"Hvis du har Windows 10, får du den nyeste antivirusbeskyttelse med Windows Defender. Når du starter Windows 10 første gang, er Windows Defender slået til og beskytter din pc ved at scanne for malware (skadelig software), virus og sikkerhedstrusler."
Sådan beskriver Microsoft selv Windows Defender - det indbyggede sikkerhedsprodukt i Windows.
Det er dog langt fra alle, der er lige begejstrede over Windows Defender og måden, softwaren er koblet sammen med Wndows på.
"Vi mener, at Microsoft har udnytte sin dominerende position på markedet for operativsystemer til at skabe konkurrencemæssige fordele for egne produkter,"
skriver Kaspersky Lab-stifter og direktør, Eugene Kaspersky, i et blogindlæg.
Her fortæller han om, hvordan Microsofts fremgangsmåder med Windows Defender - ifølge ham - er med til at forvirre Windows-brugerne og til at gøre livet svært for eksterne sikkerhedsleverandører.
"Nu har skæbnen bragt os en ny udfordring. Og det er ikke kun os: Dette er en udfordring for alle computerbrugere og hele økosystemet af uafhængige udviklere til Windows."
"Virksomheden forsøger at prakke brugerne Defender på, hvilket ikke er en fordel, når man ser det ud fra at skulle beskytte en bruger mod cyberangreb," skriver Eugene Kaspersky og fremhæver, at Windows Defender ofte ikke klarer sig særligt godt i forskellige antivirus-test.
Forsøger at få hjælp fra myndighederne
Samtidig mener Kaspersky, at der er tale om, at Microsoft forsøger at udnytte sin dominerende position til at skade eksempelvis Kasperskys chancer på sikkerhedsmarkedet.
"Virksomheden forsøger også at skabe forhindringer for virksomheder på markedet og krænker interesser hos uafhængige udviklere af sikkerhedsprodukter," skriver Eugene Kaspersky.
Kaspersky Lab har derfor rettet henvendelse til myndigheder i forskellige lande, blandt andet i Rusland, men også EU i håbet om på den måde at kunne tvinge Microsoft til at stoppe med, hvad Kaspersky betegner som brud på konkurrencereglerne.
Læs også: Microsoft advarer: Fupmagere på spil netop nu - sådan afslører du falsk Windows-besked
Helt konkret håber Kaspersky, at myndighederne vil bakke op om at:
To oblige Microsoft (i) to provide new versions and updates of Windows to independent developers in good time so they can maintain compatibility of their software to Windows; (ii) explicitly inform the user of the presence of incompatible software before upgrading Windows and recommend the user to install a compatible version of the software after the upgrade; (iii) always explicitly ask the user for his/her approval to enable Windows Defender.
Det er Kaspersky utilfreds med
Eugene Kaspersky er især utilfreds med, måden Windows Defender og Windows 10 er koblet sammen på:
"Når du opgraderer til Windows 10 deaktiverer Microsoft automatisk og uden nogen advarsler al 'inkompatibel' sikkerhedsoftware og installererer i stedet... Du har gættet det - dets egen Defender-antivirus."
"Men hvad forventede man, når uafhændige udviklere kun fik en uge før frigivelsen af nye versioner af OS'e til at gøre deres software kompatibel."
"Selv hvis softwaren formåede at være kompatibel før det første tjek før opgraderingen, var der en tendens til, at der skete underlige ting, og at Defender stadig ville tage over," skriver Eurgene Kaspersky om Microsoft fremgangsmåder siden lanceringen af Windows 10.
Eugene Kaspersky kommer i sit indlæg også med flere eksempler på forskellige advarsler, som Defender kommer med - blandt andet hvis der er et andet antivirus-produkt i brug.
Det er et eksempel på det, du ser øverst i denne artikel.
Læs også:
Microsoft springer ud som sikkerhedsselskab: Derfor kan ny løsning få stor betydning
Microsoft advarer: Fupmagere på spil netop nu - sådan afslører du falsk Windows-besked