttede sager er blot de første af mange. To andre sager er allerede planlagt at komme for retten inden for de næste to måneder.  

Sagen udspringer fra Region Sjælland-sagen fra sommeren 2015, hvor politiet sigtede offentligt ansatte for blandt andet at have rejst med Atea til Dubai og USA på Ateas regning. En sag der spås til at blive en af de største sager om bestikkelse i Danmarkshistorien.

I forbindelse med efterforskningen af den alvorlige bestikkelsessag rensagede politiet Ateas computere og fandt tegn på, at virksomheden tilsyneladende havde givet gaver i form af iPads, smartphones eller computere til ansatte i en lang række offentlige virksomheder.  

I forbindelse med retssagen mod de tre offentligt ansatte kom det frem, at Atea blandt andet havde givet "test-produkter" ud uden at kræve dem tilbage efter endt testperiode. 

De tre dømte var alle ansat i indkøbsstillinger i de pågældende offentlige virksomheder, men sagen er langt fra en af de største og vigtigste, som vi vil se i løbet af det kommende år. 

Læs også: Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning - Atea spiller central rolle

Har Atea bestukket?
Dagens dom omhandler kun, hvorvidt de sigtede har modtaget bestikkelse og ikke, hvem der har tilbudt bestikkelse. 

Det er jævnfør straffelovens § 122 forbudt at tilbyde ydelser til offentligt ansatte med henblik på efterfølgende at opnå fordele. 

Efter dagens dom er et nærtliggende spørgsmål, hvorvidt Atea bevidst har tilbudt rabatter, gratis testprodukter og produkter uden faktura for at opnå en fordel i de offentlige virksomheder. Indtil flere ledende og tidligere Atea-ansatte er i dag sigtet i sagen, heriblandt Ateas direktør, Morten Felding. 

Læs også: Ateas danske direktør sigtet i bestikkelsessag

Flere af de topledere, der beskyldes for at være indblandet i bestikkelsessagen arbejder i dag ikke hos Atea, men hos 3a-IT. 

I løbet af det første retsmøde kom det frem via interne Atea-mails, at Ateas sælgere og konsulenter skulle have godkendt gaver, test-produkter og rabatter hos en højerestående Atea-leder. 

Hvorvidt det har været til hensigt at påvirke offentlige ansatte til at vælge Atea til, skal retten tage stilling til i kommende sager. 




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering