Politikere vil tvinge udbydere til viruskamp

Flere danske partier er klar til at lovgive for at tvinge internetudbyderne til at scanne alle kundernes e-mail for virus, medmindre kunderne selv vælger det fra. Internetudbyderne afviser, at det kan lade sig gøre at lovgive sig ud af problemet. I stedet skal markedskræfterne gøre arbejdet, mener de.

Flere af Folketingets partier kræver, at internetudbyderne sikrer virusfri e-mails til danskerne. Både Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti støtter et forslag om, at virusscanning skal være en obligatorisk del af pakken, når man køber et internetabonnement.

Dansk Folkepartis it-politiske ordfører, Jørn Dohrmann, er endda villig til at lovgive på området.

- Folketinget må gå ind og pålægge internetudbyderne denne opgave, hvis de ikke kan finde ud af at lave det frivilligt, siger han og får opbakning fra SF's Anne Grete Holmsgaard:

- Jeg vil starte med at bede ministeren om at gå i dialog med branchen for at se, om man kan finde en frivillig aftale. Ellers må vi gå ind og sige, at det skal de simpelthen, siger hun.

Fri konkurrence

Internetudbyderne derimod er ikke meget for at få trukket lovgivning ned over hovedet for at dæmme op over for virus.

- Det er en opgave for den fri konkurrence. Internetudbyderne er særdeles interesserede i at gøre det bedste for kunderne. De største udbydere tilbyder allerede disse tjenester, siger Ib Tolstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien.

Heller ikke formanden for Rådet for IT-sikkerhed, Allan Fischer-Madsen, er lun på idéen om at lovgive om antivirus.

- Det vil være fint, hvis internetudbyderne vil tilbyde den slags tjenester ? også som standard - men man skal ikke stille krav om det. I sidste ende er det den enkelte brugers ansvar, mener han.

Folk vælger det fra

Det synspunkt afviser politikerne:

- Den, der leverer et produkt, har også ansvaret for kvaliteten af det produkt. Jeg er ikke enig i, at brugerne skal tage ansvar, fordi mange folk vil vælge det fra, siger Thomas Adelskov, it-politisk ordfører for Socialdemokratiet.

- Udbyderne har et medansvar. De skal beskytte kunderne over for den chikane, som spam og virus er. Måske er de imod, at det skal være gratis, fordi det er en stor pengemaskine for dem, siger Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti.

- Der er altid nogle betingelser, der skal være opfyldt for at kunne optræde på et marked. Det her skal være en betingelse for at være internetudbyder, siger Anne Grete Holmsgaard fra SF.

Internetudbydere fravælges

Internetudbyderne indgik tidligere på måneden et samarbejde, hvor de blandt andet forpligter sig til at tilbyde kunderne løsninger, som kan beskytte dem mod virus, orm og hackere. Internetudbyderne blev dengang enige om, at de netop ikke ville diktere fælles regler for filtrering af e-mail, men ville overlade det til kunderne at stille kravene.

- Det er vigtigt ikke at røre ved de almindelige markedsmekanismer. Lovgivning passer ikke til det her område, siger Jesper S. Hansen, teknisk direktør i Cybercity og formand for den gruppe, der koordinerer internetudbydernes sikkerhedssamarbejde.

Han oplyser, at kun omkring hver femte kunde vælger et internetabonnement med en sikkerhedsløsning, selv om de fleste udbydere i dag tilbyder det.

Vil ikke tage ansvaret fra brugerne

- Vi tror, at det er vigtigt ikke at fratage ansvaret fra den enkelte forbruger for at vælge, hvilken løsning han ønsker, siger Jesper S. Hansen.

Han understreger, at det hverken er enkelt eller billigt at gennemføre en central scanning af alle e-mails. Desuden vil det ikke nødvendigvis gøre internettet mere sikkert for danskerne.

- Virus i e-mail er én ting. Der er en mangfoldighed af trusler derude, så hvad bliver det næste? Hvis vi fratager ansvaret fra brugerne, så kan det ende med at give en falsk tryghed, argumenterer Jesper S. Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere