Kritik: Udbydere bør tilbyde gratis virusscan

Internetudbyderne bør tage ansvaret på deres skuldre og tilbyde gratis virusscanning af kundernes e-mail. De almindelige brugere kan nemlig ikke tage stilling til, om de for 25 kroner ekstra skal købe sig til antivirus, mener tidligere Prosa-formand Peter Christensen. Sikkerhedsorganisationen DK-Cert er uenig.

Internetudbyderne burde gratis tilbyde kunderne at scanne deres mails for virus og spam. Det mener Peter Christensen, direktør i Catpipe Systems og tidligere formand i it-fagforeningen Prosa.

- Maren i Kæret kan ikke tage stilling til, om hun vil betale 25 kroner ekstra om måneden for at få scannet sin mailboks, siger Peter Christensen.

Derfor mener han, at internetudbyderne skal tage ansvaret på deres skuldre ved at tilbyde virusscanning som en gratis service, der er en del af internetabonnementet. Alternativet er, at de almindelige internetkunder vil drukne i spam og virus.

- Vi er ved at undergrave den teknologi, vi i dag har glæde af. Som teknikere har vi et moralsk ansvar for at stille teknik til rådighed, som kan sikre vores fælles infrastruktur, argumenterer Peter Christensen.

De danske internetudbydere indgik tidligere på måneden et fælles sikkerhedssamarbejde, hvor de blandt andet forpligter sig til at tilbyde sikkerhedsløsninger til kunderne. Internetudbyderne ser imidlertid sikkerhed som en konkurrenceparameter, og derfor har de ikke fundet fælles fodslag omkring virusscanning.

Samtidig er flere udbydere tilbageholdende med at indføre tekniske begrænsninger for, hvad kunderne kan foretage sig, og derfor vil de ikke presse virusscanning ned over hovedet på kunderne.

- Det skal selvfølgelig være frivilligt, men hvis man bruger den politiske holdning om ikke at blande sig i folks mail, så ender det galt. Som almindelig slutbruger er 60 procent af din indbakke fyldt med mails, du ikke kan bruge, siger Peter Christensen.

Han mener derfor, det må være en samfundsopgave at stille den nødvendige teknik til rådighed for borgerne.

Peter Christensens synpunkt om, at virusscanning bør være en gratis service, bakkes op af den nuværende formand for Prosa, Peter Ussing:

- Det skal være gratis for at gøre det attraktivt at benytte denne service. Det vil aflaste internettet for store mængder af virusbefængte mails, og dermed også reelt spare udbyderne penge til båndbredde på netværket. Det skal betragtes som en helt naturlig del af en internetleverance, lige som bilforhandlerne i dag ikke normalt sælger nye biler uden airbags og ABS-bremser, siger Peter Ussing.

Må være op til den enkelte

Preben Andersen, som leder den offentlige sikkerhedsorganisation DK-Cert, mener, at det grundlæggende må være op til den enkelte bruger at sikre sig.

- Det svarer til, at Vejdirektoratet stiller veje til rådighed. Skulle de så også sørge for bilernes sikkerhed? Spørger Preben Andersen.

Han mener dog, at det vil være en god idé, hvis internetudbyderne tilbyder virusscanning som en service til kunderne.

- Men der er også dem, som har den modsatte holdning og selv vil tage hånd om deres egen sikkerhed, siger Preben Andersen.

Han vil ikke tage stilling til, om virusscanning skal være et gratis tilbud. Det, mener han, må være op til de enkelte internetudbydere.

- Men rigtigt mange danskere kommer på den på et eller andet tidspunkt. Hvis sådan en ydelse kan hjælpe, så vil det være fint, siger Preben Andersen.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalist med flair for økonomi i projekter og drift

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til økonomi og compliance

Arbejdernes Landsbank

Data Governance Specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere