På den københavnske Vestegn står 32 fysiske servere, som indeholder 1.300 virtuelle maskiner, der siden midten af sommeren har hentet data fra en spritny virtuel SAN-løsning (storage area network).
Serverne står i den danske supermarkedskæde Coops fire datacentre, og det store, virtualiserede SAN-projekt er i sommer blevet en realitet, efter Coop har arbejdet på løsningen i samarbejde med virtualiseringsvirksomheden VMware og den danske partner Atea.
Coops it-infrastrukturarkitekt Søren Vendler har været Coops drivende kraft bag projektet.
Han er efterfølgende inviteret på virtualiseringskonferencen VMworld 2016 i Barcelona af værten VMware for at fortælle om projektet både på den store scene og til en skare af europæiske it-journalister.
Bedste i 25 år
For nu er danske Coop blevet en af VMwares helt store globale virtualiseringskunder på storageområdet.
Søren Vendler er således også blevet en slags ambassadør for løsningen, som han fortæller om, da Computerworld møder ham på på VMworld 2016-konferencen.
"Jeg deltager ellers sjældent på konferencer, det er faktisk første gang, jeg er her, men jeg er virkelig glad for projektet. Efter 25 år i branchen kan jeg sige, at jeg ikke har prøvet noget, der er gået så glat før," siger Søren Vendler.
"Før i tiden kunne jeg godt have problemer med at sove, hvis der var driftsforstyrrelser og den slags. Nu sover jeg roligt om natten," fortsætter han.
Sparer på jernet
Han peger på, at nattesøvnen er sikret via et storage-setup med 32 vSAN-noder fordelt i fire rackskabe på fire reduntante lokationer i Coops datacentre.
Tidligere betød redundansen, at han måtte have 100 procent mere hardware til spejlinger, mens han i dag kan nøjes med godt 30 procent ekstra-hardware.
Søren Vendler fremhæver blandt andet, at der nu sættes politiker, så Coop på forhånd kan styre slagets gang, hvis en virtuel maskine begynder at brokke sig eller brække midt over.
"Vi har opsat en policy, så en virtuel maskine bliver replikeret, mens den samtidig ikke må køre på samme maskine for at sikre redundansen," lyder det fra Coops it-infrastrukturarkitekt.
Projektet betyder ifølge Søren Vendler et mere driftsstabilt storage-miljø til cirka halv pris af det tidligere storage-setup, som var et noget mere hjemmestrikket miljø med storagestyring fra Netapp.
I dag står der VMware på storagekomponenterne, hvilket har nedbragt kompleksiteten væsentligt, hvilket alt andet lige betyder, at der kommer færre it-fejl ude i Coops omkring 1.200 supermarkeder i Danmark, Grønland og Færøerne.
"Generelt har jeg aldrig været helt tryg ved vores tidligere disaster recovery-setup, fordi det værste, der kan ske er jo at miste data. Det er helt anderledes nu," forklarer Søren Vendler på VMworld-konferencen.
Fik firstmover-fordel
Han fortæller, at trods besparelsen i forhold til det gamle setup med ekstra hardware, er vSAN-løsningen ikke ligefrem en billig fornøjelse for Coop, som har et årligt it-budget på omkring en halv milliard kroner.
"Ingen tvivl om, at Coop sparer mange penge med VMwares produkter. Men VMwares software er ikke billig, og det er afgørende for Coop, at vi ikke ender som en "pengemaskine". Priser og økonomi bliver et vigtigt tema i samarbejdet mellem Coop og VMware i fremtiden. Jeg er spændt på at følge den udvikling" siger Søren Vendler.
Han peger på, at udover VMware har Coop også kigget ganske interesseret på en virtualiseret SAN-løsning hos SimpliVity, men valget faldt altså på VMware i denne omgang.
Om det også gør det næste gang, Coop skal have købe virtualiseret storage, afhænger ifølge Coop-chefen af, om der også kommer rabatkuponer med i købet.
Det skete i denne omgang, da Coop angiveligt har fået en firstmover-fordel blandt VMwares 5.000 første vSAN-kunder øverst på VMworld 2016-plakaten og i dag kan præsentere et ifølge Søren Vendler 'meget velgennemført it-projekt'.
Sådan vil VMware jonglere rundt med dine data i private og public clouds
Stor analyse af løsningerne til cloud-storage: Her er vinderne